szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tegyek? Nincs külön gyerekszoba!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 16.


 

Sok háztartásban adódik egy olyan probléma, amit nem is olyan egyszerű áthidalni, ez pedig nem más, mint amikor a gyereknek nem tudunk külön szobát biztosítani. Ilyenkor sincs minden veszve, de arra fel kell készülni, hogy bizonyos kompromisszumokat bizony meg kell majd kötnünk.

Mit tegyek? Nincs külön gyerekszoba!

Falak?

Ritkább eshetőség, de előfordulhat, hogy a tér maga igen nagy, csak éppen a falak hiányoznak. Ilyenkor több lehetőség is előttünk áll. Természetesen a legegyszerűbb, ha gipszkartonozunk egy keveset, ezzel már ki is küszöböltük a gondot. Ha ez nem megoldható, vagy nem szeretnénk a teret így darabolni, akkor a jól elhelyezett spanyolfalak is jó megoldást nyújthatnak, illetve a plafonon futó karnisokkal függönyöket is használhatunk az ideiglenes térelválasztásra.

Saját tér

Akármennyire is nehéz az egy szobában élés, vannak olyan helyzetek, amikor nincs más választás. Ilyenkor lehet dohogni, és pufogni, de akkor is előállt egy olyan helyzet, amit kénytelenek leszünk megoldani. Ráadásul mindezt úgy, hogy az a gyereknek – és persze nekünk is – a lehető legjobb legyen. Ha nincs külön szobája a lurkónak, az még nem a világ vége, hiszen sok jó ember kis helyen is elvan, de azért nem árt egy – két szabályt betartani. Rögtön az első az, hogy a saját szoba hiánya nem szabad, hogy a saját tér hiányát is jelentse. Ezt természetesen sokszor nem egyszerű megoldani, de a lehetőségekhez mérten mindent meg kell tenni. Ennek oka nem csak a megfelelő lelki fejlődés.

Ahhoz, hogy a gyerek koncentrálni tudjon a tanulásra, esetleg olvasson, vagy elfoglalja magát, kell, hogy legyen egy olyan tér a szobában, ami csak az övé. Ide egy kicsit elbújhat – ha csak képletesen is – és magában lehet. Ilyenkor szükséges az is, hogy simulékonyak legyünk. Ez azt jelenti, hogy amíg a csemeténk leckét ír, addig nem kapcsoljuk be a tévét, vagy a rádiót, hiszen úgy nem igazán tud majd koncentrálni. Ez lemondásokkal is jár majd, de ezt az árat vállalnunk kell. Ilyenkor mi is olvashatunk, vagy egyéb, csendes és nyugodt elfoglaltságot kereshetünk magunknak.

Jó tárolás

Nagyon nem mindegy, hogy milyen tárolókkal szerelünk fel egy olyan helyet, ahol több élettér is egy helyiségbe csúszik össze. A gyerekek játékai, ruhái, tanszerei, csetreszei mind olyan extra helyigényű dolgok, amiket az alapvetően más funkciójú szobában meg kell tudnunk oldani. Hogy jusson is és maradjon is, próbálkozzunk olyan szellős tárolók beszerzésével, amik illeszkednek a szoba hangulatához, de a gyerkőcnek is tetszenek. Ez nem a legegyszerűbb feladat, de természetesen nem is megvalósíthatatlan.

Egyensúly

A két szoba összemosása nagyon könnyen okozhat káoszt. Hiszen a funkciók követelnek bizonyos teret, amit bizony valahogy ki kell szorítani. Ehhez mindenképpen gondolkodjunk olyan megoldásokban, amik kellően kompaktak, és jól megférnek egymás mellett. Alap, hogy a rendelkezésre álló felületeket kihasználjuk. A tévé, a szekrények egy része, illetve a polcok mind mehetnek a falra, persze szem előtt tartva, hogy a zsúfoltságot elkerüljük. Ne feledkezzünk meg az ágy alatti tárolás lehetőségéről, illetve a méretre és formára igazított darabok beszerzéséről sem. Ezekkel az apróbb praktikákkal nagyon sok értékes helyet lehet nyerni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia