szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi a titka a népszerű bogyósnak?

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 30.


Talán a legszembetűnőbb az, hogy a nemesített áfonyafajták édesebbek, mint a eredeti ősök. 

Mi a titka a népszerű bogyósnak?

Finom, összetéveszthetetlen gyümölcsöt teremnek. Az első termést a harmadik évben hozza, azután akár 2 m-re megnövő cserjék éveken keresztül gazdag termést hoz.

Bár az áfonya önbeporzó, az idegen növények által beporzott növényeken több és nagyobb gyümölcs terem, ezért két különböző fajtát mindig egyenként ültessünk. Fontos a napos fekvés és a savanyú talaj számára. Lúgos kémhatású talajon készítsünk magasított szintű ágyat, amit tőzeggel, komposzttal és marhatrágyával dúsítunk.

A cserjéket ősszel vagy kora tavasszal ültessük másfél méter tőtávolságra. Kicsit mélyebbre kerüljön, mint a faiskolában. Dolgozzunk a talajba csontlisztet, és vastag réteg komposzttal, istállótrágyával vagy tőzeggel mulcsozzuk. De ezt minden évben újra tegyük meg, tél végén hintsünk szét négyzetméterenként kétmaréknyi csontlisztet.

Az első évben vágjuk le a hajtásvégeket. Nagyobb cserjék esetében minden gyenge és öreg ágat vágjuk le, a bokor belsejét is tegyük szelőssé. Amikor a termés elkezd színeződni, a teljes beérésig a madarak ellen takarjuk le.

A színeződés kezdetétől kb. 9-10 nap múlva igazán érett. Készíthetünk belőle turmixot, süteményekbe kiváló, áfonyadzsemet, valamint a vadételek egyik nélkülözhetetlen kiegészítője, fagyasztásra is kiváló.

Kapcsolódó cikk: Az egresnek is hívott köszméte
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia