szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhraj befogása

Sulyok József, 2009. máj. 11.


Szerintem a méhészkedés egyik legszebb eseménye a kirepült raj befogása. Persze tudjuk azt, hogy főleg akácvirágzás előtt, s közben a méhészek nem örülnek a család létszámának jelentős csappanásának, ezért igyekeznek mindent megtenni a családok akáchordásáig történő megerősítéséért, egyben tartásáért. De tudjuk a leg éberebb, legtapasztaltabb méhészen is kifog a természet.

Városunk kertes övezetében élő fiatalasszony így mesélte el a minap a méhrajzást:

- Az udvarunkon hatalmas zúgással, sűrű rajban cikázott ezernyi dongó, le-fel, majd a kapunk előtt lévő nagy juharfára kezdtek telepedni. Fokozatosan nőtt a csomójuk, de ezt már csak az ablakból néztem a három gyerekkel, mert amikor a dongók röpködtek a fejünk fölött, szinte halálfélelmem lett és beparancsoltam őket a házba. Először a tűzoltóknak akartam szólni, de eszembe jutott, hogy nem messze tőlünk lakik egy méhész, Lajó bácsi és neki üzentem, hogy nézze meg, hogy nem-e az övé.


Amikor megérkeztünk a helyszínre, már a kirepült raj magasan a juharfán fürtben lógva megnyugodott. A három gyerek is kimerészkedett a kapuig és a 10 éves forma fiúcska érdeklődve megkérdezte:

- A bácsit nem csípik meg a darazsak?

- Ezek nem darazsak, hanem méhecskék, ők készítik a finom és egészséges mézet. Nem harapnak, hanem néha szúrnak, ha zavarják őket. - mondtam a figyelő gyerekeknek.

Majd megkérdeztem:

- Szeretitek a mézet?

- Én a vajas kenyeret szeretem – válaszolta a kisebbik fiú.

- Én meg a mézes süteményt - mondta a nagyobbik.

Az óvodáskorú pici lány, csak bólogatva helyeselt, majd a vaskapura csimpaszkodva, távolról figyelték a befogási műveletet.

 

A már 84 éves, több mint 50 éve méhész Lajó bácsi rutinosan minden előkészített, mire megérkeztem. Felpakoltuk a kisteherautóra a létrát, befogó kasokat, kötelet, fűrészt, védőálarcot, metszőollót, méhészkefét, lepedőt, füstölőt, ecetet, cukorszirupos vizet és indultunk.
A helyszínen a három részből álló létrát biztonságosan a fához támasztottuk. Felmentem és vittem kézifűrészt, hogy az ágat, amin a raj ült, óvatosan levágom, de kiderült, hogy vastag és a fűrész rezonanciája zavarná a méheket. Ezért úgy döntöttünk Lajó bácsival, hogy a hosszú kötelet kössem fel az ágra, Ő lentről erősen megrázza, én pedig a befogó kast a fürt alá tartom, hogy abba essenek a méhek. A művelet előtt felvittem a fára a szirupos flakont és a kefe segítségével, a mintegy 3 kg-os, nagy rajt óvatosan becsapkodtam sziruppal. Ez mindig nyugtatóan hat rájuk, és élelemként is szolgál, hiszen nem tudni mikor repültek ki.

 


kasAzt tapasztalatból tudjuk, hogy általában délelőtt 10 és délután 2 óra között szoktak a családok megrajzani. Az öreg anya, hagyja el a kaptárt népes csapatával, átadva helyét a kikelt fiatal anyának. A befogó kas belsejét is cukorsziruppal kentük be, majd ebbe ráztuk a kirajzott méheket. Mivel vastag volt a faág, nehezen lehetett rázni, így elsőre csak felét tudtam levinni. A fa alatt a kast felfordítottuk, egyik széle alá téglát tettünk, hogy be tudjanak gyalogolni a méhek. Vártunk egy fél órát, majd a másik befogó kasba beráztuk a még fennmaradó csapatot is úgy, hogy a kisebb juharágakon csüngőket metszőollóval nyestem a hasba. A földön a gyékényből készült nagyobb kas elé borítottuk a maradék méheket, azok szépen besétáltak a többiekhez. Ezt gyenge füstöléssel gyorsítottuk. Majd a tele kast lepedőbe tettük, hazavittük s a várható rajzások miatt előre elkészített kaptárba tettük.


Nagyon fontos, hogy ne akkor kapkodjunk, amikor már megtörténik a rajzás, hanem előre készítsük el a helyet. Mi a nagyboconádi kaptárainkat előzetesen kitakarítottuk, lángolással fertőtlenítettük, az anyarácsot, a fedő rostaszövetet is. A kaptárakat újra festettük és a kaptársorba helyeztük őket.


A rajbefogás művelete alatt, - mivel egy forgalmas út mellet történt, - többen megálltak, érdeklődtek látva, hogy állarc nélkül dolgoztunk. Elmagyaráztuk, hogy ilyenkor ritkább a támadó hajlamuk, és csodálatos fürtjüket közelről is lehet szemlélni, de csak méhész jelenlétében. Természetesen volt, aki nagyívben elkerülte a fa környékét. A három kisgyerek kisbiciklijükön jöttek utánunk, s mert szóltak és bátrak voltak, Lajó bácsi egy üveg mézzel ajándékozta meg őket. A vita csak azon támadt a két fiú között, hogy ki vigye haza a méhek aranyát.

 

Kapcsolódó cikk:
Méhészeti felszerelések

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Méhészkedés
Videók
Webáruház

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia