szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mesélő kert 3.

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 05.


Előzménye: Mesélő kert 2.

 

Mint egy tájkép: az angolszász stílus
A 18. századra ismét előtérbe kerül a természetesség iránti vágy, az elnyomást és a gazdag nemességet szimbolizáló barokk kerttől való teljes elhatárolódás. Ezt segítette, hogy az európai országok megismerték a távol-keleti civilizációk kertépítészeti világát.

Mesélő kert 3.

Elkezdődtek a trópusi növényvilág különleges egyedeinek honosítási kísérletei a főúri kastélyok télikertjeiben, valamint a külföldről behozott növények kiültetése a parkokba.


Eleinte a barokk merev vonalaival, ez az irányzat különösen hangsúlyozza az íves vonalak jelentőségét, valamint az „S” alakú szépségvonal fontosságát. A fő tervezői elv, hogy a kertben valamilyen, a környezetbe illő tájképet kell alkotni, valamint újdonság az idő, mint környezetalakító tényező figyelembevételével. A kert nem egy statikus, változatlan alkotás, hanem időben állandóan változó, „élő” kompozíció. Az organikus ívek és görbék uralják a domborzatot, a terep mellett pedig a víz, a kanyargós utak és a tekergő növényágyak is a természetet utánozzák. A növényválaszték sokkal változatosabb, mint a franciakertben, megszaporodik a virágzó egynyári növények és évelők használata.

 

Sok barokk kert sorsa az lett, hogy a tájképi irányzat elveinek megfelelően átépítették, megváltoztatták. Erre a sorsra jutott a legtöbb magyar kastélypark is. A tájképi vagy angol park természet-közeli felfogásmódja korunkban ismét kedveltté tette azt a kertépítészeti koncepciót.

 

Mediterrán és alpesi hangulatú kertek


Valójában a két kerttípus egyike sem pontosan körbeírható, nem rendelkeznek konkrét történelmi gyökerekkel, hagyományokkal. Ettől függetlenül minden harmadik kerttervezésünknél a megrendelő kifejezetten kéri, hogy „mediterrán kertet” tervezünk. Magyarországon ma ez számít a legnépszerűbb irányzatnak, ami nem jelent valójában mást a növényfajták (magnóliák, selyemakác, leander, füge, zsálya, citrusfélék, rozmaring, levendula, pálmák) és a sok terrakottaedény használatától.
 

Hazánkban Pécs környékének és a Balaton-felvidéknek a legalkalmasabb a klímája a mediterrán stílusú kert építésére. Különösen figyelni kell, hogy az ilyen hangulatú kertekben sok növényt teleltetni vagy védeni kell a téli fagyok beállta előtt.


Az alpinkert hazánkban nem tudott igazán teret hódítani, mivel klímánk Vas és Zala megyéinket kivéve nem alkalmas magashegyvidéki növények életterének. Az egyetlen tematikus alpesi elem, melyet sok kertben alkalmaznak, a sziklakert. Sajnos Magyarországon sok hozzáértést nélkülöző sziklakert épül, melyek kialakításakor nem veszik figyelembe a domborzati viszonyokat, és kis kövekből, kavicsokból építgetnek halmokat. Az igazi sziklakert, nagy beásott sziklákból, esetleg fa és gyökérdarabokból, illetve alpesi hangulatú növények (csarab és harangfélék, moha és páfrányfélék, törpe örökzöldek) kompozíciójából tevődik össze. Összhatásában természetes, nem üthet el kertünk többi elemétől, harmonikusan illeszkedik a kialakított tájba.

 

A mai kertészeti megoldásoknak köszönhetően a tájegységre jellemző éghajlat és talajviszonyok egyre kevésbé számítanak korlátnak, így hazánkban is lehetőség nyílik arra, hogy a felsorolt kerttípusok közül szinte bármelyiket megvalósíthassuk, a nekünk tetsző stílusban és hangulatelemekkel.
 

Kapcsolódó cikk:

Kerítés örökzöldből

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!