szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 7. rész

Sulyok Józsefné, 2012. júl. 10.


Július

Az általános ellenőrzés, nyári legeltetés hónapja, amikor a családokat már az őszre készítjük elő, de még kihasználjuk a fejlődést segítő hordási lehetőségeket, védekezünk a kártevők, a mérgezések és betegségek ellen.

Méhészkedés 12 hónapja 7. rész

Kaptárainkat árnyékban igyekezzünk elhelyezni. Ha természetes árnyékot nem lelünk, a közismert nádpalló a tűző nap melegéből sokat elvesz. Ha túlhevülnek a fészkek, a méhek a begyűjtött nektár nagy részét hűtésre, a szellőztetés munkájánál élik fel. Ha semmi más mód nincs, a jól takart fészek fölött a tűző napon emeljük meg kissé a kaptártetőt, hogy a levegő mozogjon alatta, s ne hevüljön túl a fészek. A kánikulát gyakran váltja fel az átmenetileg hideg idő. A melegben kiterjedt fiasítás érzékeny a változásokra, ezért indokolt a mérsékelt takarás. A friss levegőt úgysem itt kapja a család, a felesleges hőt sem itt adja le, ezért a takaró nem árthat a melegben. Gondoskodjunk a kijárók helyéről és, mértékéről. Lehetőleg középen nyissuk meg a rést. Nagysága inkább a szellőzési igényhez, mint a nagy hordáshoz igazodjék, amire már nem számíthatunk. Rendezzük a családokat a hó első napjaiban. A kezelések szakaszosak legyenek. Ha több időnk van, akkor a törzscsaládok kerülnek kezelésre, második ütemben a szaporulat, amikor pedig csak egy-két óránk van, a tartalékokat, anyanevelőket vizsgáljuk át.


Gyengébb családjainkat 6 léputcáig vagy megerősítjük, vagy egyesítjük, ha törzset akarunk belőle fejleszteni őszig. Tartalékainkat úgy rendezzük, hogy egy mézes-virágporos lép mellett legyen két fias és az esetleges nyári legelőn begyűlő méznek egy üres lép. Ha az osztott kaptárban megszorulna az anya, egy fias lép kiemelésével, üres lép fészekbeli betűzésével biztosítsunk neki helyet. A sérült, elherésedett lépek most is, mint a legtöbb kezelésnél kikerülnek a fészekből. Műlépet csak jó legelőn tűzhetünk be egyesével.

 

Méhanyák jelölése
 

Ha nem festettük volna be az anyákat, vagy a jelzés levált volna a vásárolt, vagy általunk meghagyott, nevelt anyákról, akkor most feltétlenül jelöljük meg őket. A külső jegyek alapján még kis méhészetben sem lehet emlékezetre bízni az anyák korát. A jegyek változhatnak is. A mesterséges jelölés előnye: figyelmeztet az anya korára, segít felismerni a váltást, raj esetén eldönti a tulajdonjogot, segít megkeresni a lerajzott családot. A család is nyugodtabban marad, ha nem forgatjuk át többször is, keresve. A jelölésnek hátrányai is vannak. Ritkán testileg megsérült anya, esetleg felröppen fogáskor. Ha festés után hamar visszaadjuk, csomóba foghatják az idegen illat miatt. Meg aztán, ha nem gyakoroljuk, nehezen áll rá a kezünk. A családnál élő anyát reggeli órákban fessük meg. Arra a lépre helyezzük vissza száradás után, amelyikről levettük. Megvárjuk, amíg udvara megalakul, amikor is kínálgatják, etetik, és csak ezek után rakjuk vissza a keretet a kaptárba. Festés, jelölés közben a lép nyitott fészek fölött nyugodjék.

 

A zsongó család illata, muzsikája inkább vonzza az esetlegesen felröppenő anyát, mint a szabad levegő. Gyakorlatlan, kezdő vagy bizonytalan kezű, gyengébb látású méhész előbb hereméheken próbálja a festést. Használjunk leszorító hálót vagy festődobozkát, amibe besétál az anya, és festhetünk. Jelölő alkalmatosságunk egy pálcikába szúrt gombostű legyen. Akad olyan méhész is, szárnycsonkítással jelöl. Kár! Ezeket az anyákat gyakran leváltja a család. A rajzást sem gátolja meg a hiedelemmel ellentétben a csonkítás, mert a rajbölcsők befedése után a csonka anya kijön a lányaival és a kaptár előtt a földre esik. A méhek jórészben visszaszállnak a kaptárba, de később az új anyával kirajzanak. A méhész állandó jelenlétét igényli ez a bizonytalan rajzásgátlás, jelölés. Az anya színét a kaptáron is jelölhetjük a kijáró fölé szúrt, évjáratnak megfelelő színűre festett rajzszeggel. Bármi történne is (rajzás, rablás, stb.), már az első pillanatban tudjuk, milyen évjáratú az anya.

 

Méhlegelők júliusban


A napraforgó aranysárga színe egész hónapban vonzza a méheket. Kísérletek bizonyítják, hogy a virágját megtermékenyítő rovarok 95%-a házi méh. A hordás évről évre egyre nagyobb országos viszonylatban, mert olyan fajták vannak terjedőben, amelyek több, jobb magvat hoznak és mézesebbek is. A tányérvirágon rengeteg ragasztóanyag is van a nektár és a virágpor mellett. Gyűjtés közben a méh szőrzetére tapad. A szorgos jószágunk formás csomókat alakít belőle kosarában. De amíg lekeféli, csomózza a ragacsot, addig szőrzete is megkopik. A hiányos szőrzetű méh alig tud virágport hordani s ez az anyát is mérsékli petézésében.
 

A gazdaságoknak be kell látniuk, hogy a méh nélkülözhetetlen a magfogásnál. A méhjárta táblákon 30-40 %-kal több lesz a termés, magasabb lesz az olajtartalom, jobb lesz a csírázóképesség.

 

Méhek a lucernásban


Hetekig hízhatnak rajta a méhek. Magfogáshoz a méh nélkülözhetetlen. Ha lucernára telepedünk, csoportosan helyezzük el a kaptárjainkat. Hektáronként 6-10 családot tervezzünk. Az uralkodó szél hátulról ne fújjon, mert sok fáradt méhet leszorít a növény közé. A tájolás lehetőleg keleti legyen, kerüljük a nyirkos, hűvös helyeket. Telepedjünk a vetésbe kaszált sávban. Ennek előnye, magba, mézben egyaránt megmutatkozik. Helyezzünk ki biztonságosan itatókat. Ne feledkezzünk meg a minél nagyobb felületű röplécek alkalmazásáról, mert a hűvös reggeleken sok méh a hideg földre hull. Ezek órákig nem indulnak újabb gyűjtőútra, rovarok, madarak, stb. zsákmányává válnak.

 

Egyéb nyári méhlegelők


A csodálatos színű vörös-here is jó méhlegelő, ha a méheinket rákapatjuk. Míg a lucernánál a kehely zártsága, addig itt a virág pártacsövének mélysége okoz gyűjtési nehézséget. A méh szívószerve 6-7 mm-nyire ér be a pártacsőbe. Így csak akkor tud eredményesen gyűjteni a vörös-heréről, ha a pártacsőben bőven van nektár. Segíteni szokott az aszályos év, amikor a virágok fejlettsége 2-3 mm-rel lemarad. Nagy melegben is elmarad a virág tartása, könnyebb a gyűjtés. Egy jó hétig gyűjthetnek róla a méhek. A napi hordás a herén elérheti a 2 kg-ot is. A fiasítás szépen fejlődik rajta. Méhveszteségünk kevesebb rajta, mint a lucernán. Kedves méhlegelő a szinte mindenütt előforduló fehérhere is. Igénytelen növény, július végéig virít. Igaz nektárja kevés, de hozzáférhető, a családok szépen fejlődnek rajta. A Dunántúl lankáin, és a Felvidéken, Gömör dús rétjein találunk nagyobb, összefüggő legelőket. Teherbírása 4 család hektáronként.


A kétévenként virágzó somkóró jelentős, nektárt adó növényünk. Fehér virágú faját tervszerűen termesztik, sárga virágú változata vadon tenyészik. Viszonylag igénytelen, ezért biztos méhlegelő. Hosszú szárain százával sorakoznak a kis virágok, amiből a méhek szorgalmasan gyűjtögethetnek. A vetéstől függően egész nyáron virít. Táblás termesztés 6 hétig ad egyenletes hordást, ha nagyobb táblákban találjuk. Méze illatos, olykor rablást okoz az anyátlan családoknál.


A Dunántúl egyes részein jó legelőt nyújt a kék virágú levendula. Illatos méze csodás zamatú, keresett termék. A kaptár felbontásakor viszont gyakran ingerli a méheket kutatásra. Kár, hogy gyakran túlterhelik a táblákat, nem számolnak a teherbírással. Ezen a legelőn is szükséges az itató működtetése!
Ritkán és korábban vándorol a méhész a dinnyeföldekre, uborkásokra. Viszonylag kevés virágot hoznak, de nektárjuk magas cukortartalmú, sok virágport nyújtanak. Megporzási árat kérhetünk a telepítésért! 2 hektár bír el egy családot.

 

Kapcsolódó cikk:

Méhészkedés 12 hónapja 6. rész

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!