Mézes zserbó
Szépzöld, 2010. jan. 11.
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 0,5 dl tej, 1 kiskanál keserű kakaópor, 10 dkg ráma margarin, 1 egész tojás, 45 dkg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a krémhez: 5 dl tej, 2 csomag vaníliacukor, 10 dkg búzadara, 20 dkg ráma margarin,
20 dkg porcukor.
Hozzávalók a mázhoz: 5 dkg ráma margarin, 2 evőkanál kakaópor, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál víz.
1. A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba tesszük, majd vízgőz fölött kb. 15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük.
2. A tűzről levéve összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel. Négy részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk a lapokat tepsi nagyságura. Előmelegített sütőbe tesszük, külön-külön, kb. 5 percig sütjük a lapokat. Vigyáznunk kell, mert könnyen megéghet!
3. A krémhez a tejet vaníliacukorral együtt felforraljuk. A búzadarát folyamatos keverés mellett beleszórjuk, és sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A lágy margarint először magában, majd a porcukorral habosra keverjük. Az előzőleg megfőzött darásmasszát kanalanként beledolgozzuk.
5. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rakjuk. A mázhoz valókat simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Letakarva legalább egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
Én annyiban változtattam a recepten, hogy az egyik középső lapot lekvárral is megkentem. Ez adott egy kis savanykás pikáns ízt a süteményemnek.
Kapcsolódó cikk:
3 bit
Zserbó
Zserbó 2.
Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Könyvek
Receptek
Fórum
Kapcsolódó könyv:
A csodálatos méz
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22