szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi való szegélynövénynek?

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 13.


Következzen néhány gyors tipp arra, hogy mi az ideális növény a szegélyek színesebbé tételére.

Mi való szegélynövénynek?

Mivel a szabadon növő sövény alsó része gyakran hamarabb kopaszodik, mint a nyírott sövényé, tanácsos a bokrok tövét beültetni pl. olyan talajtakaró növényekkel, mint a sárga árvacsalán, foltos árvacsalán, szagosmüge, vagy pedig természetközeli évelők keverékével. 

A szürkészöld lombú hamvas rózsa alá, a napos oldalra ültethető fehér virágú erdei turbolya, páfrány és prérigyertya.

Ugyancsak alkalmas a harangláb, gyűszűvirág, fekete nadálytő, baracklevelű harangvirág, a vörös békabogyó, tejoltó galaj és a hármaslevelű kakukktorma. 

A szagos müge

A Galium odoratum - más néven májusfű - Európa hegyvidéki erdeiben őshonos. Elterjedési területe Iránon át egész Szibériáig nyúlik. Hazánk árnyas bükköseinek, gyertyános tölgyeseinek alján sok helyütt szőnyeget alkotnak.

Kúszó gyöktörzséből tavasszal négyszögletes, 15-25 cm-es szárat fejleszt. A búzafélék családjába tartozó évelő növény, lándzsás levelei 6-8-asával örvökben állnak. Májusban jelennek meg az apó, illatos, fehér virágai csúcsálló bogas virágzatban. Jellegzetes aromáját kumarin tartalmának köszönheti, amely a növény hervadásakor és száradáskor különösen intenzív illatot áraszt. Emellett tartalmaz még C-vitamint, cser és keserűanyagokat.

Kapcsolódó cikk: Így lesz jövőre szép dáliánk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!