szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a búzahús?

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 06.


Sokak számára még ismeretlen a hús pótlására kidolgozott étel, a búzahús. A seitán kínai eredetű akárcsak a tofu. 

Mi az a búzahús?

A tönkölyből több seitánt- szejtánt nyerünk, mint a közönséges búzából mert nagyobb a fehérjetartalma.

1 kg fehér tönköly-lisztet bedagasztunk annyi vízzel, hogy kemény és rugalmas tésztát kapjunk. Ezután  a dagasztó tálba  annyi vizet öntönk, hogy a tésztát ellepje. Félórányi áztatás után tovább dagasztjuk a víz alatt. Dagasztás közben a szénhidrát kimosódik, de a fehérje együtt marad.

Amikor a víz tejszínűvé válik, leöntjük, és tiszta vízzel öntjük fel a tésztát. Folytatjuk a víz alatti dagasztást mindaddig cserélgetve a vizet, amíg áttetsző nem lesz. Ekkor kész a seitán. Tiszta edénybe a keményítőt összegyűjthetjük. Egy napi ülepítés után leöntjük róla a vizet, és megszárítjuk. Sűrítésre, rántás helyett használhatjuk.

A seitánt hosszú cipóformára hengereljük egy vizes deszkán. Aztán felszeleteljük, vagy kézzel kicsípünk belőle azonos méretű darabokat, és vizes kézzel tetszés szerint megformázzuk.

Forrásban lévő vízbe teszünk ételízesítőt kevés lestyán gyökeret és levelet, sót, beletesszük a búzahús szeleteket, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük az edényből. Zárt dobozba rakjuk, vagy folpack, illetve alufóliába csomagoljuk, hűtőben kb. egy hétig tárolhatjuk.

Kapcsolódó cikk: Búza ABC

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!