szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Menekítsd a fagy elől! Dália és kardvirág

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 25.


A trópusi vidékekről származó növények a mi szélességünkön nem eléggé télállóak. Ősszel ezért ki kell ásni a földből, ládákba kell rakni és fagymentes helyen átteleltetni. A késő nyári virágágyak sztárjai a dáliák, kardvirágok és a kannák.

Menekítsd a fagy elől! Dália és kardvirág

Ha sok éven keresztül akarunk a virágjukban gyönyörködni, feltétlenül ki kell ásni a földből és fagymentesen tárolni, ha ezt elmulasztjuk, a szépségek nem élik túl a telet.

A kardvirágnak a kéken és a feketén kívül mindenféle színben nemesítettek már fajtáit. Fajtától függően 50-150 cm magasra nőnek, a napos, meleg fekvést és a mélyrétegű humusszal jól ellátott talajt kedvelik. A kerek hagymagumót április végétől kezdhetjük kiültetni 10-15 cm-es mélységre. A frissen hajtott lomb érzékeny az esetleges fagyokra, ezért valamilyen módon takarjuk. Ha cserépbe ültettük a hagymát papírzacskókkal védekezzünk, vagy borítsunk rá egy másikvirágcserepet. Száraz időben öntözni kell a kardvirágot.„Évekkel ezelőtt kaptunk pár hagymát, amit újra és újra elültettünk. Az évek során megsokszorozódott az állományunk. Most már szinte virágerdőt alkot a hobbikertünkben. Nap, mint nap kimegyünk a telekre, ha másért nem, de a gyönyörködtetés céljából megnézzük a virágoskertet. Igaz illata nincs, de a látvány leírhatatlan.”

A dáliák eredetileg Közép-Amerikából származnak. Hosszas nemesítő munka eredményeként mára szinte megszámlálhatatlan a fajták száma. Vannak egyszerű, illetve féltelt és telt virágúak. A gyökérgumókat április közepétől, a fagyra érzékenyebbeket csak május közepétől ültethetjük 6 cm-es mélységbe. Amint hajtani kezd, szerves trágyázzuk. A nagyobb dáliagumókat ültetés előtt szét is darabolhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy minden darabra jusson legalább egy rügy.

A dáliának már az első éjszakai fagy is elég, hogy a levelei üvegessé váljanak, megbarnuljanak. Ez jelzi, hogy itt az ideje a kiásásnak. Ekkor elég nagyjából megtisztítani a gumókat és napközben napos helyre tegyük ki száradni. Néhány napos száradás után tegyük a gumókat tölgylombbal vagy nedves homokkal megtöltött ládákba, majd rakjuk párás levegőjű 5-6 fok körüli helyiségbe. Könnyen kiszáradhatnak, mivel a gumót nem veszi körül burok. Tartsuk folyamatosan nedvesen.

Egyes szakemberek azt javasolják, hogy felszedés után tegyük a gumókat néhány órára vízzel teli vödörbe, hogy megfelelően meg tudják magukat szívni. (Lehet, hogy van is benne igazság). Ezután alaposan szárítsuk meg a felszínét és így kerüljenek a ládákba. Ha különböző színű fajtáink vannak, időben érdemes őket valamivel megjelölni, majd felszedés után címkézni szín szerint.

A kannák rizómáit (gyöktörzseit) szintén ősszel kell kiásni, majd megtisztítani és néhány napig szárítani. Ezután rétegezzük őket kosárba vagy rekeszekbe és száraz, hűvös helyen teleltessük. Ugyanígy járjunk el a kardvirágok hagymáival, de előtte 4-5 cm magasságban vágjuk vissza a szár, illetve a levélmaradványokat.

Kapcsolódó cikk:

Újra divatban: tárkony és komló minden mennyiségben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia