szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi kell egy jó dolgozószobához?

Sulyok Timea, 2012. dec. 26.


Egy jó dolgozószobához bizony kell egy-két dolog. Nem elég csak betolni egy tessék-lássék összeütött asztalkát, és rátenni a laptopot azzal a felkiáltással, hogy: „íme az irodám”. Ez ugyanis édeskevés, hiszen ahhoz, hogy valóban eredményesen dolgozhassunk, kelleni fog még néhány dolog. Nem kell feltétlenül nagy költségekbe verni magunkat, de időt kell szánni a megfelelő munkakörnyezet kialakítására.

Mi kell egy jó dolgozószobához?

Nyugalom

 

Az első és talán legfontosabb kelléke egy jó dolgozószobának a nyugalom. Ez valószínűleg evidensnek tűnik mindenki számára, ám elérni már távolról sem olyan egyszerű. Még abban az esetben sem, ha történetesen egy egész külön szobát tudunk feláldozni erre a célra. Mindenképpen érdemes első körben felmérni, hogy a kis otthoni irodánkba mennyire hallatszik be a szomszéd flexelése, esetleg a gyerkőcök játékának a hangja. Ha nagyon, akkor inkább próbálkozzunk egy másik szobával, a ház túloldalán. Ha ez nem megoldható, akkor is törekedjünk arra, hogy minél jobban szeparálódni tudjunk a kinti történésektől. A legjobb, ha megengedhetjük, és egy-két praktikával szigeteltetjük a szobát.

 

A nyílászárók cseréje rendszerint megoldja ezt a gondot, de ez nem olcsó mulatság. Ha a pénztárcánk nem enged ilyesmit, akkor csak az optikai határolódás marad, azt azonban minél tökéletesebben tegyük meg. Ha nem zavar minket a munkában a halk zene, vagy rádió, akkor ezekkel az eszközökkel is egy kissé le tudunk válni a kinti történések zajáról. Az otthoni munka esetén nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy a környezetünk, és a velünk élő családtagok is megértsék, hogy az, hogy otthon vagyunk, az nem jelenti azt, hogy elérhetőek is vagyunk. Nyugodtan alkalmazzunk egy egyezményes jelet arra, hogy mikortól nem lehet minket zavarni (például lógassunk ki az ajtóra egy kis táblát). Ha a jel él, akkor csak különleges esetekben lehet bekopogni, egyébként minden más várhat a munkaidő végéig, vagy a kávészünetig.

 

Bútorok

 

A másik, amire biztosan szükségünk lesz a dolgozószobában, az néhány alapvető bútordarab. Első körben szerezzünk be egy kényelmes íróasztalt. Ezen ne spóroljunk, és ne nevezzünk ki egy egyszerű kávézóasztalkát munkapultnak, mert hosszútávon erősen hátráltatni fog bennünket. Egy rendes íróasztal is lehet kompakt, nem kell hajóméretűt beszerezni. Emellett nagy valószínűséggel szükségünk lesz néhány polcra, vagy szekrényre, amiben a munka eszközeit, vagy éppen termékeit tárolhatjuk. Ez lehet egy zárható irattartó, de akár 2-3 polc is tökéletesen megfelel a feladatra. Lényeges kérdés, hogy van-e gyerek, esetleg bejárónő a lakásban. Ha igen, abban az esetben nem árt zárható szerkezetet is beszerezni. Nem kifejezetten azért, mert féltjük a munkahelyi adatokat, bár ez is szempont, sokkal inkább azért, hogy ah esetleg a lurkó beszabadul a szobába, akkor ne tehessen kárt, vagy ne keverhesse össze azokat az iratokat és eszközöket, amik elengedhetetlenek a munkánkhoz.

 

Inspiráció

 

A munka sokkal könnyebben megy, ha van valamilyen inspiráció is a környezetünkben. Nem arra gondolunk, hogy gyorsan végezzek, mert akkor a gyerekkel lehetek, hanem inkább olyasmire, ami erőt ad és kitartást biztosít akkor is, amikor már nagyon nem bírjuk az iramot. Az mindenkinek számára más, a lényeg, hogy ha lehet, akkor legyen a közelünkben, hogy bármikor rápillanthassunk. Az is jó, ah nem a falnak van fordítva az íróasztal, ha ugyanis egy erősen zárt teret kell szemlélnünk a munka alatt, az erősen visszafogja a kreativitásunkat és a munkakedvünket. Nem biztos, hogy jó, ha az ablakhoz toljuk az asztalt, éppen a nyugalom megőrzése miatt, de azért próbáljuk egy kis teret nyerni a munkánkhoz.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!