szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mexikói izsópfű

Sulyok Józsefné, 2009. aug. 25.


Miként a magyar és latin neve is jelzi, ez a növény Mexikóból származik. Ez a dekoratív, ajakos virágai és édeskés illata miatt egyre ismertebbé és népszerűbbé válik hazánkban.

A nemzetségnek más faja is létezik, ami a mentához hasonlít. 60-80 cm magasra megnövő növény felálló hajtású, bokrosan növekedő, mely hideg érzékeny, emiatt általában egynyári növényként nevelnek. Nyáron jelennek meg a tömött ajakos virágokból álló halvány ibolya, kék, vagy fehér virágfüzérei. A virágok nektárban gazdagok, nagy előszeretettel keresik fel a környék pillangói, méhei.

 

A „Champange” faja rózsaszín és sárgabarackszínű virágokat bont, levelei mentaillatúak. De ismerős a citromaromájú fajtája is. Rokon fajtája még az ánizs illatú izsópfű. 20 cm hosszú, lila virágfüzérei vannak. A mi éghajlatunkon is áttelel, ezért takarással évelő növényként nevelhetjük. Ánizsra emlékeztető aromájú leveleit saláták, teák, édességek ízesítésére használhatjuk.

 


Az „Agastache cana” leveleinek illata a kakukkfűre és a narancsra hasonlít. Őshazájában moszkitónövénynek hívják, mert elriasztja a vérszívó rovarokat. A szintén ajakos virágú koreai mentát is korábban az Agastache nemzetségbe sorolták. A kínai orvoslásban gombás fertőzések, meghűléses megbetegedések, valamint rosszulléteknél alkalmazták.

 

A félárnyékos, napos helyeken fejlődik a legjobban. Talajának állandóan nedvesnek kell lennie, de a pangó vízre érzékeny. Magját kora tavasszal vessük el, üvegházban neveljük a palántákat. Csak a fagyok elmúlása után ültessük ki a végleges helyükre. Az Agastache fajok csoportba ültetve mutatnak a legszebben. A palántákat 15-20 cm-re ültessük egymástól, földje állandó nedves legyen.

 

Kora tavasszal komposztáljuk a földjét és ez egész nyárra elegendő tápanyagként szolgál a növénynek. Leveleit szedjük, és ezt frissen használjuk fel. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, így nem veszít az aromájából. Cukorpótlóként is használhatjuk. Ha teánkat nem akarjuk cukorral ízesíteni, akkor használjunk ánizsillatú izsópfű levelet. Nemcsak kitűnő ízű, de nagyon egészséges is.

 


Pár szót a felhasználásról:
Hatóanyagai enyhítik a meghűléses panaszokat, és a torokfájást.
Friss leveleiből készíthetünk teafőzetet, vagy szószok, halételek, saláták, levesek ízesítésére használjuk. Az mexikói izsópfű - Agastache mexicana - aromája a francia tárkonyéra hasonlít, ezért tárkony helyett is használhatjuk. Akik nem kedvelik az ánizst, a menta és citromaromájú izsópfűfajtákkal fűszerezhetnek.

 

Az Agastache feltűnő virágfüzéreivel, kellemes illatával már messziről felhívja magára a figyelmet. De értékes hatóanyagairól sem szabad megfeledkezni. Sok örömet okoz ez a dekoratív növény. A nyári-orgonához hasonlóan szép virágaival sok pillangót csalogat magához. A rétet idéző kertekbe illik, szépsége különösen jól érvényesül az egynyári virágok, mint pl. a pillangóvirág, vagy a verbéna társaságában. Vágott virágnak is alkalmas, mivel a virágfüzérei sokáig frissen maradnak.

 


Kapcsolódó cikk:

Hogyan nyírjuk sövényünket?

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Lakberendezés
Webáruház
Fórum

 

Kapcsolódó könyv:
Kerti bútorok és díszítőelemek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!