szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 11.


A késő őszi napokon már alig akad munka a méhesben. A napos délutánonként még ki-kiröpül néhány szorgos gyűjtő, hogy a kései virágok kelyhét meglopja, de az első dér, az első fagyhullám véget vet ennek a szemet gyönyörködtető látványnak.

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész

Csendben rendezgetjük, tisztogatjuk méhesünk környékét. Aki még nem intézte el a kaptárak hószínt fölé való emelését, a lábazást, az alátétek megerősítését, az most igyekezzen még a jó időben elvégezni. Naplónkba jegyezzük fel az esetleges kiröpülések dátumát, mértékét, időtartamát, hogy tudjuk később, mennyi idő óta vannak fogságban a méhek.


Sajnálatos, de a zárthelyi teleltetés kezd ritkulni. Ennek oka részben a helyiségek garázzsá alakítása, részben a rakodómunka elkerülése és a belső teleltetéssel járó felügyeleti gondok. A szabadban való teleltetés mellett szól, hogy méheink természetes körülmények közepette, minden tisztulási alkalmat ki tudnak használni. Egyszerűbb, igénytelenebb teleltetési forma, amihez nem is kell sok tapasztalat, szaktudás, csak a külső nyugalom, amit viszont nehéz mindig biztosítani.
 

A szabadban való teleltetés hátránya, hogy könnyen beázik, rongálódik a kaptár, gyakoriak a téli kártevők, s a hideghullámok sem múlnak el nyomtalanul a családok fölött.

 

A zárthelyi teleltetés


A zárt helyen védettebbek a családok az időjárástól, a külső zavaró tényezőktől. A gyengébb családok is könnyebben átvészelik a téli hónapokat. Az egyenletes hőmérséklet nem meríti ki szerény mézkészleteiket. Amíg a szabadban december 1-től március 1-ig kb. 5 kg volt a mérleg mutatta csökkenés, addig a zárt helyen telelő családoknál nem éri el a 3 kg-ot. A kevesebb fogyasztás révén a benn telelő méhek szervezete sem kopik el annyira, mint a szabad ég alatt telelő társaiké. A benn telelők tavasszal, hetekkel tovább élnek. A szokásos, nagy nemzedékváltás kedvező időszakban és egyenletesebben játszódik le. A kaptárak élettartalma megtöbbszöröződik.


Telelőnek megfelel a szárazabb pince, szuterén, használaton kívüli műhely, kamra, istálló, lomtár. A helyiséget előzetesen takarítsuk és kénezzük ki, a rágcsálókat irtsuk ki. Legkedvezőbb hőfok a 0 fok körüli, de 6 fokig zavartalanul viselkednek benne a méhek február végéig, március elejéig. Gondoskodjunk arról, hogy a levegő jusson be. Az ablakokat hőszigeteljük, fénytől zárjuk el. A túlzsúfoltságot úgy kerüljük el, hogy 2-3 sor kaptárt rakunk majd egymásra. A családok kijárójára egérrács kerül. A takarót nem kell leszedni a fészekről. Az egérrácson kijöhetnek azok a méhek, amelyeknél emésztési zavar lép fel. Igaz, a sötétben nem találnak vissza, de épen ez a jó. Tiszta, egészséges marad minden család.

 

Behordásra november végén, a hideg állandósulásakor kerül sor. Ha hó takarná a tetőket, zajmentesen húzzuk le hátra a havat. A behordást a legnehezebb kaptárakkal kezdjük, mert ezek kerülnek az alsó sorba. Közvetlenül a földre ne helyezzünk kaptárt, hanem faalátétet alkalmazzunk. Lényeges, hogy minden láda vízszintesen álljon. A gyenge családok, könnyű kaptárak kerüljenek felülre. Úgy rakodjunk, hogy minden kaptár kijárója hozzáférhető legyen, hogy időnkét ellenőrzést tudjunk tartani. A mérleges kaptárt itt is állítsuk be. Az egyenletes fogyás, a nyugodt pihenés biztos jele. Helyezzünk el a legfelső kaptár magasságában hőmérőt, a szellőzőrésektől távolabb, hogy a felmelegedést ellenőrizhessük.


Szükséges a páratartalom biztosítása céljából nagy felületű edénybe öntsünk vizet párologtatni. Jól bevált gyakorlat a nedves zsákdarabok szétterítése is. A hőmérsékletet úgy szabályozzuk, hogy 0 és 4 fok között legyen. Ha felmelegedést tapasztalnánk estétől reggelig, hagyjuk nyitva az ajtót vagy ablakot.


A telelőt általában hetente ellenőrizzük, amint a külső méheket is. Piros fényű zseblámpával dolgozzunk, teljes sötétben. Hallgassuk meg a méhek zúgását, szellőzését. Óvatosan húzzuk kis seprűvel a kaptárutcába lehullott méheket, nehogy a söprés zajt üssön.

 

Műhelymunkák


Még a méhek behordása előtt végezzük el ebben a hónapban az esedékes munkálatokat. A keretek, lépek, viasz, a propolisz jön előtérbe. A virágporszedők száraz helyre kerüljenek. Ellenőrizzük rostáikat, tisztogassuk meg dobozukat. Virágpor ne maradjon bennük. A kaptárból kiszorult rostakereteket javítgassuk át. Húzzuk meg óvatosan rostájukat szeggel, szilárdítsuk meg a bakhátakat, a sarkak eresztékeit, távolítsuk el és gyűjtsük be a rostaszemeket eldugító méhviaszt, méhszurkot, elkülönítve.


Ha már kivagdaltuk a selejtes lépeket a keretekből, akkor a keretfülekről és vállakról is szedjük össze a propoliszt. Az üres rámákat felfüggesztve vagy egymásra, váltakozva rakva tároljuk olyan illesztéssel, ami nem torzítja el a fontos formát.


Az etetőkereteket külön vegyük kezelésbe. Szedjük ki az úszókat, tisztogassuk ki a vályút, a tálcát. Ha zugépítmény van a vályú alatt, azt pergessük ki, mert tavasszal csak be kell adnunk, hogy az anya azonnal telepetézhesse az atkacsaló herékkel. Pergetés előtt érdemes egy napig melegebb helyiségben tárolni a pergetendő lépeket, hogy könnyebben, sérüléstől mentesen eltávozzon belőlük a méz, minél kevesebb maradjon vissza a sejtekben. Ha üres kaptárunk van, úgy zárjuk le a kitakarított ládát, hogy a méhek, a rágcsálók és a rovarok ne tudjanak bemenni. Érdemes kátrányos papírral leborítani, téglával, kővel lesúlyozni, be ne ázzon télen. Eszközeinket, mindent, ami a méhekkel kapcsolatos, zárjuk el rendbetevés után műhelyünkbe.
 

Kapcsolódó cikk:

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia