szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tudunk a mustárról?

Sulyok Józsefné, 2008. okt. 22.


Hazánkban már a 15. század második felétől említik írások mustohárként, muskotérrmagként és mustovármagként. De milyen hasznos hatása van?

Eredete, hagyományai

A nemesített mustár őse, a vadmustár ma is elterjedt gyomnövény. Őshazája a Földközi-tenger melléke. Már a Biblia is említi. Apicius feljegyzéseiből tudjuk, hogy a mai asztali mustárunkhoz hasonló ízesítőt már az ősi rómaiak is gyakran használták. Ellentétben azonban a ma használatos fehér mustár magjaival, a fekete mustárt kedvelték. Az azóta eltelt idő alatt szinte minden országban megpróbálkoztak a fajták termesztésével, különböző ízesítésekkel és eljárásokkal. Angliában található egy mustármúzeum is, ahol fellelhetők a föld minden részén előállított és fogyasztott mustárfajták.

 

A népi orvoslás azt tartja, hogy egy-egy kávéskanál mustármagot kell szétrágás nélkül lenyelni, ami segít anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, felfúvódás esetén. Fokozza az emésztést, és étvágygerjesztő hatású. Varró Aladár Béla gyomormelegítőnek és vizelethajtónak tartja. Külsőleges használata még ismertebb. A feketemustár illóolajának szeszes oldatát, a „tormaszeszt” vattában felitatva fájós, odvas fogakba helyezték. A mustármag őrleményből – a mustárlisztből –készült pépet reumás testrészek borogatására, hólyagok lehúzására használták. Ugyanezt a pakolást Varró még tüdőgyulladásnál köpet leválasztására, szúró mellfájdalmakra, keresztcsontfájdalmakra, ájulásra, kínzó köszvényes és reumatikus fájdalmak enyhítésére is javasolta. Ismert a német Duden-féle „mustárfürdő” is. A meleg fürdővízbe mustárliszttel teli vászonzacskót lógatnak, s addig nyomkodják, amíg a hatóanyag átmegy a fürdővízbe. Ez a fürdőkúra influenza, hörghurut és vérellátási bajok ellen jó.

 

Élettani hatásai, összetétele

Fokozza az emésztőrendszer működését, és segíti az emésztést. A fehér és a fekete mustármagban található mustárolajoknak köszönhető az a sokoldalú hatás, melyet a modern orvoslás is alátámasztott, mind belső, mind külső felhasználása során. Az elfogyasztott mustár fokozza a nyál- és gyomornedvtermelést, az amilázaktivitást, segíti az epeürítést és gyorsítja a bélperisztaltikát. Ezen együttes hatások segítik az emésztést.

Serkenti a keringési rendszer működését, és csökkenti a véralvadást. Erősíti a szívizom-összehúzódások erejét, ezáltal növeli a szívből kipumpált vér mennyiségét, így emeli a vérnyomást is. A véralvadást két úton is befolyásolja. Az első, hogy csökkenti a vérlemezkék számát, így eleve kevesebb vérrög képződik. A másik, hogy a már kialakult vérrögök oldásában szerepet játszó enzim – a fibrinolizin – aktivitását fokozza.
Gyulladás és fájdalomcsökkentő hatású. A csípős mustárolaj jellemzője, hogy a bőrbe dörzsölve a felületi szövetekben biogén aminokat szabadít fel, ezek hatására nő a kapillárisok áteresztőképessége, lokális bőrpír és égető érzés keletkezik, melyek a beteg figyelmét eltereli az élesebb fájdalmakról, ezért reumatikus fájdalmak, izomfájások, izomgörcsök, lumbágó, ízületi gyulladások kezelésére alkalmazzák. A gyulladás-gátló és görcsoldó hatását nemcsak lokálisan fejti ki, hanem reflexes úton is. A bedörzsölt bőrfelületet ellátó gerincvelői rész irányítása alá eső belső szervekben is fokozódik a vérbőség és csökken a simaizom görcs. Mellhártya-, illetve tüdőgyulladáskor mellkas-pakolásként alkalmazva tehermentesíti a kisvérköri keringést, könnyebbé válik a légzés, a fulladás enyhül.


Kapcsolódó cikk:

A torma

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés,

Hobbi

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia