szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mennyei kertet a lapos tetőkre!

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 24.


A kertművészet és a természet ott is felütheti a fejét, ahol a legkevésbé várnánk. Akár felhőkarcolók tetején, magasan a város felett.

Mennyei kertet a lapos tetőkre!

A gondolat, miszerint a nagyváros szürke, sivár betontengere felett természetes oázist hozzunk létre, első hallásra talán furcsának tűnik, de valójában évszázadok óta találhatunk rá példát. Tetőkertet Európában több száz éve építenek, mert nemcsak gyönyörűek, de számtalan módon válhatnak hasznunkra.

A tetőkertek egyik legnagyobb előnye természetesen a titokzatosság, a rejtőzködés. Ide nem érnek el a kíváncsi tekintetek, nem látnak be a szomszédok, és a város zaja is csak tompán hallatszik fel. Ez a fajta egyediség növeli meg azoknak az ingatlanoknak az értékét, amelyekhez tetőkert tartozik.

Az épületek tetején lévő kertek rengeteg energiát képesek felszívni. Természetes hang és termális hőszigetelést szolgálnak, így csökkentik a közműszámlákat. Sőt, mivel a lombozatnak is szüksége van napfényre és vízre, így a tetőkert valójában kétszeresen tartja magában az esőt és a nap által sugárzott hőt. Kisebb az esélye a beázásnak, nyáron pedig z elviselhetetlen kánikulának. A tetőkertek optimális hőmérsékletre hűtik az alattuk lévő ingatlant.

Ha kertet építünk az épületek tetejére, több helyünk marad a földön, parkjainkban másra. Arról nem is beszélve, hogy minél nagyobb világvárosban él valaki, annál valószínűbb, hogy lassan a tetőkert marad az egyetlen olyan hely, ahol a beültetett növények túlélhetik a városi utcák légszennyeződését.

A tetőtéri kertek nemcsak a belső nyugalmunkat táplálják különleges szépségükkel, de a természetes környezetnek is segítségére vannak, mert élőhelyet biztosítanak a vadvilági létformáknak. A plusz zöldfelület ráadásul oxigént termel és leköti a káros méreganyagokat, így segíti a közvetlen környezetét abban, hogy részesedhessen a természet jótéteményeiből.

A meglepően színes és változatos foltok a nyugalom oázisát nyújtják messze a városi utcák dübörgő zajától a világ több országában. A látványos virágok és növények nemcsak hogy feldobják az unalmas felhőkarcolókat, de otthont adnak azoknak a rovaroknak, madaraknak, akik jót tesznek a környezetnek és oxigént bocsátanak a levegőbe. A tetőkertek esetében az embernek egy szimpatikus arca köszön vissza, amikor igyekszünk pozitív hatással lenni a bolygóra.

Kapcsolódó cikk: A leander tavaszi metszése: mire kell figyelni!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia