szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhcsaládok vándoroltatása

Sulyok József, 2008. máj. 22.


A fajtamézeket előállító méhészek egyik legnehezebb, nagy precizitást igénylő feladata a méhcsaládok vándoroltatása.

Méhcsaládok vándoroltatása

A vándoroltatás egyik formája a melegebbről hidegebb égtáj felé való vonulás. Ilyenkor a méhész az időjárás különbözőségét, a fokozatos virágba borulást használja ki. Így például az akác, még egy ilyen kis országban is, mint a miénk 3-4 héttel is hamarabb nyílhat ki délen, mint az északi hegyekben.


A másik forma, amikor más-más növény virágzásának ciklusát használja ki a méhész. A mezei, erdei virágok, repce, akác, hárs, vaddohány, facélia, napraforgó stb… szinte egymás után, folyamatosan adnak munkát a méheknek. Akinek kocsira szerelt, mozgó méhese van, annak könnyebb szedni a sátorfáját, mint akinek folyton rakodnia kell. Az egyik méhész az esti szállítás híve, míg a másik a hajnalira esküszik. Szerintem mindegy az időpont, mert a virágzás diktál. Ennél fontosabb, hogy kerettel tele kaptárba történjen a szállítás. Ha esetleg nincs elég keret, akkor fűvel, szénával, vagy egyéb anyaggal kell bélelni és rögzíteni a kaptáron belül a családot. Ugyanis a keretek libegése, nem megfelelő stabilitása nagy pusztítást okozhat a méhek között.


A hosszabb szállítási távolságnál igen fontos, hogy a megzavart, felajzott méheknek legyen elég hely, levegő. Ezért ajánlatos a rostaszövetet megfordítani, ezzel is biztosítva a belső tér növelését. Az oldalsó deszkákat be kell hajtani, a takarást el kell távolítani. Így biztosítva van a megfelelő légáramlat. A méheknek vándoroltatás közben is fontos a jól kiválasztott, megfelelő tájolással rendelkező, nyugodt környezet. A fajtamézek gyűjtésénél sűrűbb a pergetés is. Ha ez a vándoroltatás helyszínén történik, ott is be kell tartani a szabályokat, s ügyelni kell a higiéniára is.
Nagyobb méhészetekben már elengedhetetlen az elektromos pergető, agregátor, méhlefúvó, pergetősátor, szabványedény, szállító eszköz, stb. A méhésznek első dolga, vándorlása színhelyén, hogy kiírja nevét, címét, elérhetőségét. Ha nem települése határán belül vándoroltat, be kell szerezni az állatorvosi engedélyt a szállításhoz. Telephelyét pedig be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál is. A méhészek és az állampolgárok egymás iránti szolidaritása elvárható.


Közismert, hogy nyugaton, USÁ-ban családonként pénzfizetéssel csalogatják a méhészeket ültetvényeikre, hogy ezzel is elősegítsék a hatékonyabb beporzást. Nálunk sajnos sokan a permetezések kötelező bejelentését is elmulasztják, s ezzel nagy kárt okoznak nemcsak a méhészeknek, de a nemzetgazdaságnak is. 

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia