szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 11.


Telente az ember nem igazán örül a hónak. Vagyis örül, de csak mértékkel, és inkább arra koncentrál, hogy minél előbb elolvadjon, és fűszeres illatával és harsogó színpompájával beköszöntsön a tavasz. Csakhogy a természet a telet sem véletlenül alkotta meg, hiszen nagyon is szükségünk van rá. Éppen ezért ne bánkódjunk, hanem használjuk ezt az évszakot, és tegyük széppé a kertünket télen is.

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?

Kártevők, betegségek

 

Mint ahogyan az az embereknél is igaz, a hideg minden esetben pusztítja a betegségeket. Mert a kórokozók nem élik túl ezt a - számukra hatalmas - hőmérséklet-ingadozást. Ez a növényi kórokkal is így van, de ennél sokkal fontosabb, hogy a kártevőket is erősen tizedeli. Azokban az években, amikor a tél enyhe, a fagyok nem jönnek, akkor a rovarok elszaporodnak. És sajnos a kedves és hasznos csöppségek mellett a kártevők is nagyon nagy számban lepik el a területet. Még magában ez sem lenne baj, hiszen az élethez joguk van, de a növényeket ez már annyira megviselheti, hogy nem maradnak életben. A lelkiismeretes kiskert-gondozók pedig nem szívesen pumpálnak több liternyi mérget a zöldségek és csodás virágok közé. A tél éppen ezért nagyon jó szolgálatot tesz. Arra azonban figyelni kell, hogy a rovaroknak is megvan a maguk védekezési mechanizmusa, például a föld alatti áttelelés, így hiába fagyos az évszak, nem dőlhetünk hátra tavasszal, hogy úgyis elpusztultak a kártevők.

 

Pihenés

 

Amellett, hogy úgymond nagytakarítást végez a kertben, a tél a pihenés időszaka is. Ha belegondolunk, mi se nagyon bírjuk ki egyhuzamban 2-3 napig alvás nélkül, és ez a virágokra is igaz (bár nem napi lebontásban). Télen a növények képletesen szólva alszanak. Persze nem mind, de a többségük. Az azt jelenti, hogy az életfunkcióik lelassulnak, nem növekednek, és a nedvkeringésük is minimális. Éppen ezért ne is nagyon bolygassuk őket ilyenkor. Ha esetleg egy bokrot, vagy egy elhalt ágat nem metszettünk le az ősz folyamán, akkor azt már hagyjuk is ott, hiszen az esetleges sérüléseket is nehezebben viseli ilyenkor a növényünk. Előfordulhat, hogy ha megvágunk egy ágvéget, akkor komoly fagyási sérülést hozunk létre, ami rossz esetben a fa vagy bokor pusztulásához vezethet.

 

Szépség?

 

Sokan úgy gondolják, a téli kert nem lehet igazán szép. Persze csinos, ahogyan mindent belep a hó, de igazán impozánssá mégsem válik. Pedig ez nem igaz, bár az tény, hogy előre kell gondolkodni. Ahhoz, hogy a zimankóban is csodálatos legyen a kert, jól kell megválogatni az örökzöldeket, és persze azok helyét. Valamint arra is gondoljunk, hogy nem minden elszáradt növény fest rosszul, főleg ha egy kis dér is kerül rá. A díszfüvek például kifejezetten kellemes látványt nyújtanak, ha megérinti őket a fagy.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia