szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mini díszkert az akváriumban

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 21.


Ha halat tartunk, nemcsak arra kell figyelni, hogy milyen állatokat szeretnénk látni az akváriumban, hanem arra is, milyen növények veszik őket körül. ​

Mini díszkert az akváriumban

Akárcsak a valódi kertnél, úgy az akváriumnál is nagy előkészítést igényel a telepítés. Figyelembe kell venni, hogy milyen halfajtát választunk, milyen a fényigényük, milyen hőmérsékleten érzik jól magukat, de a víz keménysége is nagyon foltos szempont.

Ahogy a halak esetében elmondják, hogy milyen körülmények között érzik jól magukat, úgy a növényeknek is eltérő lehet a vízzel való kapcsolatos igényük. Tudnunk kell, hogy az akváriumban milyen lesz a víz keménysége és a pH értéke. Hiszen vannak olyan növények, amelyek a lágy vízben, és olyanok is, amelyek inkább a keményben tudnak megfelelően fejlődni.

Ha most ismerkedünk az akvarisztikával, először tartunk halakat, érdemes olyan vízinövényeket választani, amelyek kicsit igénytelenebbek, bírják a keményebb vizet és a kevesebb fényt. A növények állapota befolyással lehet a halak egészségére is, ami fontos szempont.

Nemcsak a víz keménységére és ideális pH értékére kell ügyelnünk, hanem arra is, hogy a kiválasztott növényeknek milyen fényviszonyokra van szükségük. Ha olyat választunk, amelyiknek magas a fényigénye, akkor világítást is kell biztosítanunk. De ha ez nem megoldható, vagy az akváriumot egy sötétebb helyen szeretnénk tartani, keressünk olyan növényfajtákat, amelyek jól érzik magukat ilyen körülmények között is.

A talaját tekintve eldönthetjük, hogy a növényeket agyagtartókba vagy egy jó minőségű aljzatba ültetjük. Minkét esetben szükséges, hogy megfelelő tápanyaggal lássuk el őket, mégpedig táanyag-kiegészítőkkel. Ez különösen akkor fontos, ha kavicsot választunk aljzatnak, mert ebben kevésbé tudnak fejlődni a növények.

A következő növények bátran ajánlhatók a kezdőknek, mert ezeknek a fajtáknak legkönnyebb a tartásuk.

Vízi-csillag

Nem véletlenül ez a legkedveltebb akváriumi növény, mert nem csak nagyon tetszetős, de nem igényel nagy odafigyelést, egyedül a fényigényre figyeljünk. Aránylag gyorsan fejlődik, ezért hamar szép dísze lehet az akváriumnak.

Karolinai széles tündérhínár

Ez az egyik legszebb száraz növény, nagyon jól mutat, ahogy hullámzik a vízben. Figyeljünk oda, mert nagyon magas a fényigénye.

Wendti vízi-kehely

Igazi színfoltja lehet egy akváriumnak. Viszonylag gyorsan nő, könnyű a tartása. Körülbelül 5-10 cm magas és 10-12 cm széles növénnyé fejlődik.

Fodros vízi-kalász

Talán leggyakrabban ezt a növényt láthatjuk az akváriumokban, amit a halak is azért kedvelnek, mert könnyel el tudnak benne bújni. Nagyon tartós, és sűrűn ültethető.

Indiai vörös füzény

Élénk színével hívja magára a figyelmet, de ahhoz, hogy sok szép levele legyen, erős fényre van szüksége. Ez az egyik legnépszerűbb akváriumi növény.

Gömbmoha

Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, válasszuk ezt a növényt, mert különleges formájával önmagában is szép az akváriumban. 

Kapcsolódó cikk: Gyógynövény ABC
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia