szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mert árnyékra szükség van

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 15.


Azok számára, akik megunták már a napernyőket, és azok használhatósági határait, de fontos lenne az árnyék is, nos, azoknak nem sok esélyük van a parton. Főleg akkor, ha kisgyerekkel vannak, hiszen az ő esetükben a napvédelem talán még fokozottabban fontos. De valóban semmi más lehetőségünk nincs, csak a napernyő?

Mert árnyékra szükség van

Kis sátor

Itt természetesen nem a 4-6 személyes, kempingezésre tervezett darabokra kell gondolni, hanem kifejezetten olyanokra, amiket a parti kirándulásokhoz terveztek. Ezeknek tulajdonképpen csak a fele sátor, a másik fele nyitott. De megvan az az előnyük, hogy egy, vagy akár két gyerkőc is kényelmesen elfér az árnyékban, aludni is tud anélkül, hogy apuka folyamatosan azzal lenne elfoglalva, hogy a napernyőt igazítsa, hogy mindenkinek jusson árnyék. Ezen felül az oldalukon sok kis pakolóhely van a kisebb csetreszek számára, és a széllel való viaskodás is egy fokkal könnyebb lesz. Ez pedig annak is köszönhető, hogy egyrészt a sátor lecövekelhető a földhöz, nem olyan magas, és a csomagok is lent tartják a földön.

Fújhat a szél is

Az egyik nagy hátrány a napernyőknek az, hogy a szelet viszonylag rosszul viselik. Ez pedig nem éppen kedvező, ha azt is megnézzük, hogy a legtöbb vízparton bizony fúj a szél. Hogy ezt kiküszöböljük két lehetőségünk van: vagy különböző segédeszközökkel leszúrjuk jó mélyre a napernyő nyelét, vagy másik megoldás után nézünk. Egy ilyen lehet az is, amikor igazából csak egy nagyobb anyagdarabbal dolgozunk. Persze kelleni fog hozzá egy fa is, ami akár egy csenevészebb példány is lehet, hiszen a szél már azt sem viszi el. Ehhez rögzítjük az anyag egyik részét, a többit pedig a földhöz. Ha madzagokat is használunk, akkor sokkal nagyobb területet árnyékolhatunk, különösebb gond nélkül.

Ennek egy másik változata, amikor nincs a közelben fa. Ebben az esetben az anyagok két rúdra feszíthetjük, mint egy kezdetleges fél sátrat. Igaz, hogy a szélnek ebben a helyzetben legalább annyira ki van téve, mint a napernyő, ám az is igaz, hogy sokkal nagyobb területet árnyékol le, mint az említett kerek eszköz

Csak a ruha

Mindegy is, hogy mennyire tudunk gondoskodni az árnyékolásról a parton, hiszen amint kedvünk szottyan fürdeni, vagy csak egy jót sétálni, játszani a parton, akkor a leszúrt, kikötött, felállított eszközök rögtön semmit sem érnek. Ebben az esetben pedig marad a régi, ám valóban jól bevált megoldás: a ruha. A megfelelő hosszúságú, könnyű, és lehetőleg világos színű anyagokkal ugyanis elérhetjük, hogy a bőrünket ne érjék a káros sugarak. Egy kalappal, vagy sapkával kiegészítve pedig szinte teljes biztonságban leszünk. Az tény, hogy barnulni nem igazán lehet ruhában, de sok esetben ez az áldozat nem is olyan nagy, ha a leégés elkerüléséről van szó. Gyerekek esetében is ideális, hiszen így nem kell őket rábírni arra, hogy maradjanak az árnyékban, ami – valljuk be – szinte tökéletesen lehetetlen

Kapcsolódó cikk: Flip–flopban a világ szép!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!