szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészeti alapismeretek

Sulyok József, 2008. febr. 27.


Ősidők óta tudják és bitorolják, párszáz éve birtokolják az emberek a méhek termékeit azzal, hogy nemcsak elveszik azt, de kezelik, fejlesztik, óvják is.

Méhészeti alapismeretek

 

Sokan vallják, hogy méhek nélkül a Földön kipusztulna az élet, hiszen a növények beporzásában pótolhatatlan szerepet játszanak. Ha nem volna porzás, fokozatosan megszűnne a termés. Nem véletlen, hogy az ősember úgy 20 ezer éve a vadászat mellett, a mézszerzés módját rajzolta meg egy spanyolországi barlangban, Valencia közelében.

 

De az emberiség írott, festett történetében és hitvilágában is jelentős helyet foglal el a méh és a méhészet. Az orvoslás, gyógyítás, egészséges táplálkozás, szépségipar sem tudja nélkülözni a méhek által termelt hatóanyagokat, melyek közül a mézen kívül a legismertebbek a propolisz, a viasz, a virágpor, a méhpempő, és a méhméreg. 

 

 

Az emberiség számára az egyik legfontosabb termék a méz. A mézet a méhek virágnektárból készítik, de begyűjtik a cukros, édes nedveket a hullott gyümölcsökből és a reggelre felpuhuló mézharmatot is. Akár több kilométerről is begyűjtik az alapanyagokat és mézgyomrukban szállítják kaptárukba a nektárt, úgy hogy repülés közben enzimeket adnak a még sok vizet tartalmazó híg alapanyaghoz.

 

A kaptárban a folyamatot addig folytatják, míg a méz megérik a lépben. A fölösleges vizet szárnyaik gyors mozgatásával szárítják ki a mézből amíg annak víztartalma 18-20 % -ra le nem apad. Majd az érett mézet viaszréteggel lefedik.

 

 

Az előállítandó mézfajtákért a méhésznek kora tavasztól őszig vándoroltatni kell a méheket, de fontos tudni, hogy a szokott helytől legalább 3-4 km-re telepítse le a méheit a méhész, hogy azok ne akarjanak eredeti helyükre visszamenni. A kaptárt sem lehet ide – oda mozgatni mert megzavarja a kijáró méhek betájolt vonulását. A fajtamézek tárháza az akáctól a vaddohány mézig kimeríthetetlen.

Minden mézfajtának más az íze, színe, összetétele, állékonysága. A vásárló is tapasztalhatja, hogy ugyan azon a hőmérsékleten az akácméz ikrásodik, (kristályosodik) legkésőbb, míg a repce, napraforgóméz a leghamarabb. Ezért a mézet ajánlatos szobahőmérsékleten tárolni, mert 15 fok alatt hamarabb indul az ikrásodás. Ezért nem ajánlatos hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen tárolni a mézet. Minden méz ikrásodik, de a közhiedelemmel ellentétben nem hamisítást jelent, tápértéke ettől még kiváló. Meleg vízbe vagy mikró- sütőbe téve 40 fok körül hamar visszanyeri eredeti állapotát.

 

 

A mézek összetevőik miatt - aminosavak, enzimek, vitaminok, fehérjék, ásványi sók stb.- az emberre nemcsak mint finom élelmiszer, de egészségre, teljesítőképességre is nagy hatással van. Ezt költők, írók, tudósok, festők, orvosok örökítették meg évezredeken át. Tudjuk, a fajtaméz specialitásokat - egyedi íz, szín, beltartalmi stb. - értékeket hordoz, míg a vegyes méz összetevőit tekintve több száz, ezer virág nektárjának turmixa.

Nemzetközi megítélés szerint is a magyar méz a világ legjobb mézei közzé tartozik. Nem véletlen, hogy nagy tételű, hordós felvásárlás után máshol termett gyenge mézek feljavítására is használják. Ezért lenne fontos, hogy minél több magyar mézet kis kiszereléssel, minőséget, mennyiséget garantálva, levédve hoznának forgalomba. Az is nagy gond, hogy a méhész társadalom kiöregedőben van, de ha nagyon keresik, még megtalálják őket, mert a termelőtől vett méznél finomabb nincs. 

 

Kapcsolódó rovatok: 

Kertészkedés

Hobbi

Könyvek

Webáruház


Kapcsolódó könyv:

A csodálatos méz
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia