szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méregtelenítő csodaszer a kertben: pitypang, a májdoktor

Szépzöld, 2015. ápr. 16.


A pitypangról minden gyermek tudja, hogy sárga virágai idővel élvezetes módon elfújható pihés ernyőcskékké válnak. A felnőttek viszont gyakran nem tudják, hogy a növény őket is képes megörvendeztetni – mégpedig elképesztő gyógyhatásai által.

Méregtelenítő csodaszer a kertben: pitypang, a májdoktor

A kedves és ötletes népi elnevezések sorával – tejesfű, vadsaláta, buglyosvirág, barátfej, stb. – illetett növény manapság leggyakrabban pongyolapitypangként, vagy gyermekláncfűként kerül említésre, hivatalos elnevezése, a Taraxacum officinale pedig egyértelműen utal arra, hogy itt bizony egy erős gyógyhatásokkal rendelkező növényről van szó. (A latin „officinal” szó jelentése ugyanis „gyógyhatású”, „orvosi”.) A növény vidám, sárga virágai évről évre dacosan ütik fel fejüket Magyarország-szerte, mégpedig gyakran a gazdálkodók és a kertészek nagy bosszúságára, holott a pitypang esetében egyáltalán nem egy mindenáron kiirtandó gyomnövényről van szó.

A bizonyára mindannyiunk kertjében ott virító pitypang ugyanis egy egyedülálló májvédő csodaszer, amely a máj és az epe mellett elsősorban a húgyúti szervek egészségének megőrzésére, illetve megbetegedéseinek kezelésére használatos. Az európai mellett az arab, a kínai, valamint az indián gyógymódokban is alkalmazott növény gyógyászati célú felhasználásáról több száz éves orvosi feljegyzések is tanúskodnak, a modern orvostudomány pedig a pitypangnak tulajdonított gyógyhatások többségét nemcsak elismeri, de ki is használja.

A pitypangban a világ K-vitaminban egyik leggazdagabb növényét tisztelhetjük: mindössze 100 gramm pitypang elfogyasztása által a csontépítésben, illetve a csontszövetek egészségének megtartásában kulcsszerepet játszó K-vitaminból az egy napra ajánlott bevitel hétszereséhez juthatunk hozzá. Ugyanennyi pitypang a szájüregi daganatok kialakulását hatékonyan akadályozó, valamint többek között látásunk és bőrünk egészségének védelméért is felelős A-vitaminból az egy napra ajánlott bevitel háromszorosát tartalmazza, de még C-vitaminból is napi szükségletünknek több mint felét fedezhetjük vele. A pitypang a B-vitamincsalád több elemét is nagy mennyiségben tartalmazza – B2 és B6 vitaminokból például az egy napra ajánlott mennyiség egyötödét.

A pitypang igen gazdag vas- és kalciumforrás – mindössze 100 grammjának elfogyasztásával a vas esetében a napi ajánlott bevitel 40 százalékát, a kalcium esetében pedig egyötödét fedezhetjük –, emellett mangánt, cinket, káliumot, foszfort, magnéziumot, bórt és nátriumot is bőséggel tartalmaz. A gyógyerejét gyökerében, virágában és levelében egyaránt hordozó pitypang legfontosabb aktív hatóanyagai a keserűanyagok, a taraxacin, az inulin, a levulinsav, az antioxidáns hatású béta-karotin, a szemvédő lutein, illetve a májunkat a zsír felhalmozódása ellen védő B-vitamin, a kolin. A növény jótékony hatását erősítik élelmi rostjai is, amelyek nemcsak szervezetünk tisztításához járulnak hozzá, de a gyökerében és a levelében tárolt latex enyhe hashajtó hatásával párosulva természetes fogyasztóként is viselkednek.

Bámulatos összetevői révén a pitypang akár már egy néhány hetes kúraszerű alkalmazás során is általános erősítő hatást fejt ki szervezetünkre, emellett kifejezetten hatékonyan járul hozzá számos szervünk normális működésének biztosításához. A legkiemelkedőbb szerepet májunk és epénk védelmében játssza: támogatja az epe kiválasztását, segítséget nyújt az epekőzúzásban és a sárgaság leküzdésében, és olyan súlyos megbetegedések kezelésére is széles körben használatos, mint a májgyulladás (hepatitisz), valamint a májzsugor (cirrózis).

Vértisztító, vízhajtó, emésztéskönnyítő, valamint enyhe hashajtó, étvágyfokozó és vérhígító hatásával a pitypang jelentős mértékben képes hozzájárulni egészségünk megőrzéséhez, illetve a máj és az epe mellett elsősorban a gyomor, a hasnyálmirigy, a vese, a lép, illetve a bélrendszer megbetegedéseinek leküzdéséhez. Általános rákellenes hatása a tudomány eszközeivel egyelőre nem nyert megerősítést, nyers kivonata azonban a mellben fejlődő rákos sejtek méretét bizonyítottan csökkenti. A gyökeréből és a szárából kinyerhető fehér tejnedv kiválóan alkalmas a bőr megbetegedései és elváltozásai, például a szemölcs, az akné, vagy a rovarcsípés külsőleges kezelésére, belső szerveinkre gyakorolt gyógyhatásainak kiélvezése érdekében pedig számtalan ízletes formában fogyaszthatjuk el a pitypangot – ezeket egy későbbi írásunkban részletesen ismertetjük.

Cikket írta: Orbán Krisztina

Kapcsolódó cikk: Kertünk éke a Betlehem csillaga
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!