szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészet

Így kell felderíteni méhmódra!

Így kell felderíteni méhmódra!
Lenyűgöző a szervezettség és az a céltudatosság, amely a méhcsaládokat jellemzi. Áldozatkész módon nap, mint nap elindulnak felfedező útjukra vállalva a veszélyt. Létezhet olyan, hogy a méheknek nincs kedvük dolgozni és lustálkodnak egy kicsit? Nézzük, mi is az igazság!

Meddig repülnek el? Méhek élete a szabadban

Meddig repülnek el? Méhek élete a szabadban
A méhek tökéletes rovarrá válása utáni első napjait a szülőháznak homályában tölti. Az idősebb testvérek az új nemzedéket kezdetben a környezet minden káros hatásától megkíméli. Az otthon melegében nem fenyegeti a szélsőséges időjárás, a környezetben élő kártevők sem.

Mi az anya sikeres udvartartásának titka?

Mi az anya sikeres udvartartásának titka?
Ismert a rovarvilágban, hogy sok esetben a nőstény egyeddel párosodó önfeláldozó hím elpusztul. Ez a sors vár a méhek világában az anyával párosodó herére is. Mi az a fiasítás? Hogyan párzik az anya? Hogyan fejlődnek a méhegyedek?

A méhcsalád komfortos lakása

A méhcsalád komfortos lakása
A méhek a fák odvában rendezték be otthonaikat mindaddig, amíg az ember gondozásába nem került. Ezen kívül a föld üregeiben, a sziklák repedéseiben kerestek még megfelelő helyet maguknak. Nem csak üres kaptárakat foglalnak el, hanem berendezkednek padláson, kéményben, templom tornyában, ócska olajoshordókban stb., mivel alkalmazkodó képességűek.

Ezt látod a kaptárban! Az első tavaszi nagyvizit

Ezt látod a kaptárban! Az első tavaszi nagyvizit
Általában március második felében kerül sor az általános felmérésre. 15-18 fokos melegben láthatunk hozzá. Előzetesen tervezzük meg, mit végzünk a vizsgálatok során. Az itató biztonságosan üzemel, a kaptárak előtt rend, tisztaság van a földön, szintezzünk, ha kell. Előkészítjük az esetleges mézes-lépet, szegény családokat segítően. Ha nem akar szörppel serkenteni, csak lepénnyel, akkor a vizsgálat reggelére korán készítse elő a tömény élelmet, a kijáró elé helyezzük el a röpléceket.

Kirepülési kaland Méhországban

Kirepülési kaland Méhországban
Az igazi kiröpülés tulajdonképpen márciusra esik. Előfordul, hogy némelyik család alaposan elkeni a kijárót, járása pedig gyér népességre utal. Ez nem mindig anyátlanság jele. Oka lehet egy nagyobb fertőzés, rossz téli eleség, hideg, nedves fészek, elnéptelenedés, zavart telelés. Ha megbontunk egy ilyen egységet, az anya általában tenyérnyi fiasításán szorong, maradék népével.

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?
Februárt teendők - Anyarendelés A legtöbb méhész nem ér rá idejében anyát nevelni, sokan anyavásárláshoz folyamodnak. Az előrelátó ember nem hagyja a rendeléseket az utolsó pillanatra.

A méhészeti műhelymunkák titka

A méhészeti műhelymunkák titka
avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Február A munkánkhoz sok anyag és eszköz szükséges, hogy a méhek tavaszi fejlődéséhez, főhordásra való felkészítéséhez minden feltétel adott legyen. Szerezzük be a deszkát, lécet, a keretnek valót, keretdrótot, szegeket. Rendeljük meg a kora tavaszi atkafüstöléshez a csíkokat. Vásároljuk meg a kátránypapírt, fedelezőket, kaptárvasat, füstölőt, ha nincs elegendő. Ne feledkezzünk meg a jó, biztonságos sisakról sem.  

A méhanya télen

A méhanya télen
Méhészkedés 12 hónapja január  2. rész Ellenőrzési munkák Legalább hetente egyszer járjuk végig a kaptársort, keressük a rendellenességet. Leggyakrabban a kijárók körül adódik a baj, alaposan nézzünk meg mindent.

A méhek téli ellenségei

A méhek téli ellenségei
avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Január   Januárban legfontosabb a méhek téli nyugalma. Ezt több állat, sok tényező zavarja meg. Leggyakrabban a cinkék, amelyek különösen a felső kijárót kedvelik. Tömegesen, kitartóan támadnak, riasztás után hamar visszatérnek. Egyénileg, de leginkább csoportostól lepik el a méhest a kora reggeli órákban. A másik támadási hullám délután, estefelé indul.  

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész
December A dolgos esztendő végére értünk. A méhesben már csak az ellenőrzés munkája vár ránk, ami egy méhésznek nem is munka, hanem felüdülés. Megfigyeli a kijárókat, keresi a rendellenességeket, beavatkozik, ha kell.

Méhészkedés 12 hónapja 15. rész

Méhészkedés 12 hónapja 15. rész
November 2. rész - Viaszolvasztás Ugyancsak novemberi munka a selejtes lépek kifőzése, mert már szabadban is kifőzhetjük, nem okoz rablást, kutatást. Olvasztás előtt néhány nappal tépjük apróra az idős lépeket, és áztassuk be lágy (eső-) vízbe. Helyezzünk nehezéket a kitüremkedő lépdarabokra. Áztatóedényünk lehetőleg horganyzott vagy zománcozott legyen. A zugépítmények, torz, de fiatal lépek, műlép-töredékek nem kerülnek áztatóba, ezeket majd magukban kiolvasztjuk, leszűrjük, és visszamaradt salakjukat a beáztatott sonkolyhoz tesszük.  

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész
A késő őszi napokon már alig akad munka a méhesben. A napos délutánonként még ki-kiröpül néhány szorgos gyűjtő, hogy a kései virágok kelyhét meglopja, de az első dér, az első fagyhullám véget vet ennek a szemet gyönyörködtető látványnak.

Méhészkedés 12 hónapja 13. rész

Méhészkedés 12 hónapja 13. rész
Betelelési megállapítások A rendszeres járás le álltával igazíthatjuk méhesünk helyzetét, kaptáraink állását. Az eltájolás csekély, meg is szűnik, ha olykor ki is röpülnének méheink pár órára. Ha a kijáró kicsi, számíthatunk a benyirkosodással. A felgyülemlő széndioxid is zavaróan hat a levegőtlen fészek lakóira. Túlméretezett nyílásnál a fészek szélső lépjei már a tél elején elvizesednek. A szűk fészek akadályozza a felmelegedés során várható kiterjeszkedést, fészektágulást, de különösebben nem káros. A túl bő fészek hideg, nyirkos, penészes lesz, amiben a nyitott élelem megerjed, megromlik, a virágpor megkövesedik.  

Méhészkedés 12 hónapja 12. rész

Méhészkedés 12 hónapja 12. rész
Október Az év utolsó nagyobb munkájához értünk. Gondosan be kell teleltetnünk a méhcsaládokat. Az októberi hűvösebb idő beálltával a méhek ideiglenesen ugyan, de már gömb alakú fürtbe húzódnak. Ritka már a kiröpülés, az is csak egy-két óráig tart. A virágok is zömével lehulltak, alig lel valamicske nektárt, pollent a napsütéses órák szorgalmas méhe. A friss kelésű, néhány napos dolgozók még tájolgatnak a kijárók körül, elvégzik az első tisztulásukat, hogy azután a család idősebb tagjaival rendben várják a telet. A méhész dolga, hogy minden feltételt biztosítson ehhez.  

Méhészkedés 12 hónapja 11. rész

Méhészkedés 12 hónapja 11. rész
Szeptember Elérkezett a nyár vége és a méhek a téli fészkük kialakításához látnak. A család összébb húzódik, egyre kevesebb a fiasítás, fölötte viszont fedve vastagodik a mézkoszorú, a téli élelem.

Méhészkedés 12 hónapja 10. rész

Méhészkedés 12 hónapja 10. rész
Augusztus 2. rész - Pókok a méhesben Tavasztól őszig, de különösen augusztus vége felé kellemetlen vendég a méhesünkben a sok pók. Rengeteg káros rovart elpusztítanak, de a méhekre veszélyt jelentenek. Mesteri hálójukkal kelepcét vetnek a kaptárak körül.

Méhészkedés 12 hónapja 9. rész

Méhészkedés 12 hónapja 9. rész
Augusztus A júliusi legelőgondok, anyásítási munkálatok után olyan időszakba lépünk, amikor néhány héten belül szinte minden fontosabb méhészeti tennivalókat végég kell dolgoznunk.  

Méhészkedés 12 hónapja 8. rész

Méhészkedés 12 hónapja 8. rész
Július - A nyári serkentésről Nincs mindenkinek jó júliusi méhlegelője. Az esztendők sem egyformán kedveznek a méztermelésnek, ezért hát serkentenünk, etetnünk kell a családjainkat. Tavasztól nekünk dolgoznak méheink, ne legyünk szűkmarkúak, ha a cukros-zsákba kell már nyúlnunk.  

Méhészkedés 12 hónapja 7. rész

Méhészkedés 12 hónapja 7. rész
Július Az általános ellenőrzés, nyári legeltetés hónapja, amikor a családokat már az őszre készítjük elő, de még kihasználjuk a fejlődést segítő hordási lehetőségeket, védekezünk a kártevők, a mérgezések és betegségek ellen.

Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia