Mindent a fűszerköményről
Sulyok Józsefné, 2015. aug. 03.
Eurázsiában őshonos, az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növény. Az ókor óta ismert, a legrégebbi írásos emlék, amely megemlíti, az Ebers-féle papirusztekercs.

Manapság a világ legelterjedtebb fűszerei közzé tartozik. Európában a 13. század óta használják, a középkori Európában a szerelmi bájitalok egyik komponense volt. Nedves réteken, kaszálókon vadon nő. Hazánkban több nemesített fajtát is termesztenek. Kétéves növény, az első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat
Gyökere egyenes, hosszú, szára fent elágazó, 60-80 cm magas, virágzata rózsasín vagy fehér színű, amely június-júliusban virágzik. Termése ikerkaszat, barna színű, a két résztermés csak a hasi oldalon érintkezik egymással. Gyűjteni a barna, de még nem kemény terméseket kell, június-júliusban.
A magoknak jellegzetes fűszer illatuk, kicsit csípős ízük van.
Kémiai alkotórészek: fehérje, zsíros olaj, szénhidrátok, flavonoidok, illóolaj.
Étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó, gyomorerősítő, az emésztőrendszerre nyugtató hatással rendelkezik.
A népi gyógyászat féregtelenítőként is alkalmazza. A növény kellemes aromáját az illóolajban lévő karvontól kapja. A háztartásban kenyerek, sós sütemények, péksütemények, húsételek, pácok, saláták, túrós ételek, sajtok, mártások, levesek, kolbászfélék, stb. kedvest fűszere.
A kozmetikai ipar egyik jelentős alapanyaga, de legnagyobb felhasználója az élelmiszeripar.
Tipp!
Erőteljes íze miatt majoránnán, borson, korianderen, fokhagymán kívül nem érdemes más fűszerrel használni. A vadon termő köményt könnyű összetéveszteni néhány erősen mérgező ernyős virágú növénnyel, ezért ha nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel, inkább ne gyűjtsük. Illóolaját belsőleg ne alkalmazzuk hosszabb ideig.
Kapcsolódó cikk: Mikor van itt a kiültetések ideje?
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23