szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mondd, te kit választanál? Kültéri burkolatok

Sulyok Timea, 2010. szept. 21.


Fa, műanyag, beton, kő, tégla, gumi – majdnem minden alapanyag előfordul a kültéri burkolatoknál.

Mondd, te kit választanál? Kültéri burkolatok

A teraszok burkolata legtöbbször fagyálló kerámia. Másik irányzat a különböző telített vagy bambusz illetve más nedvességre nem érzékeny faanyagokból készített járófelület kialakítása, amelyek akár meglévő teraszburkolatra is könnyen lerakhatóak. A fából készült teraszok esetében az éves karbantartási költség nem elhanyagolható.

 

A legújabb fejlesztések iránt érdeklődőeknek ajánlható a 60 - 40% arányban bambusz és műanyag felhasználásával készült burkolat, melyben ötvöződik a fa szépsége a műanyag erejével, nedvességtűrő, elviseli az erős éghajlat-változásokat. Nem tartozik a legolcsóbb kültéri burkolat anyagok közé, hiszen négyzetméterára tízezer Forint felett van, vételára azonban a karbantartási költségek elmaradása miatt a forgalmazó szerint 3-5 év alatt megtérül.

 

Esztétikai vagy a bonthatóság megkönnyítése céljából gyakran kombinálják vagy váltják fel aszfalt vagy helyszínen öntött térbeton burkolatokat beton térburkoló elemekkel, akár csak a parkolórészen pázsitrácskő - vagy másik nevén gyephézagos beton alkalmazásával. Nagyon sok komoly gyártó van jelen a piacon, kiegészítő termékeikkel rendszereket kínálnak, melyek részei beton járdalapok, szegélykövek, kerti lépcsőelemek, tipegők, paliszádok, beton támfalelemek többek között.

 

Térburkolással foglalkozó kivitelező cég tapasztalata szerint nem érdemes az olcsó áraknak bedőlni, fontos, hogy olyan gyártó termékét válasszuk, amely rendelkezik garanciával és múlttal, valószínű jövővel is, ahova az esetleges garanciális észrevételeinkkel bizalommal fordulhatunk.

 

A természetes, fagyálló kőburkolatok szabályos, szabálytalan, kocka alakban, alaktól is függően teraszra, járdára, utakra, lépcsőre, egyaránt alkalmasak, gránit, kvarcit, mészkő, homokkő anyagból készülnek. Milyen szépek a legyező alakban fektetett kiskockakövek! Áruk nem sokkal magasabb a változatos alakban és színben készülő beton térkő elemeknél, kivitelezésük azonban még nagyobb gondosságot igényel!

 

A klinker tégla kiemelkedően jó minőségű agyagból nagyon magas hőmérsékleten égetett mindenféle színezőanyagtól mentes termék. Alacsony vízfelvevő képessége és nagy nyomószilárdsága miatt tökéletesen ellenáll a fagynak, és egyéb más szennyeződésnek, elszíneződésnek. Kültéri burkolatként ára miatt kevésbé elterjedt.

 

A bontott téglából készült burkolatok minősége vegyes képet mutat, de tény, hogy igen népszerűek és nem drágák. A beton térkövek megbízható minőségét és a bontott tégla rusztikusságát ötvöző magyar termék a téglakő, mely egészen biztos nagy karrier előtt áll!

 

Kocsi beállóban alkalmazott murván, kavicságyon nehezen lehet közlekedni, minden mozgás mély nyomokat hagy, ez a problémát oldja meg a kavics-fix, mely egy olyan áttetsző műanyag méhsejtrács, amely a kívánt területen tartja a kavicsfeltöltést és megakadályozza az altalajba mosódását. Kiváló ötlet, reméljük az ára is hamarosan versenybe száll a többi megoldással.

 

Játszóterekre, tornafelületekre újrahasznosított gumiőrleményből készült ütéscsillapító, csúszásmentes gumilap, vagy gumitégla a legalkalmasabb, mely utóbbi termékválasztéka hasonló a beton térkő elemekéhez, ezért azokkal is kiválóan kombinálható. Forrás: www.epitinfo.hu

 

Kapcsolódó könyvek:

Kültéri burkolatok

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!