szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mindenszentek kontra Halloween

Sulyok József, 2012. okt. 31.


Magam is útnak indulok minden évben, október végén, november elején, hogy a különböző településeken nyugvó legközelebbi hozzátartozóimat, barátaimat megkülönböztetett figyelemmel, tisztelettel vonjam emlékezetem bűvkörébe.

Mindenszentek kontra Halloween

Ilyentájt, a tél közeledte miatt, szinte utoljára őszi koszorú, s virágerdőbe borulnak a működő köztemetők. De a régi lezárt, elárvult, cserjékkel benőtt temetők dőlő félben lévő keresztjéről, korhadó fejfájáról sem maradhat el egy-egy csokor virág. Igaz egyre ritkábban kerül oda.


Ez az élet rendje. A halottak emléke a generációkban fokozatosan fakul. Jobb esetben a nagy és dédszülőkig tart, hiszen a gyermeki, unokai kontaktus érzelmi kötődése általában e kapcsolatig ível az élők és elhaltak között.


Elődeink ezért a tisztes temetésen, „eltakarításon” túl az egyházak által tradicionált mindenszentek ünnepén, november elsején és az utána való napon az általános, nemcsak egyházi szokásokhoz, szertartásokhoz kötött halottak napján, évente legalább egyszer kezdtek elhunytjaik emléke előtt tisztelegni.


A mindenszenteket a keresztény egyházak mintegy halotti ünnepként szinte megalakulásuk óta november első napján tartják, e napot azoknak az üdvözülteknek szánva, akiknek nincs külön emléknapjuk. Természetesen ötvözték az azt megelőző ősi szokások rítusát, hiedelmeit, hiszen az ünnep eredete egészen a római és a kelta időkig nyúlik vissza.

 

A keresztény egyház ahelyett, hogy betiltotta volna az évezredes népszokást, inkább integrálta saját struktúrájába. Így a mindenszentek napja 844-ben, IV. Gergely pápa vezényletével lett egyetemes ünnep, a november második napjára eső Halottak napjával együtt. Az angolszász országokban mai napig is él az ősi hagyomány, a Halloween, melyet október 31-én ünnepelnek. A szó jelentése is mutatja a közös szálat: all hallows' evening vagyis minden szent estéje.

 

E nap közeledtével a sírokat és környéküket megtakarították, rendezték, virággal, fonott koszorúkkal díszítették, majd a halottaik lelki üdvéért mécset, gyertyát gyújtottak, s részt vettek és vesznek az óta is az egyházak templomban, temetőben tartott halotti megemlékezésien.


A halottak napja környékén ma már elindul az ország egész lakossága, hogy felkeresse azokat a távoli temetőkben nyugvó halottait is, amelyeket rendszeresen nem tudnak meglátogatni. A korábbi évszázadokban nem volt ilyen nagy a belső migráció. Az emberek halottai generációkon át legfeljebb a szomszédos településeken voltak eltemetve, s így meglátogatásuk egy-egy vasárnap nem ütközött távolsági akadályokba. Nem is volt napjainkra jellemzően kialakult kultusza, divatja a megemlékezéseknek. A halál „élménye” mindennapjaik része volt. Otthon betegeskedtek, haltak meg az emberek. A házban ravatalozták fel, a háztól temették, a házban ülték a tort, s éltek tovább abban a szobában életüket, ahol napokig virrasztottak halottjuk mellett. Mivel minden előttük zajlott, ezért életük részévé vált, így megbékéltek a halállal, legyen az csecsemő, gyermekágyas anya, fiatal vagy idős ember. A megmásíthatatlanba való beletörődés velejárója volt az a természetes mondás, hogy egyszer mindenkinek meg kell halni. Igaz hozzátették, nem mindegy, hogy mikor.


Ilyen tájt mindig eszembe jut a 87 évesen elhunyt, soha kórházban nem volt, egyetlen injekciót sem kapott Sulyok nagymamám halálba beletörődő, de mégis azt kimosolygó kedves mondása:
- Drága gyermekeim csinálom nektek a helyet odaát, de azért még ne siessetek.
 

Az ő gondolataival, életszemléletével tisztelgek minden elhunyt, de különösen saját halottaim emléke előtt.
 

Kapcsolódó cikk:

Húsvéti foszlányok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!