szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miből lehet szép kerti sétány?

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 05.


A kertekben, a legtöbb esetben nem találkozunk utakkal. Másrészt, hazánkban nagyon kedvelik a kertekben a füvet, és ezzel oldják meg ezt a kérdést, másrészt nem annyira jellemzőek a hosszú, téglalap alakú kertek, amelyekben jellemzően találkozhatunk ilyen utakkal. Pedig nagyon is praktikusak, hiszen egy kiadós esőzés után is végig lehet sétálni a friss, illatos kerten anélkül, hogy ehhez gumicsizmát kellene húznunk, és persze még a kertet is feltúrnánk.

Miből lehet szép kerti sétány?

Ahhoz azonban, hogy nem csak funkcionálisak lehessenek ezek az ösvények, hanem mutatósak is, nem árt, ha megválogatjuk, milyen anyagokat is használunk. Nem érdemes közúti járdaszerűen megcsinálni, hiszen az nem lesz sem látványos, sem pedig kellemes hangulatú. Az anyagok kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy olyat keressünk, ami a mi kertünkhöz a legjobban passzol.

 

 

Nagyon elterjedt és kedvelt kiegészítője a kerteknek a kő. Legyen szó terméskőről, vagy zúzalékról, ha van utacska, akkor az ebből készül. A fehér mészkőzúzalék kifejezetten szép egy ilyen megoldásra, de csodálatos lehet az egyszerű, tengerparti kavics is. Ha nem szeretnénk nagyon apró darabokból álló utat, akkor tökéletes választás lehet a palakő. Ahhoz, hogy még mutatósabb legyen, törjük nagyobb darabokra, és az íveket pontosan megtartva tegyük le. A köztes részt akár fűvel is beültethetjük, de kerülhet ide a már említett zúzalék is. Rusztikus és hangulatos megoldás lehet, ha téglával dolgozunk. Ehhez a legjobb, ha bontott anyagot vásárolunk. Egyrészt a kinézete sokkal kellemesebb, mert látszik rajta, hogy már nem mai darab, hangulatot teremt. Másrészt jóval olcsóbban is jövünk ki, mintha frissen készült darabokkal dolgoznánk.

 

Fa

 

Ha már természetesség, akkor biztosan mindenkinek beugrik a fa. Ez is tökéletes alapanyaga lehet a kerti utaknak. Ha lécekből dolgozunk, akkor érdemes egy kissé megemelni azokat, hogy ne közvetlenül a földön heverjenek. Ebben az esetben ugyanis kevésbé korhadnak, és sokkal tartósabbak lehetnek. Tökéletes megoldás lehet, ha egyszerű fakéreggel szórjuk fel az út sziluettjét. Ebben az esetben még a gaz sem fogja felütni a fejét, ami sok plusz munkától kímélhet meg bennünket. A legrusztikusabb megoldás, ami persze nem éppen olcsó, ha fakorongokkal dolgozunk. Ezek kb. 5-6 centisek kell, hogy legyenek, és egyáltalán nem fontos, hogy azonos fajtól és egyező méretben szerezzük be őket. Amikor az utat készítjük, itt is figyelni kell, hogy az íveket pontosan megtartsuk, és az is fontos, hogy ne álljanak ki túlságosan a korongok a földből. Ebben az esetben ugyanis elég kellemetlen lenne rajtuk a járás, ráadásul könnyen beakadhatna közéjük a cipőnk orra.

 

Üveg

 

Mindenképpen a legextrémebb, és minden bizonnyal az egyik legdrágább megoldás, ha üveggel borítjuk a sétálórészt. Viszont ebben az esetben akár egy kisebb, mesterségesen keringetett folyó is csordogálhat a lábunk alatt, amiben színes kövek törhetik meg az egyenletes vizet. Arra figyeljünk, hogy az egyes „útdarabok” felemelhetőek legyenek, mert ha nagyon bekoszosodik a víz, vagy bármit változtatni szeretnénk, így sokkal egyszerűbb lesz. Persze meg lehet oldani olcsóbban is üvegből az utat. Ráadásul környezetbarát módon, hiszen nem kell hozzá más, csak színes üvegből készült palackok. Ezeket nyakkal lefelé helyezzük a földbe úgy, hogy a talpuk szintezve legyen. Az ívek megtartásával egy csillogó, és nagyon színes utat hozhatunk létre, amely még csak elkopni sem fog.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia