szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mérgezés kizárva! Málnalevél a régi-új csoda jó szer

Topor Erika, 2013. máj. 08.


Háztáji gyógynövényünk: a málna
A málnát főleg piros apró gyümölcseiről ismerjük, de érdemes levelét is használni, gyógyászati célra.
Leveléből készült főzet enyhén kesernyés, hűvös hatású. 

Mérgezés kizárva! Málnalevél a régi-új csoda jó szer

Elsősorban a lépre, májra, vesékre és az ivarszervekre van jótékony hatással. A felfázásra alkalmazott gyógyteák alapjait képezi a málnalevél.

 

Összetevők


Flavonoidokban gazdag (kaempferol és kvercitin), glikozidok, csersav is megtalálható benne. Gyümölcse 1-2% szerves savat tartalmaz, amiből 90% citromsav, C-vitamin, pektin és cukor.


Hatása


Vérzéscsillapító, összehúzó hatású, enyhén vértisztító. Tapasztalatok szerint a nők évszázadok óta fogyasztják a málna levelét a terhesség alatt, hogy megkönnyítsék a szülést, és elkerüljék a vetélést. A málnalevél méhizomzatot összehúzó hatását állatkísérletekben is bebizonyították már. Ugyancsak női betegségekre is használható: a legtöbb menstruációs rendellenesség szabályozására alkalmas.


Ezeken a hatásokon kívül lázcsillapító, vérzéscsillapító. Gyümölcse tápláló, tonik készíthető belőle, különösen jó a vér tisztítására, erősítésére. Terhesség alatt a málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!

Legfrissebb poszt: Ritka pillanat: szurikáta alvós pózban


Elkészítése:


2-2,5 deciliter forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve, állni hagyni és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.


Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet.


Intim területek gyulladásakor alkalmazhatunk teakeveréket is. Málnalevélből, bíbor kasvirágból, kanadai gyömbérgyökérből, petrezselyemgyökérből és mályvából készült forrázattal hatásosan kezelhetőek ezek a kellemetlenségek, elég naponta 5 csészével meginni a keverékből. A málnalevél vértisztító hatása, a petrezselyem vízhajtó hatása és a kasvirág immunerősítő hatása együttes erővel segíti a felépülést.

 

Kapcsolódó cikk:

Málnát balkonon

 
Hozzászólások (2)

Topor Erika
2013. máj. 16. (2 690 napja)
Kedves Krisztina,
örülök neki, hogy ennyire személyes tapasztalata van a málnalevéllel kapcsolatban. Magam is évek óta használom és tényleg csak jókat lehet róla mondani, a természetgyógyászatban sokféle felhasználása van és igen kedvelt.
Klézli Zsoltné Krisztina
2013. máj. 10. (2 697 napja)
Üdv mindenkinek:)
Egy hónappal ezelőtt született meg a lányunk és nem tudom,hogy köze van-e a málna levél teának a dologhoz,de nagyon gyors szülésem volt.
36.héttől ittam a teát és attól kezdett el nyílni az addig zárt méhszájam...amikor leálltam a nyílás folyamata is leállt.Majd az utolsó héten (mikor már nagyon szülni akartam) újra kezdtem,jó töményen iszogatni.Két nappal a kiírt időpont előtt érkezett a lány 20 perc és két fájás+gátvédelem :D A szülőszobán mindenki a csodánkra járt.Csodálatos élmény volt.Persze előtte is voltak "fájások" de csak mensi görcshöz hasonlítottak és nem fájtak.
Ja! Lehet,hogy az egy liter tonik is rásegített??? :D
Egyébként én ezekről is a neten olvastam ;)


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia