szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhcsalád, mint egység 3. rész

Sulyok József, 2012. febr. 27.


Előzmény: Méhcsalád, mint egység 2. rész

A feladatok megoszlása

A fejlődés folyamán a faj és a létfenntartás feladatai a méhcsalád egyedei között élesen elhatárolódtak. A hím egyedeknek, a heréknek csupán az a feladat jutott, hogy az életet hordozó hím ivarsejteket megtermelje és az anya szaporítószervébe juttassa.

Méhcsalád, mint egység 3. rész

A lét és a fajfenntartás valamennyi többi feladatának ellátása a család nőnemű egyedeire maradt.
Az anya feladata, hogy peték termelésével lehetővé tegye utódok létrehozását. Átveszi a heréktől a hím ivarsejteket, és azokat szervezetében tárolja. Petézés közben szükség szerint gazdálkodik ezzel a valóban „életet jelentő” kinccsel.

 

A petézés közben az anyának számos részmunkát kell elvégezni. Megkeresi a petézésre kellően előkészített sejteket, és elhelyezi bennük az érett petéket és dönt arról, hogy nőnemű egyed vagy hím fejlődjék-e belőle. A megtermékenyült anyától függ a család népessége, a különböző nemű egyedek aránya. Ő tehát a faj jövőjének hordozója. Ez teszi érthetővé, hogy miért vált éppen az anya az otthon teljes rabjává. Miért félti a méhcsalád valóban úgy, mint legdrágább kincsét.

 

Ám az anya csak akkor teljesíti feladatát maradéktalanul, ha a szapora petézés és utódnevelés valamennyi feltétele adott. Ezeket a feltételeket a munkásméhek teremtik meg. Rájuk vár az otthonkeresés és építés minden tennivalója. Nekik kell az otthont berendezni, karbantartani, fűteni, hűteni és szellőztetni, nyugalmát, biztonságát védeni. Feladatuk továbbá a család valamennyi tagja számára szükséges táplálék összegyűjtése, feldolgozása és raktározása. Ők látják el az otthon egészségőri teendőit is. Építik és előkészítik emellett az új nemzedék bölcsőit. Mirigyeik termelik a „csecsemőtejet”, a méhpempőt. Az anyán kívül táplálják és gondozzák a fejlődő egyedeket. Sőt szükség esetén jó előre gondoskodnak a kiöregedő anyák pótlásáról.

 

A munkásméhek, mint mondtuk nőneműek. Ugyanolyan megtermékenyített petéből fejlődtek, mint az anya. Szaporítószervük fejletlen, ezért párzásra képtelenek. Ez nem volt mindig így. Bizonyítja ezt az, hogy hím utódoknak – kivételesen – ma is életet adnak.
A munkásméhek petefészkei elkorcsosultak. Petetömlőik száma az anyáénak csak töredéke, magtarisznyájuk hiányzik. Különböznek az anyától abban is, hogy testük nem termel az anyáéhoz hasonló, családösszetartó anyagot „anyaterméket”.


A család valamennyi új nemzedéke a munkások által termet viaszból, az általuk épített bölcsőkben búvik ki a petéből, és abban fejlődik tökéletes rovarrá. Az építést szolgálják a munkásméh viaszmirigyei, amelyek potrohának hasi oldalán vannak. Termékük, a viasz, cseppfolyós állapotban a potrohgyűrűk un. viasztükrén át szivárog ki. A gyűrűk között parányi lemezkévé keményedik.
A munkások garatmirigyei a „szoptató dajka”-i feladatok ellátását teszik lehetővé. Csak a munkásméheknek vannak garatmirigyeik. Ezek a mirigyek termelik a méhpempőt vagy méhtejet. Ezzel táplálják a méhek a fiatal álcákat.

 

A munkás és az anya fejlődése azonos alapról indult el. Ennek bizonyítéka, hogy az idősebb munkásálcából fejlődő anyákban e mirigy csökevénye megtalálható. Azzal, hogy a munkásméh az ivadék gondozását átvette, lehetővé vált, hogy az anya csak a peterakásnak szentelje az idejét. Ez teljesítményét megsokszorozza. Így vált lehetővé, hogy a mézelő méh több tízezer tagot számláló családokban éljen. Az együtt élő egyedek nagy száma pedig egyik lényeges feltétele annak, hogy a méhcsalád képes leküzdeni a virág nélküli, hideg téli időszakot.

 

A munkásméh másik fontos feladata a család táplálékának összegyűjtése, feldolgozása és raktározása. Erre a sokoldalú tevékenységre munkaeszközei teszik alkalmassá. A szipóka és mézhólyag a nektár és a víz gyűjtésére szolgál. Szipóka a gyűjtés, a mézhólyag az ideiglenes tárolás és szállítás eszköze. A méh a szipókáját gyűjtés közben a folyadékba süllyeszti, és szívószálként használja. A maradékot szőrös nyelvével összetakarítja, parányi kanálkájával feltörölgeti, felnyalja. A felszívott anyag a nyelőcsövön át a mézhólyagba jut. Sok-sok virág nektártermése teszi meg ezt az utat, amíg a mézhólyag megtelik. Ekkor a méh hazarepül, és a nektárt kirakja.


A táplálék a mézhólyagból szelepen keresztül jut az emésztőgyomorba. Az ide átkerült anyag a mézhólyagba nem kerülhet többé vissza. A nektár a mézhólyagban semmivel sem keveredhet, mert abban nincsenek mirigyek. Mézzé való átalakulása akkor kezdődik, ha a méh enzimeket ad hozzá. A feldolgozás egyébként a „házi” munkások feladata. A mézhólyag szerepe nem merül ki a folyékony anyagok átmeneti tárolásában és hasznosításában. Fontos szerepe van abban, hogy a méh hosszabb időt tölthet távol otthonától, mint amennyire a szervezetében felhalmozott energia képessé teszi. Az otthonról kiinduló méh mézhólyagjában mindig található bizonyos tartalék. Ha vérének cukortartalma fogytán van, akkor megnyílik a tartály szelepe, és a tartalék egy része a gyomorba jut.

 

A virágpor gyűjtését a méh testét fedő sűrű szőrözet könnyíti meg. Az egyik mirigyének váladéka (nyála) csomózását és a feldolgozását segíti elő. Lábainak kosárkái a virágpor hazaszállításában nélkülözhetetlen. A munkásméh a virágpor gyűjtésében mindhárom pár lábát használja. Az anyának virágporgyűjtő berendezése, kosárkája nincs.
Az élelem feldolgozásában a garatmirigy tölt be fontos szerepet. Az általa termelt enzimek, azonkívül, hogy az összetett cukrot bontják, a méznek, mint tápláléknak az értékét is növelik.
 

Kapcsolódó cikk:

Virágpor, nemcsak a méheknek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!