szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért szeretjük a fekete retket? - Gyógyító növények

Sulyok Józsefné, 2008. aug. 14.


Közismert - a keresztesvirágúak családjába tartozó - zöldség, amely konyhakertben is termeszthető. Ősidők óta kedvelt zöldség, amely egyben gyógynövénynek is tekinthető, hiszen pikáns ízén túl számos tulajdonságát használják a gyógyászatban.

 
Eredete, hagyományai:

A retket az egyiptomiak már 4000 évvel ezelőtt termesztették, de ősidők óta ismerik Kínában és Indiában is. Marco Polo itáliai felfedező a XIII. század utolsó éveiben Kínából hozott retekmagot Európába. Ma számos változata van, ilyen pl. a hónapos retek is, ami valószínűleg a XVI. századtól ismert.


A népi mondás szerint: a retek reggel étek, délben méreg, este orvosság.

Az évszázadok folyamán számos betegségekre ajánlották. Többek között az emésztés elősegítésére, mérgek és mérges állatok, pl. skorpiócsípés semlegesítésére, fertőzések, pestis, hideglelés, vesebaj, tüdőbetegségek, vizenyő, valamint vértisztítóként. Úgy vélték, jótékonyan hat a központi idegrendszerre és az agyra.
Számos jó tulajdonságágra igazán hitelt érdemlően csak századunkban figyeltek fel. Oláh Albert a következőket írta róla: „Különösen esti fogyasztása gyógyító hatású a légutak tisztítására, epekövek ellen, reuma és májbetegségekre ajánlható. A retek a vérkeringési zavarok orvossága, infarktusmegelőző hatású. A koleszterinszintet is csökkenti a vérben. A retek, hatásos szer a nikotinrákok ellen…” Sokaknál bevált a következő gyógymód hörghurut, légcsőhurut, valamint szamárköhögés esetén. A fekete retket le kell reszelni, hagyjuk állni, majd csavarjuk ki. Levét mézzel összekeverve, étkezés előtt napjában háromszor kell fogyasztani.

 

Élettani hatása, összetétele:

Gátolja az epekőképződést, és segíti az emésztést.

A nyers fekete retekből préselt lében lévő anyagok a májsejtekre hatva serkenti azok epetermelését, s annak gyors kiválasztását is.
Az így keletkező nagy mennyiségű, hígan folyó epe termelődésével gátolják az epeképződést, fellazítják a már meglévő köveket és elősegítik a távozásukat.

Továbbá hasznos a légúti betegségek kezelésére, köhögés, megfázásos megbetegedések ellen.
A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását.
Ismeretes antioxidáns tulajdonsága és májvédő hatása.

Hasznos tanács, hogy gyomorfekély, gyomorhurut, epevezeték elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!
 

Kapcsolódó cikkek: A retek és a hagyma párosítása, A zöldségeskert korai haszna

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!