szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi vár a karácsonyfákra az ünnep után?

Mártha Izabella, 2014. jan. 03.


Szenteste a legtöbb lakásban a karácsonyfa áll a középpontban. A szeretettel vásárolt és fényekkel, színes gömbökkel díszített fa ekkor még az ünnepélyesség hangulatát sugározza. De mi lesz vele, amikor az első tűlevelek hullani kezdenek? Itt az ideje, hogy gondoskodjunk a karácsonyfa további sorsáról!

Mi vár a karácsonyfákra az ünnep után?

A legegyszerűbb módja természetesen az, ha műfenyőnk van. Egyszerűen leszedjük róla a díszeket, becsomagoljuk és eltesszük egy biztos helyre, ahol jövőre megtaláljuk. De aki nem szereti a mesterséges fa hangulatát, annak gondoskodnia kell a fenyő biztonságos eltávolításáról!

Földlabdás karácsonyfa

Ünnepeket követően a cserépbe ültetett fenyőket bármikor ki lehet vinni a szabadba, de nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a növényünket a kinti hideghez. Először egy hűvös helyiségbe, majd egy fedett teraszra helyezzük és csak később tegyük ki a szabadba. Március közepétől beültethetjük a kertünkbe, amikor már komolyabb fagyokra nem lehet számítani. A növény meghálálja, ha ültetés előtt műtrágyát keverünk a talajába.

Egyre több kertészeti áruda visszavásárolja a cserepes fenyőket. Ez elsősorban azok számára nyújthat megoldást, akiknek nincs, vagy nagyon kicsi a kertjük.

Tűlevelek a lakásban

Ha valakinek talpakon álló hagyományos karácsonyfája van, annak előbb-utóbb számolnia kell azzal, hogy a fenyő fajtájától függően a száraz tűleveleivel szemetelni fog. Sok családban az a szokás, hogy január 6-ig nem szedik le a fákról a díszeket és ekkorra már annyira elszárad a fa, hogy az eltávolítása a lakásból is gondot jelent. A szobákban a folyosón keresztül a nappaliban végig lehet látni a karácsonyfa nyomait, ahogy elszórja a tűleveleket. Ez elkerülhető, ha a fa leghosszabb ágait lecsípjük és egy régi lepedőre egymásra terítve visszük ki azokat a házból.  

Fenyők újrahasznosítása

Ha van egy kertünk akkor komposztként hasznosíthatjuk a  fenyőket! A lényeg, hogy a fa hajtásait vágjuk össze kicsire így könnyebben lebomlanak a zöld hajtások. Fel lehet használni a karácsonyfa hajtásait a kertben úgy is, hogy más növényeket betakarunk a hajtásokkal és ezzel védjük őket a fagyoktól. Például a hagymás növények, vagy lágy szárú évelők meghálálják, ha rügyeit fenyőágakkal betakarjuk.

Ha viszont ezeket a módszereket sem tudjuk alkalmazni, akkor legjobb, ha otthon kályhában elégetjük a száraz fát!

Mi lesz veled karácsonyfa?

Ha viszont mindenképp hulladék lesz a karácsonyfából, akkor legalább hasznosuljanak jól és ne ez a lehangoló látvány fogadjon minket lépten-nyomon a városban sétálva!

A városi hulladékszolgálatok külön gyűjtik a feleslegessé vált fenyőket, de a komposztálásnak nem tesz jót, ha rajta maradnak a fémdarabok a csillagszórókból, vagy ha szaloncukorpapírral együtt dobják ki a fákat, ezért ezek eltávolításáról feltétlenül gondoskodjunk!

Ha már néhány nap örömért ki kell kivágni ezeket a gyönyörű fákat, legalább „temessük el” őket tisztességesen és hasznosan!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia