szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az az esztragon?

Sulyok Józsefné, 2009. aug. 28.


A dél-oroszországi és mongol sztyeppékről származó esztragon, mely az ürömfélékkel rokon fűszernövény nem más, mint a tárkony.

Mi az az esztragon?

A keresztes hadjáratok révén jutott el a Földközi-tenger mellékére. Német nyelvterületen kígyófűnek, Franciaországban sáfrányfűnek hívják. A középkorban azt gondolták, hogy meggyógyítja a kígyómarást. Tudományos nevében a dracunculus kis sárkányt jelent.

 

A tárkony - Artemisia dracunculus - vékony hajtásokat fejlesztő évelő, a fészkesek családjába tartozó növény. A hajtásokon nyeletlen, keskeny, hosszúkás-lándzsás levelek ülnek. Két változatát különböztetjük meg: a robusztus megjelenésű, 1,5 méteresre megnövő, keserű ízű orosz tárkonyt, és a 70-80 cm magasságot elérő, édeskés, ánizsra emlékeztető illatú tárkonyt, vagy tárkonyürömöt. A tárkony az északi területeken nem virágzik, az orosz tárkony nyár kezdetétől ősz végéig hozza jelentéktelen, sárgászöld, apró, fejecskeszerű fészekvirágzatait, amelyek laza bugát alkotnak.


Főleg a tárkonyüröm gazdag illóolajban, cserző és keserűanyagokban. Napos, meleg helyen érzi jól magát, de félárnyékban is kielégítően fejlődik. Humuszban és tápanyagokban gazdag, kellően nedves talajt kedveli. A pangó vizet azonban nem szereti. Tőosztással, vagy dugványokról szaporíthatjuk. Kora tavasszal ültessük el 35-40 cm tőtávolságra. Nagy helyigénye van, a lestyán mellett szépen fejlődik. Száraz időben öntözni kell, ősszel visszametszhetjük. Azzal számolni kell, hogy a tövek 3-4 év alatt kiöregednek, ezért időben gondoskodjunk az utánpótlásról. Fagyérzékeny, télen be kell takarni a töveket.

 

Az orosz tárkony viszont jól tűri a hideget. Fiatal hajtáscsúcsit és leveleit egész nyáron gyűjthetjük. Lehetőleg frissen használjuk, mert szárítva sokat veszít jellegzetes aromájából, lefagyasztva viszont megőrzi.

 

Fűszerként a tárkonyt általában kedvelik. Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk. Szószok, saláták, levesek, valamint halételek és szárnyasok fűszerezésére használhatjuk. Ecetet és olajat is ízesíthetünk vele, valamint savanyú uborka eltevésénél, mustárkészítésnél igen kedvelt.
Emésztésserkentésre, vizelethajtásra, használhatjuk, korábban féregtelenítésre is ajánlották.

 

Tipp! Ötlet ínyenceknek - Béarni mártás

Vágjunk kockára 2 fej mogyoróhagymát (salottahagymának is hívják), szedjük le a leveleket egy maréknyi tárkonyról. A hagymát és a tárkonyleveleket addig főzzük 150 ml fehérborban, míg csak 3 evőkanálnyi marad belőle. Ezután szűrjük le és öntsük egy kis edénybe. Az edényt állítsuk forró vízfürdőbe. Tegyünk hozzá 3 tojássárgáját, és verjük fel habosra, majd óvatosan keverjünk bele 150 gr vajat. Végül ízesítsük sóval, borssal. Ügyeljünk arra, hogy a vízfürdő vize ne forrjon, hogy ne szilárduljon meg a szósz.

 

Tárkonyecet: Egy üveg fehérborecetbe tegyünk egy szál tárkonyhajtást, és hagyjuk 3-4 hétig az ecetben. Citromfüvet és kaprot is adhatunk hozzá.

 

Kapcsolódó cikk:
A büszkének is nevezett egres

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Lakberendezés
Webáruház
Fórum

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!