Mentás brownie – paleolit módra
Topor Erika, 2014. szept. 17.
Egy olyan paleo-sütit találtunk, melyet mindenkinek ajánlunk szívből!
A mentás paleo brownie elsőre bizonyára furcsának tűnhet, de garantáltan finom. Jó kertész módjára az alapanyagok egy részét magunk megtermeltük vagy megfelelő helyről szereztük be.

Mivel a csokoládé nem csak az egyik kedvencünk, de még egészséges is, így hamar megkedveltük – mindenféle győzködés nélkül – ezt a receptet.
Hozzávalók:
100 g étcsokoládé, természetesen minél töményebb, mi 70%-ossal próbáltuk ki
100 g mandulavaj, mely helyettesíthető nem paleo módon más vajféleséggel is
80 g mandula őrlemény (saját kertünkből, permetezés-mentes fáról)
4 evőkanál holland kakaópor
2 tojás
1 evőkanál vanília kivonat
3 evőkanál akácméz (virágmézzel is lehet)
A mentakrémhez is igyekeztünk a saját termésünkből csipegetni:
1 nagy marék mentalevél
2 tojás
2 tojássárga
50 ml kókusztej (bio)
13 dkg xilit
És a rákerülő csokibevonatról sem feledkezzünk meg:
150 g csoki
1 evőkanál olaj
A brownie-t készítsük el először: a vajba keverjük hozzá a mandulát, aprítsuk alaposan össze, a gőz felett felolvasztott csokit is keverjük hozzá, majd a kakaóport, mézet, vaníliát, a tojásokat. A krémet keverjük habverővel alaposan ki, hogy egyenletes masszát kapjunk, majd sütőpapíros tepsibe öntsük bele, és előmelegített sütőbe süssük ki 5 perc alatt 160 fokon.
A krémhez a kókusztejet öntsük egy keverőtálba vagy robotgépbe, adjuk hozzá a mentát és addig keverjük, turmixoljuk, míg nagyon apró nem lesz a mentalevél. A mentától élénk zöld színű lesz a tej, ne ijedjünk meg, ez természetes. Keverjük hozzá a többi alapanyagot is.
Az 5 perces sütés alatt a brownie teteje elkezdett megszilárdulni, így óvatosan tegyük rá a krémet, és egyengessük el. A sütőbe visszatéve a krémmel megkent brownie-t még 25 percig süssük, ameddig a krém megszilárdul. Ha elkészült, hagyjuk kihülni, akár hűtőbe is tehetjük később, hogy a mentakrém megdermedjen.
Jöhet a csokimáz! Olvasszuk fel a csokoládét gőz felett, és adjuk hozzá a pár csepp olajat és 1-2 csepp vizet. A masszát már csak rá kell önteni a süti tetejére és lapáttal elegyengetni.
Mielőtt felvágjuk, hagyjuk megszilárdulni a csokiréteget is.
Friss mentalevéllel tálaljuk!
Egészségünkre!
Kapcsolódó cikk: Melyiket válasszam? Liszt ABC
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14