szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tehetünk a csendes otthonért?

Sulyok Timea, 2010. júl. 05.


Sokak életét keseríti meg, hogy az általuk választott társasházi lakás, iker-, vagy sorház mindenben megfelel igényeinek, azonban a beköltözés után kiderül: a szomszédok hangoskodása vagy az utca zaja nem ad lehetőséget a nyugodt pihenésre. Mitől lehet az, hogy áthallatszanak a hangok, s mit kell tenni, hogy „megmentsük” otthonunk csendjét? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mit tehetünk a csendes otthonért?

A zavaró áthallást okozó hangok lehetnek úgynevezett testhangok, illetve léghangok. Az előbbiek a hang szilárd szerkezeti elemek általi vezetése során jönnek létre (például ilyen a kopogás, utcai forgalom hangjai, lépések zaja); utóbbi pedig olyan zajok, melyek a levegő megrezegtetésével terjednek tovább (pl. zene, beszédhang stb.).A két hangtípust azonban nem lehet élesen kettéválasztani, hiszen egy testhang, pl. lépéseink zaja a padlón keresztül továbbterjed az alattunk lévő helyiségbe, s ott léghang lesz belőle.

 

Az erősebb hanghatások - különösen, ha folyamatosan jelen vannak - rosszul hatnak az emberre, ingerültséghez, kifáradáshoz vezetnek. Ezért mindenképpen tanácsos figyelmet fordítnunk arra, hogy mielőtt megvesszük, lefoglalózzuk álmaink otthonát, méressük fel azt szakemberrel, akusztikai szempontból is. Gyakori eset ugyanis, hogy a kivitelezők "megfeledkeznek" a megfelelő hangszigetelésről, amely már csak a beköltözést követően válik nyilvánvalóvá.

 

A többször módosított OTÉK (az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997 (XII. 20.) Kormányrendelet) zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatban, illetve az épületek közti legkisebb távolságra vonatkozóan megállapít bizonyos, általános szabályokat, de erre vonatkozóan a helyi építési rendeletek, illetve ágazati szabványok adnak részletesebb felvilágosítást. Sorházak, ikerházak esetén, illetve lakások között speciális, hangszigetelt fala(ka)t kell építeni. Fontos követelmény az is, hogy a falazaton ne legyenek hézagok, rések, melyen a hang(rezgés) szabadon átjuthat.

 

Az áthallatszó zajok elleni védekezés lényege tulajdonképpen a hang terjedésének meggátlását, útjának elzárását (azaz a rezgés ellehetetlenülését) jelenti. Ez a fentebb ismertetett esetében léghangoknál hangelnyeléssel vagy hanggátlással történhet, testhangok esetén pedig hangszigeteléssel. A hanggátlás elsődleges módja, ha a kivitelező eleve megfelelő vastagságú ás tömörségű födémet használ, mely nem vagy csak nehezen hozható rezgésbe. A hangszigetelés puha, hab- (pl. polifoam, purhab, pvc) vagy szálas szerkezetű anyagok (üveg-, kőzetgyapot stb.) alkalmazását jelenti, melyet az épület szerkezeti elemei közé juttatnak.

 

Természetesen a legjobb, ha már az építés során, a terveknél kellő figyelmet szentel a tervező, majd pedig a kivitelező a hangszigetelésre. Ha ez mégsem valósul meg, mert a kivitelező eltért a tervektől, vagy rosszabb minőségű anyagokat használ fel, éljünk a jótállás keretében biztosított jogunkkal, s hibás teljesítés miatt kötelezzük a kivitelezőt a hiba kijavítására, vagyis az utólagos hangszigetelésre. Forrás: www.epitinfo.hu

 

Kapcsolódó könyv:

Zöld homlokzatok

Hőszigetelés


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!