szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Műtrágya - melyiket szeressem?

Czinege Erik, 2013. júl. 02.


Fogyasztói társadalmunkban ember legyen a talpán, aki a nagy, már-már felesleges termékkínálat miatt az egyes termékféleségek között magabiztosan eligazodik és megfelelően választ. Különösen igaz ez a megállapítás, ha nem egy egyszerű termékről van szó, hanem olyanról, melynek használata komoly szakmai ismereteket, tapasztalatokat is megkíván.

Műtrágya - melyiket szeressem?

Egy ilyen termék a műtrágya is. Ha betévedünk szupermarketbe azzal az elhatározással, hogy kedvenc növényünknek műtrágyát szeretnénk vásárolni, bizony könnyen elbizonytalanodunk polcok előtt a sok szép színes csomagolás láttán.  A végén pedig hogyan fogunk dönteni?  Valószínűleg megvesszük az adott növényre, például muskátlira ajánlott műtrágyát. De vajon jól tesszük-e?

Elméletileg igen, hiszen az adott növényfajoknak más-más tápelem igénye van, de gyakorlatilag nem biztos. Ahhoz ugyanis, hogy műtrágyák között a növények számára is érezhető különbség legyen, markáns tápelem tartalombeli eltéréseknek kell lenniük. Gyakorlati szempontból teljesen mindegy, hogy egy műtrágya NPK (Nitrogén, Foszfor, Kálium) tartalma, például 6:5:5, vagy 6:5:6. Más a helyzet talajnélküli termesztés esetén, ahol minden grammnak és százaléknak jelentősége van, de ezt az élvezetet hagyjuk meg a profi kertészetnek!

Nézzük, mire van szüksége a növénynek?

Kezdeti fejlődés szakasz, palántázás, gyökeresedés, indulás:

Ebben a fázisban elsősorban a foszfor, másodsorban a nitrogén a legfontosabb Mikroelemekből a cink és a bór a legfontosabb.

Intenzív növekedés időszaka:

Ilyenkor építi fel a növény a testének jelentős részét, a lombozatot, ezért a legfontosabb a nitrogén.

Egyéb elemek közül a magnézium, vas és a kalcium ellátás is igen fontos.

Növekedés, virágzás, megtermékenyülés:

Ebben a fázisban mindegy tápelem fontos, tehát ügyelni kell a nitrogén a foszfor és kálium adagolásra.

Termésnövekedés és érés, nyugalmi állapot előtt:

Egyértelmű a legfontosabb tápelem a kálium. Hatása van az érési folyamtokra, cukorképződésre, színeződésre, vízháztartásra, és az áttelésre, betegséggel szembeni ellenálló-képességre.  Kalcium és a bór kiemelt fontosságú ebben a szakaszban.

Melyiket válasszam?

Ha nem akar bajlódni többféle termékkel, amiből esetenként csak kis mennyiségre van szüksége és utána a többit kidobja és nincs kedve növényélettan tankönyveket tanulmányozni, akkor használjon Wuxal Super-t.

Egyedülállóan magas tápanyag tartalma a legtöbb növénynek és fejlődési szakasznak megfelelő, egyszerűen használható, akár talaj akár lombtrágyaként is. Inkább élvezze a növényei szépségét, mint bajlódjon a kerti munkával!

Bővebb információt a pontos összetételről és a felhasználásról a következő honlapon talál: Wuxal Super 1l


Hasznos információk:

A mikroelemek (bór, vas, mangán, molibdén, réz, vas, cink) alapvető fontosságúak a növények számára, bár sok nem kell belőlük, hiányuk súlyos élettani zavart okoz. Olyanok, mint nekünk a vitaminok. (A hasonlat tudományos szempontból sántít, de jól szemlélteti a lényeget.)


Miért van szükség műtrágyázásra?

A növények a testük felépítéshez 12 féle ásványi tápelemet igényelnek. Ezeket az elemeket kell a talajból felvenniük, illetve részben képesek ezeket lombon is felvenni. ( Ezért érdemes lombtrágyázni, azaz műtrágyaoldattal permetezni). Sajnos a talajok természetes tápelem tartalma nem tudja minden esetben a növények tápelem igényét fedezni. Ennek alapvetően kettő oka lehet, nem áll rendelkezésre, - gondoljuk a több éve át nem ültetett szinte éheztetett szoba és balkon növényekre – vagy nem olyan összetételben és ütemben tudja szolgáltatni, ahogy a növény igényli. Ilyenkor kell nekünk beavatkozni és a hiányzó tápelemeket mesterségesen pótolni!

A műtrágyák tápelem tartalmát valamilyen százalékban, oldatműtrágyák esetében gramm/literben fejezzük ki.


Kapcsolódó cikk:

Amit az ültető közegekről tudni kell

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia