szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhcsalád, mint egység 1. rész

Sulyok József, 2011. máj. 12.


A méhcsalád szűkebb fogalmán a benne együtt élő méhegyedek összességét értjük, függetlenül koruktól és fejlettségük szintjétől. A méhcsalád tágabb fogalmába a méheken kívül az otthon is beletartozik.

 

Méhcsalád, mint egység 1. rész

E tágabb értelmezést az indokolja, hogy a méh lakásával sokkal szorosabb, szervesebb kapcsolatban van, mint sok más élőlény. A méhcsalád otthonán kívül hosszabb ideig életre képtelen. Megfelelő lakásban azonban akár több évtizedig is zavartalanul élhet.

 

A méhcsalád tagjai két nagy csoportba oszthatók: a kifejlett egyedek (anya, here, munkás) és az önálló életre és munkára alkalmatlan, idősebb testvéreinek gondozására szoruló ivadék (pete, álca, báb). Ez utóbbiakat szaknyelven fiasításnak mondjuk.

 

A kifejlett egyedek küllemileg nagyon hasonlítanak egymáshoz. Alaposabb megismerésük azonban sok olyan részletet tár fel, amely nagyon is különbözővé teszi őket.

 

A méhcsalád tagjai önmagukban a szó igazi értelmében vett életre képtelenek. A közösségi élet fejlődése folyamán annyira szakosodtak, hogy a magányosan élő rovarokra jellemző valamennyi élettevékenységre egyikük sem képes. Még az igazán sokoldalú munkásméh sem.

 

A méhész nem méhegyedekkel, hanem méhcsaládokkal foglalkozik. Csupán az anya kivétel bizonyos mértékben. Annak ismernie kell származását, korát. Szükség szerint elveszi a családtól, majd visszaadja annak. Ha az anya feladatának maradéktalan ellátására alkalmatlanná vált, másikra cseréli, anyát nevel, vagy vásárol. E kivételtől eltekintve, az egyed mindig elvész a méhcsalád nagy közösségében.


A méhcsalád alkotja a termelés alapját is. Egy méhészet nagyságát, termelési lehetőségeit nem a benne lévő méhek, hanem a méhcsaládok számával, illetve azok minőségével mérjük. Sokon úgy tekintenek a méhcsaládra, mint egyetlen élőlényre. Ebben az élőlényben az egyedek a sejt feladatait töltik be.

 

A munkásméh

 

A munkásméheket látjuk szorgoskodni kora tavasztól késő őszig mindenhol, ahol virág van. Ők azok, akiktől sokan rettegnek, mert fullánkjuk van és „csípnek”. Ők jelennek meg gyakran, szabadban fogyasztott uzsonna után az asztalon maradt mézes-edényen, a virágárusok standján magát kínáló hóvirágon, ibolyán vagy akár a gyümölcsökön.

 

A munkásméh a méhcsalád legkisebb tagja. Teste 10-15 mm hosszú tömege 80-100 milligramm. A sok munka és az apró termet közötti ellentmondás számos kutató figyelmét felkeltette. Úgy vélték, hogy a nagyobb testű munkások jobb teljesítményre lennének képesek, több mézet termelnének. Különböző mesterséges beavatkozással megkísérelték a munkásméhek testméretének növelését. Ezek a próbálkozások hoztak is valami eredményt, de a nagyobb teljesítmény mindig elmaradt. Úgy látszik, a természet a munkásméhek testméreteit a legcélszerűbben, leggazdaságosabban alakította ki. Ezek a méretek azonban nem merevek, nem állandók. Nem csupán méhcsaládonként, hanem családon belül is változhatnak.

 

A nektárral megrakottan hazafelé tartó munkásméh jóval nagyobb, mint a gyűjtőútra induló. Az otthoni munkával foglakozók, mirigyeik fejlettsége miatt általában nagyobbak, mint a gyűjtőtevékenységet folytatók. A test méreteihez hasonlóan változik a méh tömege is. A bőséges táplálékon fejlődött egyedek nehezebbek, mint azok, amelyek szűkös viszonyok között nevelkedtek. A fiatalok nehezebbek az öregeknél. Az egyedek tömeg-változása a termelési időszakban gyakori, a téli nyugalom alatt alig észlelhető.


A jól fejlett méhcsaládban a munkásméhek száma télen 20-25 ezer. Nyáron a fejlettség csúcsán 50-60 ezerre tehető. Kivételesen ennél több is lehet. Az egy méhcsaládban levő méhek számát a méhész sem ismeri pontosan. A gyakorlatban erre nincs is szükség. Tudományos vizsgálatoknál, kísérleteknél azonban gyakran nélkülözhetetlen az egyedek számának pontos ismerete. Mivel a jól fejlett méhcsalád lélekszámának meghatározása nehézkes, a kutatók szívesebben hasznának kísérleteikben gyenge családokat. Ezek tagjait különböző módon (színes jelekkel, számokkal) szükség szerint megjelölik.

 

Ha a gyakorló méhésznek adott mennyiségű méhre van szüksége, leggyakrabban tömegmértéket használ. Egy kilogrammnyi méh 8-10 ezer egyedet jelent. A pontatlanság oka a méhek mézhólyagjának változó méztartalma. Kilogrammban mérjük a méheket akkor is, ha rajokat adunk el. Általános használatra becsléssel dolgozunk. Minden méhész ismeri, mennyi méh van egy általa használt lépen, ha azt sűrűn borítják. Ugyanannyi méh szükséges ahhoz, hogy a két szomszédos lép közötti hézag, azaz egy léputca tele legyek méhvel. Ha egy méhcsaládot népessége szerint minősítünk, akkor így beszélünk: „hat léputcás”, vagy „hat lépet takar”.

 

A méhek dolgoznak:

 

 

A munkásméhek nőneműek, de sohasem párosodnak. Teljes értékű anyává nem válhatnak, ám hím utódoknak – kivételes esetben – életet adnak.

 

A munkásméhek élettartalma szélsőséges. A tavasz és a nyár elején keltek átlagos életkora csupán 40-50 nap, a nyár végén, ősz elején születőké 150-200 nap is lehet. A nagy különbséget szervezetük eltérő megterhelése, igénybevétele okozza. A kora tavasztól július végéig kelő méhek születésüktől halálukig szakadatlanul dolgoznak. A nyár végén és ősszel kelőknek a belső és külső munkából is kevesebb jut. A legkésőbb kelő nemzedékek egészen a betelelésig jóformán teljesen munka nélkül töltik idejüket. A hideg beálltával pedig takarékra állítják életük lángját. Folytatása: Méhcsalád, mint egység 2.

 

Kapcsolódó cikk:
Méhészet
Mézes zserbó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia