szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit bolondítsunk kakukkfűvel?

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 05.


Az ajakos-virágúak családjába tartozó, kellemes, fűszeres, kámforos illatú cserje. Közeli rokona a kerti kakukkfűnek. 

Mit bolondítsunk kakukkfűvel?

A mezei vagy vadkakukkfű száraz, legelőkön, füves réteken gyakori. Mediterrán területekről származik, a Földközi-tenger nyugati vidékén őshonos. E két fajon kívül a kakukkfüveknek több változatuk, alfajuk ismert. Fűszernek, gyógynövénynek mindegyik felhasználható.

Gyökere sokfejű, fásodó, szára 10-30 cm-re felemelkedő, kúszó, az alsó részeken elfásodó, feljebb lágyszárú félcserje. Zöld vagy ibolyás-pirosas színű, fiatal korban szőrös. Levelei keresztben átellenesek, lándzsa vagy tojásdad alakúak, ép szélűek.

Virágzata lila, bíborvörös vagy rózsaszín, ritkán fehér, melyek a szárak csúcsán szaggatott álfüzért alkotnak. Májustól szeptemberig nyílik, termése makkocska.

Leveles, virágos, hajtását gyűjtik májustól augusztusig. Kámforos, fűszeres ízű és illatú. Nemesített fajtája nincs, ezért a természetes populációt gyűjtik.

A vadkakukkfüvet már i.e. több ezer évvel is ismerték és használták.

A római katonák például bátorságuk növelésére kakukkfüves fürdőt vettek.

A sumérok a szárított drogot felaprítva, vízzel sűrű krémmé keverve meleg borogatásként alkalmazták.

Kémiai alkotórészek: triterpénszármazék, flavonoid, kávé és rozmaringsav, illóolaj.

Bőrfertőtlenítő görcsoldó, nyákoldó, köptető, hörgőtágító, szélhajtó, idegerősítő.

Fűszerként leggyakrabban a vadkakukkfüvet használják, mert enyhébb aromájú, mint a kerti kakukkfű. Sajátos ízét már az ókori egyiptomiak, görögök is kedvelték. Ma főleg az olasz és a francia konyha egyik leggyakoribb fűszere.

Húsos ételekbe, töltelékekbe, párolt, boros húsokra, halakra, vadas ételekre, roston sült pecsenyékre szórják.

Nehezen emészthető túrók, főzelékek, levesek, sajtok, káposztás ételek ízesítésére kitűnő.

Diétázó betegek is használhatják, emésztést könnyítő hatása miatt. Zsályával, rozmaringgal, majoránnával, tárkonnyal együtt kiváló ízhatású.

A népi gyógyászatban vérszegénység ellen  is hatásosnak tartják, forrázatát a reuma kezelésére használják.

Illóolaját a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is alkalmazza.

Fűszerként mértékkel használjuk, mert megkeserítik az ételt.

Kakukkfüves rostélyos-szelet

Hozzávalók: 60 dkg rostélyos, 2 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 dl víz, 3 evőkanál paradicsompüré, babérlevél, só, bors, kakukkfű, petrezselyem, olaj, 2 dl fehérbor.

Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, majd a serpenyőből kivesszük. Ugyanebben az olajban megpároljuk a kockára vágott hagymát és a sárgarépát, majd felengedjük a vízzel és a borral. Beletesszük a paradicsompürét, kakukkfüvet, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk.

A mártásba rakjuk a húst, és lassú tűzön puhára főzzük. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Kapcsolódó cikk: Amik megmérgeznek: a buzogányvirág




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!