szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mennyezetek

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 28.


Amikor a lakás belsőjével bíbelődünk, rendszerint van egy rész, aminek nem szentelünk figyelmet. Ez pedig nem más, mint a plafon, amit csak gyorsan átkenünk, hogy az is le legyen festve, és már le is tudtuk a gondot. Pedig a mennyezetben is rengeteg lehetőség rejlik, ezért nem érdemes egyetlen réteg fehér festékkel elintézni a dolgot.

Mennyezetek

Kiszögellések, stukkók, avagy mire jó egy kis egyenetlenség

 

Amikor a mennyezet jut eszünkbe, legtöbbször egy teljesen sík felület van előttünk, melyben az egyetlen kilógó elem a csillár. Pedig ennek nem kell szükségszerűen így lennie. A hangulatot és a szoba megjelenését is nagyban befolyásolhatja az, ha megfelelően elhelyezünk néhány, az egyenletességet megszakító kiszögellést. Erre tökéletesen alkalmas lehet egy nagyobb vagy kisebb gipsz-stukkó. Ehhez azonban nem árt, ha elegáns, lógó csillárral rendelkezünk, mivel együtt mutatnak igazán. Ám akkor sem kell kétségbe esni, ha csak egy olyan lámpa fér el a szobában, ami teljesen a plafonra simul. Ekkor is játszhatunk a formákkal, csupán jobban meg kell válogatnunk, hogy mi illik a fényforráshoz. A szögletes, vagy éppen a hullámvonala megoldások is jók lehetnek, és ráadásul megbolondíthatjuk azzal, ha más színűre festjük, mint a mennyezet többi részét.

 

A nagy belmagasságnál is ideális lehet, ha egy kicsit játszunk a plafon méretével. Ez azt jelenti, hogy egy szakaszon álmennyezetet helyezünk el, aminek akár más színt is adhatunk. Az igazén különleges hatást akkor élhetjük el, ha a plusz mennyezet szegélye is más árnyalatot kap, mint a másik két rész. Ráadásul ezzel a megoldással akár a csillárról is lemondhatunk, hiszen a plusz helyek lehetővé teszik a rejtett világítás kialakítását. Ezzel pedig nagyon sokat erősíthetünk a szoba hangulatán, attól függően, hogy hova, és milyen intenzitású, vagy éppen színű fényforrást helyezünk el.

 

Amikor a plafon is tapétás

 

Az egyszínű falak mellett a minták remekül mutatnak. Mégsem szoktunk arra gondolni, hogy akár kerülhetnének a plafonra is. Pedig csupán egy kicsivel nehezebb felrakni, de nagyon is mutatós. Egy könnyebb megoldás, ha csak egy futó mintában fölrakott színes kockasort alkalmazunk. Ez akár még csempéből is készülhet, hogy ne kelljen bajlódni a csempével.

 

Akiknek van kellő kézügyessége, maguk is pingálhatnak a plafonra. Nem lesz egyszerű feladat, hiszen nem éppen megszokott az a póz, amit kénytelenek leszünk felvenni. A festés helyett azonban dolgozhatunk szalvétával is, melynek kiválasztott részeit csak kivágjuk, és ragasztó segítségével felvisszük a plafonra.

 

Komplett tapétát is tehetünk erre a felületre. Ilyenkor azonban jól válogassuk meg a színt és a mintát. Mivel a fejünk felett lesz elhelyezve, így ha nagyon sötét, és sűrű a díszítése, akkor olyan érzésünk lehet, mintha a fejünkre akarna szakadni az egész plafon.

 

Nincs kedve hozzányúlni?

 

Ha nem érzünk magunkban erőt ahhoz, hogy különböző, koránt sem könnyű megoldásokkal dekoráljuk a mennyezetet, akkor hagyjuk szabadon látszani a gerendázatot, és a deszkákat. Ezzel nem csak csodálatos felülethez jutunk, de ráadásul a rusztikus hangulatot is nagyban erősíteni tudjuk. Ha ilyen mennyezetet szeretnénk, de a másodikon lévő lakásunknál bajos lenne a tetőt alulról szemlélni, akkor sem kell feladni. Igaz, egy kissé nagyobb beruházást igényel, de elkészíthetjük ezt a stílusú plafont álmennyezet formájában is. Így amikor belépünk a lakásunkba, olyan lesz, mintha egy vidéki vadászlakba toppannánk be a folyosóról.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!