szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a puncskóró?

Sulyok Józsefné, 2009. okt. 15.


Nem más, mint a vasfűfélék családjába tartozó citromverbéna. Az Aloysia nemzetségbe mintegy 36 növényfajta tartozik. Köztük az egyik legszebb növényről szólunk most, amely puncskóró mellett, citromkóró néven is ismert.

Régebbi tudományos nevén „Aloysia citrodora vagy Lippia citriodora”- ként is említik. Ez nálunk is szívesen nevelt növény, Dél-Amerikából származik, Argentína, Chile területén fordul elő. Szabadban 4-5 méteres bokorrá is megnőhet, dézsában nevelve jóval kisebb marad. Lándzsás, vékony 9-10 cm hosszúságot is eléri, leveleit, ha megdörzsöljük erős citromos illatúak. Apró lilás színű virágokat hoz nyáron, melyek tömör bugavirágzatba tömörülnek és kellemes az illatuk.

 

Félárnyékos helyen fejlődik legszebben, néhány órányi napfény elegendő számára. Mivel általában dézsában nevelik, ezért a növény számára jó virágföldkeverékbe ültessük. Nyáron kertbe is ültetik, de ne felejtkezzünk meg róla, hogy a fagyok előtt fagymentes helyre vigyük. Szellős, világos helyen tároljuk, ahol az elfogadott hőmérséklet a növény számára 3-6 C fok. 

 

Sötét helyen lehullajtja a leveleit, télen csak annyi vizet igényel, hogy a földlabdája ne száradjon ki. Nyáron viszont bőségesen öntözzük. Tavasszal, mielőtt a kertbe kivinnénk, ritkítsuk meg, vagy jól vágjuk vissza. A levágott hajtásokat ki is lehet gyökereztetni. A fiatal növényeket bokrosodásra serkenthetjük, ha rendszeres kicsipkedjük a hajtások csúcsait.


A levéltetvek szívesen megtelepednek rajta, tavasztól nyár végéig tápanyagigényéről gondoskodjunk. Lásd: Webáruház.

 

Tipp! Limetta, avagy édes citrom

 

A citromot kedvelőknek javasoljuk, hogy neveljenek citrom- vagy édes-citromfát (limetta). Bár a citromverbénánál kicsit melegigényesebbek, de cserépben nevelve is szépen fejlődnek. Ha világos és 16-18 C fokon teleltetjük őket, akkor termést is érlelnek, amelyek C-vitaminban igen gazdagok. A citromlé lázcsillapító hatású.

 

Emellett sült halak ízesítésére, salátaöntetek, koktélok, limonádék készítésére használhatjuk. Az édes citrom termése kevésbé savanyú, viszont a citromnál kicsit kesernyésebb ízű. Az édes citrom héját nem, viszont citromét reszelve felhasználhatjuk, sütemények, teák, mártások ízesítésére.

 

Bátran használjuk konyhánkban a leveit. Például a halat fűszerezhetjük vele úgy, hogy a főzővízbe tesszük a leveleit. Az Aloysia leveleiből készített tea igen kedvelt ital a spanyoloknál, franciáknál.

 

Illóolajai nyugtató hatásúak, enyhítik a görcsös gyomorfájdalmakat. Teának elkészítve jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Leveleit nyugtató fürdőkhöz is felhasználhatjuk. Illóolajait a kozmetikai iparban és parfümök készítésénél és felhasználják fel.

 

Dézsában nevelve teraszunkat nemcsak szépé varázsolja, de a citrom illatú aromájával a környezetünket kellemesebbé varázsolja. Ha tehetjük, a kerti székek közelében helyezzük el.

 

Kapcsolódó cikk:
Mi az az esztragon?


Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Könyvek
Fórum

 

Kapcsolódó könyv:
Fűszerspirál építése, gondozása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!