szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire jó manapság a gyékény?

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 07.


A gyékény régen ínségeledel volt, de némi ízesítéssel finom ételek alapanyaga is lehet. Elődeink sokaságát mentették meg az éhhaláltól. Egész évben szedhető, a levele tavasszal, a virágtorzsa nyáron és ősszel, gyöktörzse pedig egész évben, még télen is.

Mire jó manapság a gyékény?

A gyékényfélék a perjevirágúak rendjének egyik családja. Egyes leírásokban egyetlen nemzetség, a gyékény vagy buzogánysás tartozik ide, mintegy 15 évelő, vízi, vagy vízparti fajjal.

A bengyelét, a gyékény lisztes tövét a pásztorok tűzben sütötték, pogácsát készítettek belőle. A gyékénylevelek szedés augusztusban történik csónakokról. A parton megszárított gyékényt hazaviszik, ahol megfelelő előkészítés után kosarak, táskák, méhkasok, ponyvák készülnek belőle.

Az országban sokáig megmaradt néhány jeles gyékényes falu, és ezek vásárokba szállították a portékákat. Bengyele, böngyöle néven különböző vízi, vízparti növények lisztes gyöktörzsét, gumóját fogyasztották nyersen, főve vagy sütve. Ínséges időkben főleg áradásos, belvizes években a gyékény összetört összedarált gumóit sós vízzel kovásszá keverve, meggyúrva kenyér, pogácsasütéshez is felhasználták. Valószínűleg honfoglalás előtti táplálékaink közé tartozik.

A régi népéletben számos háziipari termék készült gyékényből, pl. a gyékényszőnyeggel együtt a gyékényszatyor. A gyékény patakok, tavak, folyók mentén szinte mindenhol megnő. Amikor ezeket a barna buzogányú növényeket látjuk, tudjuk, hogy arrafelé mocsaras rész van. Azonban a gyékény sokkal több, mint egy egyszerű mocsári növény. Táplálékforrást jelentenek, tűzhordozók, és számos módon felhasználható növények egyike. Olcsó élelmiszerforrás a fogyasztó számára. Az egyik legcsodálatosabb adottsága az, hogy a növény részei egész évben ehetőek.

A kora tavasz az év azonos szakasza, amikor ki lehet ásni a friss hajtásokat a földből, amelyek meghámozva nyersen vagy főzve fogyaszthatók. A hatások kiváló rostforrások is. A nyár a betakarítás ideje, a gyékény számos részét élvezhetjük ekkor. Óvatosan húzzuk ki a szárát a földből, és látni fogjuk, hogy a szár alsó része fehér. A nyers szár íze a kígyóuborkára emlékeztet, megfőzve pedig a kukoricáéra. Késő nyáron a zöld virágfejeket le lehet tisztítani és úgy elfogyasztani, mint a főtt kukoricát. A nyár közepén, amikor a sárga virágpor megjelenik a gyékényen, a virágport egy kis zsákba zárva felhasználhatjuk levesek és pörköltek sűrítésére, vagy liszttel összekeverve kenyeret süthetünk belőle.

Az ősz az az idő, amikor a gyékény gyökereit kell összegyűjteni. A gyékénygyökér olyan, mint a kötél, le kell mosni, és vízben állni kell hagyni, amíg az oldat ragacsos nem lesz. Ezt utána le lehet önteni és a gyökeret kenyér készítésére használni, vagy levesbe lehet keverni.

A gyékény barna „fejében” lévő szösz gyúlékonysága miatt fel lehet használni tűz csiholásához. Párnák, kabátok töméséhez is kiváló, jó szigetelő és védelmet nyújt a hideg ellen.

Személyes tapasztalat: én a barna fejet padlóvázába, dísznövényként állítottam. Egy darabig szép is volt, aztán egy idő után észrevettem, hogy a lakásban fehér szöszök szállnak. Mire végül is rájöttem, hogy a gyékény feje megpattant és a fehér szösze száll a levegőben. Valószínűleg túléretten szedtem le, meleg volt a lakásban és azért pattant szét. Aztán olyat is hallottam, hogy hajlakkal kellett volna befújni a barna fejeket, ami összetartotta volna.
Az érett levelekből fonott kosarakat, szőnyegeket készíthetünk.

A gyékény gyöktörzsét ették ősztől tavaszig főleg sütve, főzve, szárítva, lisztnek ledarálva is. A sárközi és a kopácsi halászok a fiatal hajtásokból salátát készítettek. A levelek felső vége a legöregebb, a legfiatalabb része a levelek legalja, ott, ahol nő a levél. Vagyis a középső leveleket kihúzva a többi levél közül, jutunk hozzá a friss hajtásokhoz. Ennek színe világoszöld, szinte fehér, puha, lédús.  Semleges ízű, emiatt jól fűszerezhető egy finom öntettel vagy fűszeres ízű növénnyel keverve. Salátába keverhető a madársóskával, aminek savanykás az íze, kakukkfűvel, vad hagymafélékkel.

A régiséggyűjteményünkben szétnézve találtam egy pár régóta őrzött emléktárgyat. Szívesen bemutatnám köztük padlóvázát, kaspót, lábtörlőt, bevásárlókosarat, méhbefogó kosarat, lábos alátétet, kenyértartót, illetve húsvét közeledtével hímes tojástartót.

Kapcsolódó cikk:

Mit üzennek a varázslatos virágok?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!