szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az az istenfa?

Sulyok Józsefné, 2009. szept. 04.


Most fellebben a titok, s megtudhatjuk, milyen növényt rejt ez a találó kifejezés. Merüljünk el az istenfa világában!

Az ürömcserje, vagy más néven istenfa csaknem ezer évvel ezelőtt a szerzetesek révén jutott el nyugat-ázsiai őshazájából Európába. Gyógyító hatása miatt évszázadokon át a falusi kertekben és a kolostorokban termesztették.

 

Az ürömcserje - Artemisia abrotanum - számtalan csodatevő tulajdonsággal rendelkezik. Többek között azt tartották róla, hogy megóv a pestistől, növekedésre serkenti újra a hajhagymákat. A fészkesek családjába tartozik, finoman szárnyalt, szürkészöld levelei kellemesen citromillatúak. 80-100 cm magas bokrosodó cserjévé nőnek. Apró, halványsárga virágai őszig nyílnak. Kesernyés ízét a benne lévő illóojajoknak, cserző és keserűanyagoknak köszönheti.

 

A fehér, vagy más néven abszintüröm közeli rokona. A belőle készített tea gyorsan enyhíti a gyomor és bélpanaszokat, valamint görcsoldó és étvágygerjesztő hatással rendelkezik. Megfázás, influenza esetén csodákra képes. Egyes fajtáinak a levélzete ezüstösen csillogóak, igénytelen növények és igen dekoratívan mutatnak évelő növények társaságában. A feketeüröm (Artemisia vulgaris) szárított levele az ún. moxa ürüm-gyertya alapanyagaként szerepel a hagyományos kínai orvoslásban. Az bőr akupunktúrás pontjait moxa-gyertyával melegítik. Jellegzetes aromája csak napos, meleg helyen jelentkezik. Jó vízáteresztő, meszes homoktalajt szereti.

 

Az ürömcserjét ne magról szaporítsuk, hanem kertészetből szerezzük be, vagy ismerősöktől tőelosztással szaporítsuk. Nyáron dugványokról is szaporíthatjuk. Ha rendszeresen szedjük róla a hajtásokat, szép bokorrá fejlődik, és nem nyurgul fel. Az elfásodott részeit tavasszal levághatjuk, csak nagyon hideg télben kíván takarást. Fiatal zsenge hajtásvégeit egész nyáron szedhetjük, szárításhoz az egész hajtásokat levághatjuk.

 

Konyhában mártások és sültek, (főleg kacsa, liba) ízesítésére használhatjuk, kesernyés íze a salátáknak fanyar ízt kölcsönöz, italok ízesítéséhez is használják. Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk. Gyomorkímélő fűszer, amely segíti a zsíros ételek emésztését.

 

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, és emésztést serkentő hatása miatt gyomos és emésztési problémákra használhatjuk. Teája enyhíti a görcsös panaszokat. Illóolaja fertőtlenítő hatású, ezért korábban a fehér ürömmel együtt bélféregűzésre alkalmazták. A fehér üröm hatóanyagai károsítják az idegrendszert, ha huzamosabb ideig alkalmazzuk, ezért legyünk óvatosak.

 

Illóolajait a kozmetikai ipar parfümök alapanyagaként használja. Zsíros bőrűek tehetnek néhány ágat a fürdő illetve mosdóvizükbe. Sallangos levélzeti nemcsak a kertekben mutat jól, hanem illatos hajtásait száraz, vagy friss csokrokba is tehetjük, ahol szépen mutat.

 

Próbálta már?

Kiváló molyűző. Az ürömcserje száraz hajtásait ruhásszekrénybe tehetjük a molyok ellen, intenzív illata elűzi őket. Az illatos levelek veteményeskertünk növényeitől is távol tartják a hernyókat. A rovarriasztó hatását néhány madárfaj is felismerte, ezért az ürömcserje ágaira rakja fészkét.

 

Tipp! Recept: „Vermuttea”

1-2 teáskanálnyi fehérürmöt forrázunk le ¼ liter vízzel, kb. 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le és étkezés után cukor nélkül fogyasszuk. Ha túl keserűnek találjuk, akkor adjunk hozzá néhány borsmentalevelet, vagy esetleg kevéske mézet.

 

Kapcsolódó cikk:
Az illóolajokról általában

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Szaktanács

 

Kapcsolódó könyv:
Sövények

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!