szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Most csípőssel melegedjünk!

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.


Sok ősszel érő növény természetes konzerváló anyagot is tartalmaz, ami az eltarthatóságot teszi lehetővé. Ekkor minden tekintetben bekövetkezik az áthangolódás, és felkészülés a télre. 

Most csípőssel melegedjünk!

Megtörténik a nedvek visszahúzódása, a besűrűsödés és az energiák lefelé kezdenek áramlani. Ilyenkor egyre jobban kívánjuk a tartalmasabb, melengetőbb ételeket, több fűszert és zsiradékot. Ezzel párhuzamosan csökken a nyers ételek aránya a táplálkozásban.

A csípős íz tüzes tulajdonságokkal rendelkezik, segíti a szervezet vérellátását, szív és vérkeringés felpezsdítését, erősíti az immunrendszert. A csípős anyagok étvágygerjesztők, fokozzák az emésztőnedvek elválasztását, viszont nagyobb mennyiségben fogyasztva emeli a vérnyomást. A csípős anyag tartalmú drogok bőrbe dörzsölve égető érzést váltanak ki, csökkentik a fájdalomérzetet.

Külsőleg alkalmazva izom, ízületi fájdalmak csökkentésében nagy szerepe van. Tüdő és mellhártya gyulladás esetén mellkasra helyezve, vagy bedörzsölve csökkenti a légúti nyálkahártya duzzanatát, a kiválasztott váladék mennyiségét, könnyíti a légzést. Az ilyen anyagokat bőrfelületen alkalmazva csak hígított formában alkalmazzuk, mivel az egészséges bőrfelületen is szövetkárosodást okozhat, gyulladt bőrfelületen pedig felerősíthetik a gyulladás folyamatát. Használat előtt érdemes a bőrfelületet zsírosabb krémmel bekenni.

A csípős fűszernövények általában felmelegítő hatásúak, míg a csípős-frissítő nyersanyagok (hónapos retek, fehér retek, borsmenta) védenek a forró szél hatásától és segítenek lecsökkenteni a magas, testhőmérsékletet.

A meleg éghajlatú országokban nagy mennyiségben használják a csípős fűszereket, mivel kitágítják a pórusokat, fellazítanak, megnövelik az izzadást, ami segíti a hő eltávozását a szervezetből vagyis a hűtést szolgálja.

A csípős ételek megnedvesítik a „száraz” vesét, de a túlzott fogyasztásuk máj és epepanaszokat okozhatnak.

A vegetáriánusoknak és csak a nyerstáplálékon élőknek különösen fontos a csípős-meleg, a csípős-forró ételek, fűszerek fogyasztása (pl. szegfűszeg, gyömbér, rozmaring, kakukkfű, csillagánizs, mustármag).

Kapcsolódó cikk: Szobanövények ünnepi stílusban
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia