szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 9. rész

Sulyok Józsefné, 2012. aug. 06.


Augusztus

A júliusi legelőgondok, anyásítási munkálatok után olyan időszakba lépünk, amikor néhány héten belül szinte minden fontosabb méhészeti tennivalókat végég kell dolgoznunk.
 

Méhészkedés 12 hónapja 9. rész

Augusztus már az erőteljesebb összehúzódás időszaka. A fiasítás tömörebb lesz, kevesebb keretre szorítkozik, mézesebb lépekben helyezkedik el. Ezt az ösztönös összehúzódási folyamatot kell késleltetnünk, időben kitolnunk. Az a célunk, hogy minél több fiasítás és sok, fiatal méh legyen a kaptárokban. Telelés szempontjából legfontosabb az augusztusban lerakott peték mennyisége. Az ezekből kelt méhek telelnek majd át, és alakítják a családot április elejéig, amikorra már az új generáció veszi át az élet fonalát. A fiatal, erős népességre pedig azért van szükségünk, hogy a legeltetéssel, serkentéssel erőteljesebb petézésre ösztönzött anya fiasítása minél jobb gondozást kapjon, minél több fehérje épüljön be az egyedi fejlődés során minden méh testébe.


A munkákat fészekrendezéssel kezdjük. Tágassága közepes legyen. Távolítsuk el a félig kiépített lépeket és a sejteket. Az anya petézési terjeszkedését se szűzlép, se elvirágporosodott, elherésedett lép ne gátolja. A fészekben annyi lép maradjon, amennyit a nép nagyjából, lazán takar. A többi keret is megfér a kaptárban, csak némi réssel különítsük el a fészek lépjeitől.


A fészekben közepes mézkoszorús, kissé barnás lépek legyenek. A fiasításos rész a szokásos sorrendű. A fészek két szélén a nagy virágporos lépek zárjanak. Ha a fiasok között selejtes lép akadna, akkor azt tegyük a fészek szélére, a virágporoson kívülre, ott majd kikel a fiasítás, és az anya nem petézik bele a továbbiakban, ki lehet selejtezni. A család ez után a rendezés után minden bekerülő gyűjtést vagy etetett szörpöt a télire szánt lépekbe hord, növeli a mézkoszorúkat. A jól berendezett, népes egységek szabályos koszorút alakítanak ki a lépeken, amik növekedvén, egyre lejjebb szorítják a fiasítást. Ezért gondosabban kell takarnunk.


A kései napraforgók, harmadik kaszálásból hagyott maglucernák, újkelésű repcetarlók csalogatják a méheinket. Imitt-amott a mezők virágai is adnak némi virágport, ami a fejlődés nélkülözhetetlen feltétele. Nektárból már ne várjunk sokat augusztusban. Csak nagy tömegben virágzó tábláknál emelkedik a mérleg nyelve, az időjárástól függően. Ahogyan a nyári serkentést alkalmaztak azok, akiknek nem volt főhordás után jelentősebb legelőjük, úgy most minden jó legelő nélküli állományt serkenteni kell. Ez még akkor is hasznos, ha a téli eleség már nagyjából a kaptárakban van. Nagyon lényeges, hogy a télbe menő méhek már ne vegyenek részt a cukor átalakításában és a dajkálásban, mert ez erejüket, téli zsírtesteiket felhasználná, csökkenteni. Az etetéssel kapcsolatban ne feledjük: jobb téli élelem lesz az idejében feletetett és befedett cukoreleség, mint a rossz méz. Úgy serkentsünk, hogy 20 nap alatt egyenletesen történjék meg a szükséges élelem beérlelése. A napi 4-5 dl elegendő. Az arány most már 1,5 kg cukor, plusz 1 liter víz. Augusztus közepétől lehet serkenteni szeptember 10-ig. Az első héten naponta etessünk, ne maradjon ki egy nap sem. Később elegendő kétnaponként etetni. A méhekre lehetőleg ne öntsünk szirupot. A kaptárban se folyjon szét a cukros lé, mert összeszedésével a méhek sok kórokozó gombát is összeszednek.


Addig ne hagyjuk ott tanyánkat, amíg 10 dkg-os hordás van. Inkább kétnaponként serkentsünk. A kijárás többletmunkája megéri, mert annak a 10 dkg-nak a fele virágpor, ami nagy jelentőségű augusztus végén. Akár tanyán vagyunk, akár már az állandó telepen, érdemes a fészket melegebben tartani. Ha ugyan meleg van, akkor sem jelent szellőzetlenséget a gondosan takart fészek. Augusztus második felétől a fekvő kaptárakban oldalt is takarhatunk kátránypapírral.

 

Hereűzés


A méhészeti idény második felében, ha leáll a hordás, és az ez évi anyák már szépen petéznek, a gondozók nem etetik tovább a heréket. Csak az anyátlan, az öreg, beteg anyás családok hagyják még ücsörögni a tétlen az apaállatokat a mézes lépeken. A többi leszorítja a megtermett, jámbor jószágokat a lépekről a kaptárfalra, majd néhány napos koplalás után kihordják a meggyengült méheket, vagy leölve kiviszik a fészekből. A korai, augusztus eleji hereűzés érzékenyen érinti az anyanevelés utolsó sorát. Különösen hátrányos, hogy éppen az ivarérett, idősebb heréket üldözik először. A fiatalabb, éretlenebb korosztályra 8-10 nappal később kerül sor.


A hereűzés ellen már júliusban a következőképpen védekezzünk: az apacsalád anyja ne származzék beltenyészetből. Serkentsünk nagy élelemkészlet mellett is minden apacsaládot. Anyátlan vagy öreg anyás családban gyűjtsük össze a here-fiasokat. Erősítsük meg az apacsaládokat augusztus első napjaiban fedett fiasítással, rajta ülő méhekkel, hogy sok dajkaméh legyen a kaptárban. Átmenetileg anyátlanítsuk az apacsaládokat, amíg általuk nevelt anya ki nem röpül. A vadon nevelődött anyát ki kell selejteznünk.

 

Méhek kábítása


Hazánk északi, vadregényes részén, Gömörben, de az egész Felvidéken még ma is szokás, hogy az akác utáni rajokat ősszel megszüntetik, levágják. Erre augusztus végén kerül sor. Két okból teszi ezt. Először, mert a lépes mézhez akarnak jutni, másodszor pedig nem akarják etetni a másodrajokat. Amelyik nehéz kas, az megmarad, mert biztosan áttelel. Amelyik nem építette le deszkáig fészkét és könnyű, azt nem hagyják meg, mert a hegyi tél szigorú nagyon. Így legalább néhány kiló méz és az eladott sonkoly a haszon. Sokan nem tudnak sem időt, sem anyagit fordítani rá, hogy a kasos méhest átfejlesszék kaptáros állománnyá.


Élelmes méhészek járják be a Szuha völgyét, Torna vidékét stb. hogy sajátos módon lekábítsák a családokat, megvásárolják a zsenge lépet, a szerény népet a fiatal anyával elvigyék méhesükbe, hogy egyesítve áttelepítsék kaptárba.

 

Kapcsolódó cikk:

Méhészkedés 12 hónapja 8. rész


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!