szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Most ültessük el a hagymásokat

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 23.


Az ősz az ideális ültetési időszak. A most földbe kerülő virághagymákból tavasszal előbújnak a gyönyörű színes virágok. 

Most ültessük el a hagymásokat

Ültetésnél jó szolgálatot tesz a kézi hagymaültető. Ne ültessük túl sűrűn, hagyjunk köztük a hagyma átmérőjénél 2-3-szor nagyobb távolságot.

Sokféle felhasználási lehetőséget kínál a színek és a virágformák gazdag választéka. Ültethetjük sziklakertbe, bokrok, fák alá, virágcserépbe vagy a gyepben. Szívesen látottak a hagymás virágok az évelőágyásban, ahol szezon elején elterelik a figyelmet a csupasz helyekről. Az évelők friss hajtásai megfelelő keretet biztosítanak a korán virágzók számára, mint pl. a díszhagyma, császárkorona vagy a tulipán.

A változatosan csoportosított alacsonyabb és magasabb hagymás virágok vonzó hatást keltenek, ugyanúgy mint a korai fajtákból pl. a szellőrózsából és krókuszból, és a később virágzó kékcsengőből és tulipánból  álló együttesek.

Hasonló színű tarka lombú levéldíszévelőkkel vagy cserjékkel  még jobban ki lehet hangsúlyozni a harmonikus összhangot.

A pasztell tónusok, mint a világoskék és az orgona lila vagy a halvány rózsaszín, félárnyékos helyen mutatnak jól, míg az erős színek, pl. a sárga, piros, ibolyakék napos helyen mutat a legszebben. De együtt is szép látványt mutatnak a gyengéd és az erős árnyalatok. És ha egy örökzöld sövény vagy egy kőfal előtt nyílnak, még szebben érvényesülnek a tavaszhírnökök.

Tippek!

A fehér kismeténg ragyogó fehér virágával és örökzöld lombjával körülöleli a kicsi tavaszhírnököt, pl. a gyöngyikét.

A tüdőfű korán sarjad és a fehér foltos leveleivel, illetve szép rózsaszín virágával sikeresen kitölti a nárciszok és a tulipánok közötti szabad helyet.

Ahhoz, hogy tavasszal a nárcisz, tulipán és társaik ne álljanak magányosan, megfelelő talajtakarókkal gondoskodhatunk a kíséretükről.

A tűzgyöngyvirág szokatlan levélszínével nagyon jól passzol a sárga nárcisszal.

A tavaszi tőzike bókoló virágait sárgászöld foltokban végződő lepellevelek alkotják. A szerény tavaszhírnök könnyen elszaporodik a bokrok és a fák alatt.

Kapcsolódó cikk: Az ősszel is szép terasz

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!