szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért ültessünk szalmabálába?

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 25.


Sok kísérletező kertész keresi a legújabb, legérdekesebb biokertészeti módszereket, nekik lehet érdekes a szalmabálás ültetés. 

 Miért ültessünk szalmabálába?

Igaz furcsa ötlet, de valójában sok előnye van, a kivitelezése sem jelent nagy gondot.

A bálás ültetés azt jelenti, mint a nevében is benne van, hogy a növényeket a szalmabálák tetejére ültetjük. A szalmakockákat előzőleg jól be kell nedvesíteni, vékonyan földet kell rászórni, és tápanyaggal kell ellátni. Ezután hagyományos módon el lehet szórni a magot, illetve ki lehet ültetni a palántákat.

Ennek a módszernek az a haszna, hogy nem kell nagyon lehajolni a munkálatok elvégzésekor. Fontosabb azonban, hogy az összekötegelt szalmakupac jó vízgazdálkodási képességgel rendelkezik. A szalma komposztként is funkcionál, bomlása során tápanyagot biztosít a beültetett zöldségeknek. Egy másik előnye, hogy a bála hőmérséklete gyorsabban követi a levegőét, mint a talaj, így kora tavaszi ültetéskor hamarabb kezdhetjük a munkálatokat, ősszel pedig a fagykárok mérsékelhetőek. A bálák hamarabb is kihűlnek, ezért mindenképpen napos, meleg helyre kell telepíteni őket.

További praktikuma, hogy a bálás ültetéssel kihagyható az ásás, a talaj előkészítése, nem kell gyomtalanítani vetés, palántázás előtt, utána is csak kismértékben.

Hátránya is van. Ugyanis a gyepre helyezett bálák biztosan kipusztítják maguk alatt a füvet, a szükséges trágyázás miatt kellemetlen szag terjenghet és idővel szétbomló bálák pedig nem szép látványt nyújtanak.

Kapcsolódó cikk: A hajóépítők kedvence

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!