szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Melegítő ételek hideg téli estékre

Topor Erika, 2014. nov. 27.


A zimankós, téli fagyok idején hajlamosak vagyunk arra, hogy feltöltsük zsírraktárunkat, és mire itt vannak az ünnepek már kesergünk a zsírpárnák miatt. Ezt elkerülve már a hidegek beköszönte elején kezdjük el olyan fűszereket használni, melyek melegítő hatásúak.

Melegítő ételek hideg téli estékre

A melegítő hatású fűszerek lényege, hogy belülről melegítenek fel, így nem fázunk annyira, és elkerülhetjük a hatalmas lakomázásokat, mert egyszerűen nem lesz rá szükségünk. A fázós emberek energiaáramlása kicsi, ezért a melegítő hatású ételek mindenképpen hasznosak.

A húsok között elsősorban a vörös húsok a melegítő hatásúak, tehát a marha, sertés, vadhúsok, kacsa, bárány az jó választás. A húsok mellé melegítő hatású olajos magokat is tehetünk: dió- és mogyorófélék. A gesztenye szintén ebbe a csoportba tartozik, nem hibába adja alapját számos karácsonykor is kedvelt süteménynek.

A gabonafélék között is találunk hasznosakat, ha a melegítésről van szó: a rizs, köles, tönkölybúza megpirítva és úgy elkészítve már melegítő hatású. A kölest pirítsuk meg lassú tűzön, majd öntsük fel tejjel vagy vízzel. Keverjünk hozzá kevés vajat, és máris finom köleskását ehetünk.

Ha már a köleskásánál tartunk és a vörös húsoknál, akkor érdemes megjegyezni a fűszereket is. A fahéj, édeskömény, kömény, ánizs. a gyömbér, a szegfűszeg és a kardamom is kedvelt melegítő hatású fűszer. Az ételek fűszerezése mellett finom gyógyteát is készíthetünk belőle.

Forró vízhez adjunk hozzá karikákra szeletelt gyömbért, fahéjat, kardamomot. Egy kevés mézzel édesíthetjük, de önmagában is kiváló.

A mézeskalács és a jógitea fűszerezése is hasonló alapanyagokból áll, így ezeket is bátran ehetjük-ihatjuk. Persze a mézeskalács esetében a cukor és a liszt nem járul hozzá a zsírpárnák csökkenéséhez.

Ha vannak melegítő gyümölcsök, akkor vannak hűsítőek is. A déligyümölcsök, akármennyire imádjuk őket, bizony hűtő funkciót töltenek be. A banán, kivi, citrusfélék a szervezetet hűtik, így a nagyon fázósaknak kevésbé ajánljuk.

Jótékony reggeli lehet a meleg zabkása, fahéjjal és almakompóttal, vagy pár szelet fahéjas sültalma is.

Kapcsolódó cikk: Fogyás erőfeszítés nélkül – apró trükkök a mindennapokra
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!