szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi a csapda citromvásárláskor?

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 18.


Ha valaki a citrom héját és az alatta lévő fehér anyagot is elakarja fogyasztani, akkor tanácsos bio termesztésű gyümölcsöt vásárolni. 

Mi a csapda citromvásárláskor?

A hagyományosan termesztett citromot a fán és a szüret után is kezelik, és bevonják viaszréteggel, hogy csillogóbb legyen. Ezzel óvják a penészedéstől. A növényvédő-szerek főleg a citrom héjában koncentrálódnak, részben eltűnnek az alapos lemosás után, de bejuthatnak a gyümölcs húsába is. Válasszunk kemény, súlyos, de rugalmas példányokat, amelyeknek a héja szép élénksárga. A túl világos vagy foltos héj azt jelzi, hogy nem elég érett, és ezáltal savanyúbb is. A vékony héjú gyümölcsök gyakran lédúsabbak.

A citrom szobahőmérsékletek kb. 9-10 napig tartható el, a hűtőszekrényben valamivel tovább. Tároláskor figyeljünk oda, hogy a citromok nem érintkezzenek egymással, hogy ne penészedjenek meg. A megvágott citrom úgy tartható el a legjobban, ha folpack fóliával letakarva betesszük a hűtőszekrénybe. Érdemes a vágott felületét bekenni egy kis alma vagy borecettel, amelynek savassága tartósítószerként hat, vagy tegyük vágott felületével lefelé fordítva egy sós ecettel töltött kistányérra.

A citrom levét kicsavarás után azonnal el kell fogyasztani, mert a vitaminok a levegővel vagy a fénnyel érintkezve gyorsan elillannak. Hogy bővebb levet adjon a gyümölcs kezünkkel gyúrjuk át vagy néhány percre tegyük meleg vízbe. A citrom levét úgy is megőrizhetjük, hogy jégkocka-tartóban lefagyasztjuk.

A citrom zöld rokona a lime és a tahiti zöldcitrom, amelyek a sárga citrommal rokon fajok. De sokkal kerekebbek, kisebbek, savasabbak és lédúsabbak, a héjuk viszont vékonyabb. Főleg a trópusokon termesztik őket. Idővel a lime is megsárgul, ha a fán marad, míg a zöld citrom mindig zöld marad. Ezeknek a citrusféléknek ritkán fogyasztják tisztán a levét, inkább koktélok, páclevek, saláták készítésére használják.

Kapcsolódó cikk: A citrom kendőzetlenül

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia