szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészeti felszerelések

Sulyok József, 2008. nov. 20.


Mint bármely szakma, így a méhészet sem létezhet speciális felszerelés, eszköz nélkül. Aki méhészkedni akar, annak tudni kell, hogy a kezdés, a folyamat nem kis befektetéssel jár, s a haszon hosszú idő után várható.

De aki méhészetre adja fejét, annak mindenekelőtt ajánlatos orvosilag tisztázni, hogy kezdő méhészként nem allergiás-e a méhszúrásra. Ettől függetlenül minden méhészetben ajánlatos kalcium injekciót, vagy tablettát tartani. Ez gyorsíthatja a méhszúrásra nem allergiásokon keletkező feldagadások visszahúzódását. A nem allergiások szervezete hamar megszokhatja a szúrásokat, így később már kevésbé „látványos” a méhszúrás következménye. Ezért természetesen egyik első teendő, feladat védőfelszerelést, álarcot, kesztyűt, méhészruhát, füstölőt, ecetet beszerezni és használni.

 

Lehet, hogy furcsának tűnik a felszerelések között az ecetet említeni. Pedig ecetet kézre, arcra azok a méhészek használnak, akik védőfelszerelés nélkül dolgoznak, és kevesebb szúrással, (a méhek soha sem csípnek, ez tévhit) akarják megúszni tevékenységűket. A felnyitott kaptár füstölése is és a méhek lenyugtatása véget szükséges. A füstölőbe apróra tört napraforgószárat, amely tartósabb, tovább izzik, vagy tiszta fűrészforgácsot használnak, ami nagyobb füstöt ad, de gyorsabban elizzik.

 

Méhész tapasztalat, hogy a méhek támadási, védelmi szándéka tavasszal, nyáron a legaktívabb. Amíg a növényzet lombozata nem borítja, takarja a terepet, a kaptárőr méhek akár 50-80 méterre is támadólag léphetnek fel az ott dolgozó tavaszi munkát végzőkkel szemben. Többek között ezért is kell jól látható, veszélyt jelző táblával felhívni a méhészetre a figyelmet. Váratlan időváltozás esetén és szeles időben is ingerlékenyebbek a méhek. A legnyugodtabbak rajzáskor, és ősszel. A kirepült, befogott rajt, a levágott vastagabb ággal el lehet vinni és beütni az előkészített kaptárba úgy, hogy szinte semmi veszélyt nem jelentenek a befogóra.

 

Csodálatos látvány minden felszerelés nélkül közelről nézni az anya köré telepedett méhfürt zsongását. Természetesen ajánlatos, hogy rajzási időben annak váratlansága miatt legyen kéznél befogó-kas, lepedő, füstölő, vízzel kevert cukorszirup, ágvágó fűrész, létra, a befogásra előkészített kaptár. Ha a kirajzott méh bonyolultabb, magasabb helyen telepedik meg segéderő is szükséges. Méhésztapasztalat az is, hogy a „támadási, vadsági” kedv családonként változó, ezért a „profi” méhészek a nyugodtabb, kezelhetőbb családoktól igyekeznek anyát nevelni a többi család számára is.

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi

 

Kapcsolódó cikk:
A méhészet bajai 1.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia