szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tud a petrezselyem?

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 17.


A petrezselyem, a dísznövénykerteknek elmaradhatatlan növénye volt, bár ma nem ezt tartjuk meghatározó erényének.

A görögök is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták. A rómaiak már viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották. A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg.

Az ernyősök, répafélék családjába tartozó petrezselyem, amely a tányéron díszlik és olyan kellemes fűszeres illattal tölti meg a levegőt, a dél-európai mediterrán régióban, Kis-Ázsiában őshonos. Manapság leveléért, gyökeréért és magjáért termesztik. A szár végén csokorban elhelyezkedő szeldelt, ragyogóan zöld levelek együttese élő dombocskát alkot a talajon. A második nyáron szárba szökkenő virágkocsányon megjelennek az ernyőt alkotó sárga virágok.

 

Három közismert variánsa közül az egyik tipikus sodort levelű petrezselyem, amellyel az ételeket dekoráljuk. Mutatós ágyásszegélyként ültetve is. Talajfelszín közeli részei egy-egy kiadós esőzés után sárosak lesznek és a rovarok számára is remek búvóhelyül szolgálnak különleges felépítésű levelei. Ezért felhasználás előtt különösebb gondot kell fordítani mosásuknál. A sima levelű olasz petrezselyem aromája jellegzetesen erős. Rózsával ültetve erősíti a rózsák illatát. A német változatát, a gyökeréért termesztik. Íze a zeller és a pasztinák keveréke, ugyanakkor a levele is fogyasztható.

 

Termesztése

Magról szaporítható, cserépben is termeszthető. Csírázása 10-25 napon belül megindul. A csírázás sebessége felgyorsul, ha ültetés előtt néhány nappal meleg vízben áztatjuk. A megfelelő pH-val rendelkező talajt, napos, félárnyékos helyet kedveli. Öntözni csak szárazság esetén kell. 18 fokos hőmérsékleten már fejlődik, fagytűrése kiváló. A forró nedves napok ártalmasak számára: a szürkepenész, botritisz, gyökér-és gyökérnyak rothadás, mozaikvírusok és hengeresférgek a leggyakoribb kártevői.

 

Tárolás

Szárított leveles szára díszítheti konyhaablakunkat. Ha a leveleit megmossuk, szétterítjük és megszárítjuk, majd vászonzacskóba tesszük, akkor télire is eltárolhatjuk. Jellegzetes aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg. Ilyenkor apróra vágjuk, kisebb adagokban fóliába tekerjük, vagy jégkocka tartóba tesszük, melybe egy pici vizet is teszünk, úgy fagyasztjuk le. Így mindig egy-egy kis darabkát könnyen kivehetünk a fagyasztóból. A petrezselyemgyökeret szellős, napos helyen szikkasztjuk. Ezután hűvös helyen, homokba ágyazva akár hónapokig eláll.

 

Gyógyhatása

Illóolaj tartalmú gyógynövényként leheletfrissítő, emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő hatású. A-, C-, E- vitaminban, vasban gazdag. A legtöbb olajat a magból nyerik, de a zöld növényből is desztillálják. Parfümökben és kozmetika készítményekben is megtalálható. Citrommal és rozmaringgal kombinálva kiváló méregtelenítő. Nyugtató hatása is közismert. Gyökere emésztésserkentő, reuma ellen is hatásos.

 


Főzete

Egy-két kávéskanál morzsolt levélre öntsünk egy bögre forralt vizet, és 5-10 percig hagyjuk ázni. Mozsárban tört magvából egy grammnyit használjunk. Szűrjük le, naponta háromszor fogyasszuk. Vízhajtó hatású főzetét többek közt magas vérnyomás, reuma, ízületi gyulladás kezelésére használják. Fogyasztása terhesség alatt tilos!

 

Fűszerolaj készítése

6 csomó leveles szárat 15 másodpercig pároljuk, hagyjuk lehűlni, majd törlőpapírral szárítsuk fel a nedvességet. Öntsünk rá egy bögre repce olajat, és éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap finom vászonkendőn szűrjük át, és öntsük jól zárható, tiszta edénybe.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

Kapcsolódó cikk: A megunhatatlan zöldborsó

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia