szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Modrovich Ferenc, az erdők nagy barátja

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 14.


Mogyoróváron született 1887. április 28-án. A selmecbányai Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskolára járt 1905-1909-ig. Már hallgató korában kitűnt társai közül a magas matematikai és fizika tudásával.

Modrovich Ferenc, az erdők nagy barátja

Erdőmérnöki oklevelének megszerzése után a besztercebányai Állami Erdőhivatal újbányai járási erdőgondnokságánál kezdte meg az államrendészeti szolgálatot. A közigazgatási jellegű munkaterület nem elégítette ki a mérnöki-műszaki elhivatottságú fiatal szakembert, s 1911-ben a besztercei Erdőigazgatósághoz helyeztette át magát. Itt készítette a Beszterce-völgyi erdei vasút terveit, majd a vasútépítési kirendeltség vezetője lett.

Az első világháború kitörésekor behívták katonának, s négyévi vasútépítő ezredbeli szolgálat következett, majd leszerelés után a Bükk-hegységben végzett vasútépítő munkát. Nevéhez fűződik a környék erdőségeit feltáró Szinva völgyi erdei vasút építése.

1923-ban az „Erdészeti szállítóberendezések” tanszék felállítását határozták el, és annak vezetésével Modrovich Ferencet bízták meg. A tanszék oktatta az erdei utak, vasutak, kötélpályák építését, a víz és hídépítéstan elemeit.

1927-ben a főiskola rendes tanára lett, 1938-ban az egyetem nyilvános rendes tanárrá nevezték ki. Időközben 1932-34 években, majd 1941-42-ben dékáni tisztséget is viselt.

Közel negyedszázadon át volt oktató és nevelő tanára a főiskolának. Vállalta a mechanika, illetve az alkalmazott szilárdságtan előadását is az erdőmérnök hallgatók részére. Igyekezett saját gyakorlati tapasztalatai alapján a megbízhatóságot, a célszerűséget a hallgatóság tudatába is átvinni. Tudományos munkássága is szaktárgyainak témáiban jelentkezik. Fő műve, az „Erdészeti szállítóberendezések” egyetemi jegyzet, amely évtizedekig keresett kézikönyve volt a műszaki beosztású erdőmérnököknek.

Két kötetben tárgyalja a szárazföldi és a vízi erdészeti szállítóberendezéseket. Különösen nagy figyelmet fordít az út, vasút-építéstani fejezetekre, részletesen ismerteti az előmunkálatokat, az elméleti számításokat. Részletesen foglalkozik a faanyagszállításban jelentős szerepet játszó sodronykötélpályák tervezési és üzemeltetési problémáival.

Vízi szállítások ismertetése a hagyományos úsztatás, tutajozás előfeltételeinek megteremtésével, lebonyolításával foglalkozik.
Több dolgozata jelent meg az Erdészeti Lapok, az Erdőgazdasági Szemle és a Magyar Erdőgazda hasábjain a főiskola műszaki oktatásáról, a segédjárművek erdőgazdasági jelentőségéről, az építőipari törvényről, a faúsztató berendezésekről.

Tanárelnöke volt az Ifjúsági Körnek több mint egy évtizeden át. Választott elnöke volt a Magyar Mérnők és Építészegylet soproni osztályának. Döntését mindig megelőzte a tényállás tisztázása, a jogszerűség, célszerűség figyelembevétele.

Nagy gondot fordított a kiemelkedő tanulók továbbképzésére. Ő volt az egyetlen tanár, aki a végzős hallgatók közül választotta ki tanársegédeit, akik általában egy évig dolgoztak a keze alatt, majd rendszerint államrendészeti szolgálatba léptek.

Modrovich Ferenc sokat tett a két világháború közti erdőmérnök-nemzedék arculatának formálásában.
Hosszas betegség után Sopronban halt meg 1947. július 15-én.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia