szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 10. rész

Sulyok Józsefné, 2012. aug. 19.


Augusztus 2. rész - Pókok a méhesben

Tavasztól őszig, de különösen augusztus vége felé kellemetlen vendég a méhesünkben a sok pók. Rengeteg káros rovart elpusztítanak, de a méhekre veszélyt jelentenek. Mesteri hálójukkal kelepcét vetnek a kaptárak körül.

Méhészkedés 12 hónapja 10. rész

Ha a kaptárak közel esnek egymáshoz, egyszerre 3-4 csapda várja a tájolgató méheket. Szívesen vadásznak a kaptárak alatt és a kijáró körül. A háló, ha erős is, nem tudja fogva tartani a röptében elfogott méhet, de a leeső, keresgélőt, landolót igen. A megrezzenő háló jelzésére a méhre rohan rejtekéből a falánk vadász. A menekülés közben összegabalyodott méhet még pótszálakkal is megkötözi. A védekező, támadó méhet hosszú lábaival tartja távol. Szúrásra nem kerülhet sor. Egyes fajtái a kaptárban keresik a zsákmányt. A természetes ivóhelyek körül még több csapdával, apró hálókkal vár a landoló méhre. Az értékes gyűjtő méheket a virágok körül szórtan szőtt hálók fogdossák. Gyakran két virág közé, a méh járatába feszíti ki a finom szálakat. Csak a harmat enyhíti kártételét, mert a parányi vízcseppek csillogása óvatossá teszi a méhet. Kezeléskor a kaptártetőt is ellenőrizzük, távolítsuk el a kis petecsomókat. Hetente pókhálózzuk le a kaptárakat seprűvel, ha elszaporodnának. Hiába hasznos, nem szabad megtűrni méhesünkben.

 

Tisztaságot, rendet a méhesben!


Augusztus és egy kicsit szeptember is, a méhbetegségek hónapja. Fokozatosan ügyelnünk kell tehát a tisztaságra és minden olyan tényezőre, ami rablást, kutatást idézhet elő. A meszesedés a meleg, párás időben konokul terjed. Az esetleges hordástalanság gyengíti a családok tisztogatási kedvét. Az enyhe költésrohadás is most hatalmasodik el, ha nem vigyázzunk. Az ennél is makacsabb betegség, a gyógyíthatatlan, nyúlós költésrohadás kedvelt ideje a nyár végi hónapok.

 

Mire ügyeljünk tehát? Könnyelműség az üres kaptárakat nyitva hagyni. A kórokozók tömegét szedik fel benne a keresgélő méhek. A már használt, vagy kiselejtezett keretek szabadban való tartása, széthagyása is veszélyforrás. A szedegető méh ráviszi, vagy elviszi róla a kórokozókat. A használaton kívül helyezett mézterek, rácsok, válaszfalak szintén veszélyesek. Hasonló a helyzet az etetőkkel. Ha az edény csepeg, elnedvesíti a kaptár alját. Penész, korhadás keletkezik, ami a gombáknak kedvez, hiszen a penész is maga az. Az elcsepegtetett élelem közismerten rablást, kutatást idézhet elő. A megkopott seprűt, tollat, ragacsos takarókat, megrágott kátránypapírt ne dobáljuk szét, hanem égessük el. A megürült mézes-kannákat forrázzuk ki, nyitva tároljuk. A mosóvizet ne az udvaron öntsük szép, hanem az emésztőbe, mert a méhek napokig járják illatos helyét, hasonlóképpen a viaszfőzésnél, sonkolyáztatásnál visszamaradt vizet is. A sonkolysalak helye nem a szemétdomb, hanem égessük el. De legalább ássuk el, mert egyébként jó trágya. A főzőedényeket is zárt helyen, letisztítva tároljuk.


A méhes előtt ne tűrjünk dudvát, magas füvet. Köztük sok pihenő, fáradt méh elpusztul vagy a pókok áldozata lesz. A hullák a nyirkos fűben nem száradnak ki, nem porladnak el, hanem penészedni kezdenek. A rajtuk átvonuló, keresgélő méhek káros gombákat szednek fel róluk. A páradús, nyirkos környezet kedvez a noszémának, a gyomorvésznek, ezért a kaptárak alját is tegyük rendbe. A kaptárban mintegy 56 gombaféle él, közülük több káros. A kezeléskor összekapart szemetet ne szórjuk szét, hanem égessük el, ássuk be a földbe.


Nyúlós költésrohadás


Más néven amerikainak is mondják. Az augusztusban kiütköző betegségek közül a legveszélyesebb, mert gyógyíthatatlan. A fiasítást vizsgálva befedett, elpusztult álcákat talál a méhész sörétes szórtságban. A befedett sejt színe elüt a többitől: sötétebb, foltos, apró szakadások, rések mutatkoznak a sejtfedélen és olykor némi horpadás is. Ha gyufaszállal belepiszkálunk a sejtbe, a sötétbarna, elfolyósodott álcamaradványból nyúlós fonalat húzhatunk. Innem a betegség neve is.


A méhek nem mindig fedik be a beteg álcákat. Gyakran a nyitott sejtek alján fedezi fel a méhész a bajt. Az elpusztult álcán először sárgás foltok mutatkoznak, majd a szennyes-sárga szín sötétedésével a fejlődő méh szelvényezettsége is eltűnik. A maradvány később sötétbarnává színeződik, enyvszagot áraszt, és száraz pörkként makacsul tapad a sejt aljára. A betegség kórokozója egy pálcika alakú, bespórásodó véglény, ami spórás állapotban kerül az élelemmel az álca tápcsatornájába. A betegségre inkább a fiatal álcák érzékenyek. A tápcsatornába jutott kórokozó spórák körülbelül egy nap alatt „kikelnek”, felveszik a vegetatív, pálcika alakot. A kórokozó csírák pár nap alatt elpusztítják az álcát, majd bespórásodnak, fertőzővé válnak. A megbetegedett család kétségbeesetten védekezik, igyekszik a fertőző maradványokat mielőbb eltávolítani. Jó hordás esetén az anya annyira fel tudja szaporítani népét, hogy a kór pusztítása külsőleg nem lesz feltűnő.
Súlyosbítja a bajt, hogy a méhész ritkábban néz a kaptárba, mint kellene, akkor sem vizsgálja, mi van a sejtek alján, nem keres betegséget, mert erősnek véli a családot.

 

A méhszurokról


A nyár végi vizsgálatoknál sok ragasztót, propoliszt talál a méhész a családok fészke körül. Nyílásokat szűkítenek, repedéseket tömítenek, vakolnak vele a serény rovarok. Fontos szerepe van a fészek hőmérsékletének és a páratartalmának megőrzésében is. Szépen lefejthető csíkok képződnek a rostarámák szélénél, a keretfüleknél, a fészket takaró kátránypapír vagy nejlon alsó oldalán és a röplyuknál. A méhszurok a levelekről, rügyekről begyűjtve kerül a kaptárba. Színe a sárgától a sötétbarnáig tart, illata kellemes, valamint nehezebb, mint a viasz. A viaszkarikáról óvatosan kell leválasztani, mert a műlép minőségét rontja! Hasznos és dráguló méhészeti termék.

Gátolja a kórokozók elszaporodását. Egyes káros baktériumok kifejezetten pusztít. Meglepően hat a sebekre, gyorsítja a gyógyulást. Általános gyógyító anyag. Mind a vegyipar, mind a gyógyszeripar és kozmetika egyre inkább bevonja alapanyagai közé. Növekvő átvételi ára miatt érdemes összegyűjteni. Viasz nélkül kell lekaparnunk a csíkokat kaptárvassal. Ne gyúrjuk össze! A kaparáshoz ne használjunk kést, mert éle a deszkából lehasít. Kátránypapírról ne gyűjtsünk, mert káros kátrány is vele jön. Keretselejtezésnél, kaptárjavításnál is sokat be lehet gyűjteni, de ezeket a darabokat ne keverjük össze a csíkokkal! Termelésével is próbálkozhatunk, eszközt lehet hozzá kapni. Folytatása: Méhészkedés 12 hónapja 11. rész
 

Kapcsolódó cikk:

Méhészkedés 12 hónapja 9. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!