szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Most ültessük a virághagymákat!

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 18.


Az elmúlt nyár bizony sokat követelt a növényektől, még gondos ápolás mellett is csak nehezen tudtak helytállni. A korán jött és hosszan tartó forróság alig engedte begyökeresedni a frissen kiültetett növényeket, így ha kimaradt egy öntözés, azt azonnal jelezték. Igazi szépségük kibontakozása, majd megtartása idén sokkal több támogatást, figyelmet igényelt. Az elmúlt évben az őszi hónapok is inkább nyáriasak voltak, alig hittünk a közelgő évszakváltásnak. Ha a naptárra és a növényekre nézünk, mégis jól tesszük, ha elkezdünk felkészülni az őszre.

Most ültessük a virághagymákat!

Szeptember végén ültessük el a virághagymákat, mert akkor még a föld melege elegendő a hagymák begyökeresedéséhez. Tervezzük meg, hol lesz a legjobb helyük, hol mutatnak a legszebben. Olyan helyre is tegyünk, ahová az ablakból is jól ráláthatunk. Akár nagyobb tábla, vagy nagyobb mérető agyagcserépbe is kerülhet hagyma. Ültethetjük őket egyszerre őszi-téli időszakban színfoltot adó árvácskákkal, így biztosak lehetünk a pompás tavaszi virágváltásban. Ahhoz, hogy ne maradjon el a költséges megálmodott látvány, érdemes szem előtt tartani néhány alapszabály.


A helyes ültetési mélység a legfontosabb, ebben segítséget nyújt a hagymás tasakokon feltüntetett utasítás, ám ha ilyen nem lenne, akkor kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora a hagyma. A krókuszt például 3, a tulipánt 5-8, a nárciszt 8-10, a liliomot 20-30, a jácintot 15-20 cm mélyre.


A másik alapszabály, hogy soha ne elszórtan helyezzük el a hagymákat, hanem sűrűn, egymáshoz közel, mert a virágzás idején sokkal szebben, csokorként mutat. A beültetett hagymákat alaposan öntözzük be. Ha kevés a csapadék, többször ismételjük meg. Az őszi lombból tartalékoljunk takaróanyagnak, amit majd akkor használjunk, ha hosszan fagyos az idő. A megkeményedő föld gyakran kifordítja a hagymákat a talajból.


A citrusféléket (citrom, narancs, mandarin, stb.) a dézsás növényekhez hasonlóan, a lehető legtovább tartsuk a szabadban. Figyeljünk arra, hogy az őszi csapadék ne áztassa túlságosan a gyökereket. A nagy cserepekbe tartott növények alátéteiből öntsük ki a fölösleges vizet. Védett helyen hagyjuk, hogy az utolsó napfénytől minél többet elraktározzanak, a hajtásaik, terméseik beérjenek. Amikor már nemcsak talajtani fagy várható, hanem napokon keresztül tartóssá válik a lehűlés, akkor hordjuk „fedél alá” a növényeket.

 

A vegetációs idő végén a csigák ismét figyelmet érdemelnek. Elsősorban tojás alakban telelnek át, de enyhe teleken az állatok sem pusztulnak el. A csigák kora tavasztól őszig százával rakják le tojásaikat. Egyedenként 100-800 tojás lerakására is képesek. Egy-egy esős nap után érdemes átnézni a jól ismert felbukkanási helyeiket, és összeszedni őket, ezzel hatásosan gyérítjük az állományt. Az őszi gyomlálások ideje is jó alkalom az összeszedésükre.

 

Teleltetés


Amikor a napok már rövidülnek, és az idő hűvösebbre vált, lassan fel kell készülnünk a mediterrán és dézsás növények téliesítésére. A citrusfélék, a fukszia, a trombitafa, az olajfa, a muskátli, a gumós begónia, a hibiszkusz és a banán téli védelmet kíván, amíg pl. a buxus, vagy a babér a fagyos időszakot hosszú időn át elviselik. Nekik nem kell a garázsban, pincében helyet szorítanunk. Szeptemberben már ne tápoldatozzuk a növényeket. Gyakori kérdés, hogy mikor vigyük be a növényeket, ám erre pontos dátum nem adható. A legjobb, ha minél tovább maradnak a szabadban, így a hajtások beérnek, és az átteleltetés ideje rövidül. Az időjárást és az éjszakai hőmérsékletet figyeljük. A Hibiscus 8 fok alatt már fázik, míg a Leander rövid ideig elviseli az enyhe fagyot.


Sötétben vagy világosban teleltessünk?


Többé-kevésbé érvényes aranyszabály, hogy az örökzöld növényeknek, vagyis amik nem hullatják le a lombjukat, világos, a lombhullatóknak a sötét teleltető a megfelelő. A téli pihenés alatt a növények kevesebb vizet igényelnek, de arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki a földlabda, így életben tartjuk a gyökereket. Az olajfa különösen érzékeny, a kiszáradásra azonnal lomvesztéssel reagál. A legtöbb növény számára 5-10 fok a kedvező. A helyiség hőmérséklete mellett a talaj hőmérséklete sem elhanyagolható. Hideg pincében tegyünk a cserepek alá deszkát vagy hungarocellt, hogy megóvjuk az áthűléstől a gyökereket.


A téli nyugalom alatt ellenőrizzük a növényeket, erre jó alkalom a havi öntözések ideje. Figyeljük a kártevőket, gyűjtsük össze és dobjuk ki a lehullott leveleket, fagymentes napokon időnként szellőztessük ki a helyiséget. Ha jól tartottuk a növényeket, nem leszünk csalódottak a tavaszi kihordás után.

 

Gyepápolás


A hőmérséklettől függően csökkentsük, vagy el is hagyjuk az öntözést. Nem túl mélyen, 5-7 cm magasan vágjuk a gyepet. A nyesedéket gyűjtsük össze, és szórjuk takaróanyagként az ágyásokra, ahol a tél folyamán elbomlik. Az őszi-téli gyepkondicionáló trágya kiszórásával elkerülhetők a kora tavaszi gyepbetegségek. Nem túl erős gyepszellőztetésre is sort keríthetünk. Ha ez után úgy látjuk, hogy a gyep felújításra szorul, akkor szórjunk a kikopott részekre fűmagot. Nagyobb foltoknál, a fellazítást követően érdemes vékony rétegben homokkal és komposztfölddel kevert termőföldet szétteríteni. Erre vessük, majd tömörítsük hengerrel vagy más eszközzel. Az ősz a legalkalmasabb az új gyep telepítésére, vagy a régi felújítására. Lássunk hozzá máris, hogy a kikelő fű még a fagyok előtt megerősödhessen. A lombos fával tarkított vagy lombhullató cserjékkel övezett gyepből rendszeresen távolítsuk el a lehullott leveleket, mert ha hosszabb ideig rajta maradnak, akkor kipusztul alatta a fű.

 

Fűszerek


A fűszer és gyógynövények se kapjanak már tápanyagot. Hajtásaiknak időre van szükségük, hogy még a tél előtt beérjenek. A bazsalikomot, metélőhagymát, a rozmaringot, a petrezselymet cserépbe ültetve tegyük a konyhába, amíg a tárkony, lestyán, izsóp, majoránna, borsmenta, citromfű, kakukkfű zsálya és a rebarbara kint töltheti a telet a szabadban, hogy tavasztól ismét élvezhessük friss ízét.

 

Virágoskert


Mind a balkonládákból, mind az ágyásokból dobjuk ki az elnyílt, egynyári virágokat, amelyek így helyet adnak a krizantémnak és a kedvelt kétnyári árvácska, nefelejcs, százszorszép növényeknek. Ugyanezekre a helyekre ültethetjük az enyhe telet átvészelő és nagyon mutatós rózsaszín, fehér, lila és zöld díszkáposztát, amelyek mind divatosabb növényei az őszi kerteknek, edényeknek. Élénk színük a hűvösödő időben bontakozik ki és válik legszebbé. Az őszi képből a pompás krizantémok sem hiányozhatnak. Már egyetlen hatalmas méretű gömb gyönyörű látvány az átalakuló kertben. Bizonyos fagyok elviselik az enyhe fagyokat, mások fagyvédelemre szorulnak. Tulajdonságaikról a vásárlás helyén érdeklődhetünk.

 

Kapcsolódó cikk:

A virághagyma tornája évről-évre

A pompás tulipán

Ágyások beültetése


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia